ΘΕΑΤΡΟ

/

Πάτρα: Κλείνει τέλη Ιανουαρίου για 1 μήνα και από Μάιο για ενάμιση χρόνο το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Μαρτάτος Tάκης
Κοινοποίηση
Tweet

Για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου - Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η πόλη θα βρεθούν τον επόμενο χειμώνα χωρίς...θέατρο

Για ένα μήνα κλείνει από τέλη Ιανουαρίου και για όλο τον μήνα Φεβρουάριο του 2023 το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στην πλατεία Γεωργίου Α’ στην Πάτρα προκειμένου να γίνουν από επιτελείο του Υπουργείου Πολιτισμού οι απαραίτητες μετρήσεις στατικότητας και "αντοχής" του κτιρίου ενώ αφού ακολουθήσει ένα βραχύβιο διάστημα λειτουργίας την άνοιξη οπότε και θα παρουσιαστεί στον «Απόλλωνα» η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, «Ισιδώρα Ντάνκαν», το θέατρο θα κλείσει προκειμένου να γίνουν οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που προβλέπεται να διαρκέσουν για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο.

Αυτό σημαίνει πως η Πάτρα τον ερχόμενο χειμώνα 2023-2024 δεν θα έχει στη διάθεση της το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, όπως και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που το χρησιμοποιεί ως τη βασική του θεατρική σκηνή και θα χρειαστεί να αναζητηθεί άλλη λύση έστω προσωρινή. Υπάρχει βέβαια η μικρή σκηνή στο Μπάρρυ (στην Όθωνος Αμαλίας και Καρόλου) που ενδεχομένως να φιλοξενήσει κάποιες παραστάσεις, ωστόσο εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος πως θα δημιουργηθεί ένα κενό και πιθανόν πρόβλημα καθώς το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων προβλέπεται να παραμείνει κλειστό από το Μάιο του 2023 έως και όλο το 2024!

Την ίδια ώρα η Πάτρα αντιμετωπίζει και το άλλο μέγα θέμα με την έλλειψη ενός θερινού θεάτρου μιας και το Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο παραμένει από τον περασμένο Ιούνιο κλειστό επίσης για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης. Ήδη αρκετοί αναρωτιούνται τι θα γίνει και το ερχόμενο καλοκαίρι και αν πάλι οι Πατρινοί θα αναγκαστούν να δουν παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις όπως πέρυσι στο πρόχειρο υπαίθριο θέατρο που στήθηκε από τον Δήμο στον περιβάλλοντα χώρο του Παμπελοποννησιακού σταδίου.

Είναι πραγματικά λυπηρό αυτή τη στιγμή η Πάτρα να μην διαθέτει «εναλλακτικές» λύσεις σε θέματα θεατρικών υποδομών ενώ άνθρωπος που γνωρίζει καλά σε τοπικό επίπεδο τα θεατρικά πράγματα έλεγε στο thebest.gr πως η «ζημιά» ξεκίνησε από τη χρονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2006 και της υποδομής του «Εργοστασίου Τέχνης», του θεάτρου χιλίων και πλέον θέσεων στου Λαδόπουλου που έμελλε στη συνέχεια να «σκουριάσει» και να παραμείνει αναξιοποίητο!

Σχετικά με το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων που είναι ένα εμβληματικό κτίριο της Πάτρας, γνωστό στο πανελλήνιο και όχι μόνο, είχε κατασκευαστεί το 1872, πριν δηλαδή 151 χρόνια σε σχέδια του φημισμένου Γερμανού αρχιτέκτονα, Ερνέστου Τσίλλερ, και είναι μικρογραφία της περίφημης Σκάλας του Μιλάνου, ενώ όπως λέγεται, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων στην Ελλάδα.

Οι εργασίες που θα λάβουν χώρα με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 12,8 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 12.791.176,71 ευρώ) που καλύπτεται και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα, «Δυτική Ελλάδα 2014 -2020», θα χαρίσουν στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και την αναγκαία προσβασιμότητα στα Άτομα με αναπηρία. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, το ζητούμενο ήταν να δημιουργείτο και πίσω έξοδος στην πλευρά της Ερμού, ωστόσο τελικά κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο.

Σκοπός του σημαντικού αυτού έργου είναι η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία του θεάτρου επιφάνειας περίπου 2.133 τ.μ., κυρίως ως ενεργή θεατρική σκηνή της πόλης και δευτερευόντως ως χώρος συναυλιών ή μουσική σκηνή. Οι επεμβάσεις, σύμφωνα με τον Δήμο Πατρέων, θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα τον σεβασμό στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του θεάτρου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο που προστατεύεται.

Στις επεμβάσεις αποκατάστασης που θα γίνουν περιλαμβάνεται η συντήρηση του θεάτρου, η τυχόν ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και ο εκσυγχρονισμός του, με σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, φωτισμού, ήχου, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, σκηνή, νέα καθίσματα, επενδύσεις, κ.α.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture