ι τρέχει με το ανοσοποιητικό τους
Οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν διαφορές όσον αφορά τη λοίμωξη Covid 19 με τους άνδρες να έχουν υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.
Οι υποκείμενοι μηχανισμοί σε κυτταρικό επίπεδο για αυτή τη διαφορά δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα όμως εξηγεί τις διαφορές φύλου με βάση ένα τύπο ανοσοκυττάρων, τα Τ ρυθμιστικά κύτταρα (Τ κύτταρα), και την παραγωγή αντισωμάτων ως μέρος της απόκρισης στη λοίμωξη Covid-19.
Tο ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων, καθώς και για την εκδήλωση πολλών οξέων συμπτωμάτων Κορωνοϊού, και επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό.
Η παραγωγή αντισωμάτων είναι μια διαδικασία που απορυθμίζεται στην Covid-19. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για αυτό φέρουν τα Τ κύτταρα καθώς ο ρόλος τους στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι να ρυθμίζουν άλλα ανοσοκύτταρα και να καταστέλλουν τις δραστηριότητές τους με σκοπό τον έλεγχο της ισχύος της ανοσολογικής απόκρισης.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι μια υποκατηγορία των Τ ρυθμιστικών κυττάρων, τα κύτταρα Tfr ,που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο της παραγωγής αντισωμάτων. Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι οι άνδρες ασθενείς χάνουν τα κυκλοφορούντα κύτταρα Tfr με ταχύτερο ρυθμό από τις γυναίκες ασθενείς και εντόπισε διαφορές ανάλογα με το φύλο σε ένα ολόκληρο δίκτυο διαφορετικών τύπων κυττάρων που σχετίζονται με την παραγωγή αντισωμάτων.
Πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό λόγου χάρη παράγουν «αυτοαντισώματα» ως μέρος της ανοσολικής απόκρισης του οργανισμού τους, γεγονός που αυξάνει την ευαλωτότητά τους έναντι του SARS-CoV-2 δεδομένου ότι τα αυτοαντισώματα επιτίθενται στον ξενιστή και όχι στον εισβολέα ιό.
«Η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος από τα Τ κύτταρα ίσως να είναι το κλειδί για την κατανόηση της ευπάθειας και της ανάρρωσης από την COVID-19», εξηγεί ο Jonas Nørskov Søndergaard πρώτος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Υπενθυμίζεται ότι τα T ρυθμιστικά κύτταρα φαίνεται ότι ελέγχουν την έκφραση και την εξέλιξη της αυτοανοσίας καταστέλλοντας τα αυτοαντιδραστικά Τ κύτταρα.
Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι στους ασθενείς με κορωνοϊό υπάρχουν αλλαγές στην αναλογία μεταξύ των κυκλοφορούντων κυττάρων Tfr και ενός δικτύου άλλων κυττάρων που σχετίζονται με την παραγωγή αντισωμάτων. Οι αλλαγές αυτές συσχετίζονται με τα επίπεδα αντισωμάτων, ενώ παρατηρούνται διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα. Οι γυναίκες έχουν περισσότερα κυκλοφορούντα κύτταρα Tfr ενώ οι άνδρες είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.
«Αυτές οι παρατηρήσεις παρέχουν σημαντικές κυτταρικές ενδείξεις για απορρυθμισμένες αποκρίσεις αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19», εξηγεί ο James Badger Wing ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Η μείωση των κυττάρων Tfr που παρατηρείται σε όλους τους ασθενείς, αλλά ιδιαίτερα στους άνδρες, μπορεί να αποτελεί τη βάση αυτής της απορρυθμισμένης παραγωγής αντισωμάτων» συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr