ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συναγερμός για τον κορωνοϊό: Η Ευρώπη τρέμει την έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα και παίρνει μέτρα

Κοινοποίηση
Tweet

Νέα μέτρα

Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι χώρες που λαμβάνουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα για τους Κινέζους ταξιδιώτες, μετά την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα.

Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και Γαλλία παίρνουν νέα μέτρα κυρίως λόγω του ελλείμματος πληροφόρησης από το Πεκίνο. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τη Δύση ότι μεροληπτεί και σαμποτάρει τις προσπάθειες των Αρχών να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα στη Γαλλία θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους, ανακοίνωσε απόψε η γαλλική κυβέρνηση.

Λόγω της εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων στην Κίνα, η Γαλλία ακολουθεί το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας, των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών που επέβαλαν περιορισμούς.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό πριν από την επιβίβασή τους και να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το Λονδίνο σκοπεύει να εφαρμόσει παρόμοια μέτρα. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 5 Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών από το Πεκίνο.

Η ισχύουσα κατάσταση στην Ιταλία

Στα ιταλικά αεροδρόμια ο χρόνος μοιάζει να έχει γυρίσει στο 2020. Ουρές επιβατών με μάσκα, προσωπικό με στολές να πραγματοποιούν τεστ σε όσους φτάνουν από την Κίνα. Έως τώρα όλα τα θετικά δείγματα ανήκουν στις γνωστές παραλλαγές της Όμικρον. Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις από τις Βρυξέλλες, μέτρα λαμβάνει και η Ισπανία.

Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Καρολίνα Ντάριας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε εθνικό επίπεδο θα εφαρμόσουμε ελέγχους στα αεροδρόμια που θα καλούν τους επιβάτες από την Κίνα να παρουσιάζουν αρνητικό τέστ COVID, ή πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιασμού».

ΠΟΥ: Ζητάει από την Κίνα να μοιράζεται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους για την έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων από τον κορονοϊό στη χώρα τους και τους κάλεσε να μοιράζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι άλλες χώρες να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά.

«Συνάντηση υψηλού επίπεδου έγινε την 30ή Δεκεμβρίου ανάμεσα στον ΠΟΥ και στην Κίνα με θέμα την τρέχουσα έξαρση» της πανδημίας, ώστε να εξασφαλιστούν «περαιτέρω πληροφορίες για την κατάσταση και να προσφερθεί η ειδημοσύνη και η υποστήριξή του», εξηγεί ανακοίνωση Τύπου του υγειονομικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο ΠΟΥ ζήτησε εκ νέου (η Κίνα) να μοιράζεται τακτικά συγκεκριμένα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την επιδημιολογική κατάσταση, ειδικά δεδομένα για την αλληλούχηση του γονιδιώματος και τον αντίκτυπο της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανάτων», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ζήτησε επίσης δεδομένα για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει και την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας, ιδίως στις τάξεις των ευάλωτων πολιτών και των άνω των 60 ετών.

Ακόμη, «ο ΠΟΥ επαναβεβαίωσε τη σημασία του εμβολιασμού και των αναμνηστικών δόσεων για την προστασία των ανθρώπων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από τις βαριές μορφές της ασθένειας (COVID-19) και τον θάνατο», αναφέρει το δελτίο Τύπου του διεθνούς οργανισμού με έδρα τη Γενεύη.

«Ο ΠΟΥ κάλεσε την Κίνα να ενισχύσει την αλληλούχηση του γονιδιώματος, την κλινική διαχείριση και την εκτίμηση του αντίκτυπου. Εξέφρασε τη βούλησή του να προσφέρει υποστήριξη στα πεδία αυτά, καθώς και στην ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τον εμβολιασμό ώστε να διαλυθούν οι δισταγμοί», προστίθεται στο κείμενο.

Οι συνομιλίες έγιναν έπειτα από μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κάλεσε επανειλημμένα τις κινεζικές αρχές να αυξήσουν τη διαφάνεια σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση.

Η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων στην Κίνα του 1,41 δισεκατομμυρίου κατοίκων έχει προκαλέσει ανησυχία στον κόσμο ολόκληρο κι ενέτεινε τον σκεπτικισμό για τα δεδομένα που ανακοινώνονται, καθώς οι επίσημοι αριθμοί ελάχιστα έχουν αυξηθεί παρότι νοσοκομεία, νεκροτομεία και γραφεία τελετών έχουν κατακλυστεί.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις