ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Γερμανία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Γιαζίντι από το Ισλαμικό Κράτος

ΦΩΥΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Κοινοποίηση
Tweet

Έγινε το 2014

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται η «γενοκτονία» που έγινε το 2014 σε βάρος των Γιαζίντι του Ιράκ από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και πρότεινε σειρά μέτρων για τη στήριξη αυτής της κουρδόφωνης μειονότητας.

Όλοι οι παρόντες βουλευτές υπερψήφισαν το κείμενο το οποίο είχε κατατεθεί από κοινού από τον κυβερνητικό συνασπισμό και το συντηρητικό, αντιπολιτευόμενο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU).

 «Το ΙΚ είχε κυρίως ως στόχο την πλήρη εξόντωση της κοινότητας των Γιαζίντι. Περισσότεροι από 5.000 Γιαζίντι βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν βάναυσα από το ισλαμιστικό ΙΚ, ιδίως το 2014» αναφέρεται στο ψήφισμα. Οι άνδρες υποχρεώθηκαν να εξισλαμιστούν και όσοι αρνήθηκαν εκτελέστηκαν αμέσως ή εκτοπίστηκαν και υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία.

«Χρέος»
Τα κορίτσια και οι γυναίκες «έγιναν σκλάβες, βιάστηκαν και πουλήθηκαν», συνεχίζει το ψήφισμα, εκτιμώντας ότι «η σεξουαλική βία (…) έχει ως στόχο να στερήσει από τις κοινωνίες την ανθρώπινη ιδιότητα, να τις ταπεινώσει και να τις διαλύσει», συνεχίζουν οι βουλευτές. Κατά συνέπεια, «η Μπούντεσταγκ αναγνωρίζει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος της κοινότητας των Γιαζίντι ως γενοκτονία».

 Η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2018, χαιρέτισε το γεγονός ότι η Γερμανία «δίνει το παράδειγμα» και κάλεσε «όλες τις κυβερνήσεις που δεν το έχουν πράξει ακόμη να αναγνωρίσουν επισήμως τη γενοκτονία».

«Δυστυχώς, οι περισσότερες χώρες του κόσμου ακόμη δεν έχουν δεσμευτεί να αναγνωρίσουν αυτή τη γενοκτονία, ούτε να δικάσουν και να καταδικάσουν τους εγκληματίες του ΙΚ που την διέπραξαν», σχολίασε.

«Γιατί δεν αντιδράσαμε;» για να εμποδίσουμε αυτές τις βαναυσότητες, διερωτήθηκε ενώπιον της Μπούντεσταγκ η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ, υπογραμμίζοντας ότι «καμία κοινοβουλευτική απόφαση δεν μπορεί να επανορθώσει» για τα δεινά που υπέφεραν οι Γιαζίντι. Πολλοί εκπρόσωποι της κουρδόφωνης μειονότητας και μη κυβερνητικών οργανώσεων ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

«Έχουμε ένα χρέος απέναντι στου Γιαζίντι, επειδή δεν αντιδράσαμε. Η σιωπή μας στοίχισε ζωές», τόνισε ο βουλευτής των Πρασίνων Μαξ Λουκς.

Το Βέλγιο, η Αυστραλία και η Ολλανδία έχουν ήδη αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Γιαζίντι. «Όμως το σημαντικό στο γερμανικό ψήφισμα είναι ότι περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν στην εξάλειψη των συνεπειών της γενοκτονίας», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο ακτιβιστής και προασπιστής των Γιαζίντι, Μιρζά Ντινάγι.

Στο κείμενο ζητείται από τη γερμανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει στη δικαστική δίωξη υπόπτων που βρίσκονται στη Γερμανία, να στηρίξει οικονομικά τη συλλογή αποδείξεων στο Ιράκ αλλά και να βοηθήσει στην αποκατάσταση των καλλιεργειών των Γιαζίντι που καταστράφηκαν. «Δεν θα πρέπει να υπάρχει ούτε μια γωνιά στον πλανήτη όπου οι εγκληματίες να αισθάνονται ασφαλείς», είπε από το βήμα του κοινοβουλίου ο συντηρητικός βουλευτής Μίχαελ Μπραντ.

Τον Νοέμβριο, γερμανικό δικαστήριο έκρινε ένοχο έναν Ιρακινό τζιχαντιστή για «γενοκτονία» σε βάρος των Γιαζίντι. Μια Γερμανίδα, που φέρεται ότι ήταν μέλος του ΙΚ, δικάζεται αυτήν την περίοδο στο Κόμπλεντς, κατηγορούμενη ότι μεταξύ 2016-19, στο Ιράκ και τη Συρία, μεταχειριζόταν σαν σκλάβα μια Γιαζίντι.
 

Διαβάστε επίσης

Qatargate: Παραμένει προφυλακιστέα η Εύα Καϊλή

Κορωνοϊός-Πάτρα: Εκρηκτική αύξηση... 280% στο ιικό φορτίο

Πάτρα- Ληστείες: Αυτό είναι το γκαράζ στην Αγυιά όπου εγκατέλειπαν τα κλεμμένα δίκυκλα που χρησιμοποιούσαν

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις