ΥΓΕΙΑ

/

Καιρός: Οι 6 τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τους πόνους που προκαλεί η απότομη αλλαγή

Κοινοποίηση
Tweet

Πόνοι στις αρθρώσεις, παλιά και ξεχασμένα κατάγματα, ακόμη και έντονες θλάσεις «ενεργοποιούνται» μόλις πέσει η θερμοκρασία και ξεκινήσουν οι έντονες βροχοπτώσεις.

Παλαιότερα οι γιαγιάδες έκαναν πρόβλεψη του καιρού και γνώριζαν ότι έρχεται καταιγίδα από τους... πόνους στα γόνατα και ότι θα πέσει απότομα η θερμοκρασία, από τους πόνους στις αρθρώσεις. Και δεν έπεφταν ποτέ έξω…

Σύμφωνα με ειδικούς, οι πόνοι στις αρθρώσεις ή σε παλιά, επουλωμένα τραύματα, κυρίως των οστών, είναι πιο έντονοι τις ημέρες που πέφτει η θερμοκρασία. Μάλιστα, είναι ακόμα πιο έντονοι, όταν βρέχει.

Ωστόσο, επιστημονικά δεν είναι ξεκάθαρο πώς συνδέονται τα καιρικά φαινόμενα με τους πόνους.

Η βαρομετρική πίεση (η πίεση του αέρα), όπως και η υγρασία και η πτώση της θερμοκρασίας είναι δεδομένο ότι επηρεάζουν τις αρθρώσεις.

Επειδή όμως πρόκειται για τρεις διαφορετικούς παράγοντες, οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκαθαρίσει την ακριβή διαδικασία που συμβαίνει αυτό στον οργανισμό μας.

Επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουν κάνει πολλές μελέτες σε ανθρώπους για τον πόνο στις αρθρώσεις και τη σύνδεσή του με τις καιρικές συνθήκες, όμως κανείς δεν έχει καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.

Μελέτη που έγινε σε τρωκτικά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα νεύρα που μεταδίδουν την αίσθηση του πόνου στον εγκέφαλο, ήταν πιο δραστήρια όταν η ατμοσφαιρική πίεση ήταν χαμηλότερη.

«Κι αυτό διότι η αλλαγή του βαρομετρικού κάνει τα νεύρα πιο ευερέθιστα», εξηγεί στους New York Times η Jennifer Moriatis Wolf, καθηγήτρια Ορθοπεδικής και Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι οι πτώσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης συνδέονται με οίδημα στους συνδετικούς ιστούς (όπως οι τένοντες που ενώνουν τα οστά με τους μύες και οι χόνδροι), κάτι που επίσης μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Πώς η βαρομετρική πίεση προκαλεί πόνους στις αρθρώσεις
Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, η βαρομετρική πίεση, δηλαδή το βάρος του αέρα στην ατμόσφαιρα, ασκεί στον άνθρωπο πίεση.

Η μείωση της πίεσης, η οποία συνήθως έρχεται με την επιδείνωση του καιρού, σημαίνει ότι ο αέρας πιέζει λίγο λιγότερο το σώμα μας.

Κάτι που επιτρέπει στους ιστούς τους σώματος να διογκωθούν ελαφρά, γεγονός που μπορεί να ερεθίσει τις αρθρώσεις.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ταχύτητα με την οποία αλλάζει η πίεση.

Για παράδειγμα, μια απότωμη πτώση της πίεσης (από μια ξαφνική καταιγίδα) δημιουργεί πιο αισθητούς πόνους από μια αργή, σταδιακή πτώση της πίεσης.

Έτσι, εάν έχετε αρθρίτιδα ή πρόβλημα στις αρθρώσεις, ο κενός χώρος στην άρθρωση σας έχει ήδη μειωθεί λόγω της πάθησης και η αλλαγής της πίεσης στην ατμόσφαιρα, μπορεί να τον μειώσει ακόμη περισσότερο και να προκαλέσει πιο έντονο πόνο.

Η χαμηλότερη βαρομετρική πίεση συνοδεύεται από χαμηλότερες, κατά κανόνα, θερμοκρασίες και αυτό δεν είναι ιδανικό για τις αρθρώσεις.

Το κρύο μπορεί να κάνει τους μύες, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις πιο άκαμπτους.

Κι αυτό διότι υπάρχει ένα λιπαρό υγρό ανάμεσα στις αρθρώσεις και όταν κάνει κρύο ή αλλάζει η πίεση, αυτό τείνει να γίνεται πιο σκληρό.

Έτσι, το υγρό δεν λιπαίνει σωστά την άρθρωση, κάτι που επίσης μπορεί να προκαλέσει πόνο και μάλιστα σε αυτήν την περίπτωση κατά τη διαδικασία της κίνησης.

Πώς μειώνεται ο πόνος που προκαλείται από τις καιρικές συνθήκες
Αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε την αλλαγή του καιρού, μπορούμε να λάβουμε κάποια μέτρα για να μειώσουμε τον πόνο των αρθρώσεων, που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες. Η Cleveland Clinic συνιστά:

Μείνετε δραστήριοι

Οι μύες, οι τένοντες και γενικά οι σύνδεσμοι που δεν κινούνται τείνουν να σφίγγουν. Η κίνηση όμως, όπως το περπάτημα, τους χαλαρώνει.

Όταν κάποιος κινείται, ή κάνει κάποια άσκηση, είναι λιγότερο πιθανό να βιώσει κάποιους από αυτούς τους πόνους.

Διατάσεις

Οι τακτικές διατάσεις και η γιόγκα είναι εξαιρετικοί τρόποι για να αυξήσετε την ευελιξία και να διατηρήσετε την υγεία των αρθρώσεων.

Διατάσεις μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι ή στο γυμναστήριο, αρκεί να μην πιέσουμε πολύ τις αρθρώσεις.

Μείνετε ζεστοί

Ντυθείτε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Το κρύο σκληραίνει τους μύες.

Όταν κάποιος ντύνεται καλά ή διατηρεί το σπίτι του ζεστό, έχει περισσότερες πιθανότητες να μην πονάει.

Θερμική θεραπεία

Κάντε ένα ζεστό ντους ή βάλτε ένα θερμαντικό επίθεμα εάν αισθάνεστε πόνους σε συγκεκριμένο σημείο που σχετίζονται με τον καιρό.

Αν περάσει η υψηλή θερμοκρασία από το επίθεμα σε περιοχές όπου έχετε πόνο, αυξάνεται τη ροή του αίματος και μπορείτε να χαλαρώσετε τους σφιχτούς συνδέσμους, τους τένοντες και τον συνδετικό ιστό.

Διατροφή

Έρευνες δείχνουν ότι τροφές όπως το πράσινο τσάι, τα μούρα, το μπρόκολο και τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να μειώσουν την τοπική φλεγμονή που προκαλείται με αυτές τις καιρικές συνθήκες.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) σε μορφή χαπιού ή αλοιφής, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν για να μειώσουν το πρήξιμο που προκαλεί τον πόνο στις αρθρώσεις.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being