Αν βρεθείτε στην πρωτεύουσα περάστε από το Ιδρυμα Θεοχαράκη που μας συστήνει τον Ελληνα … Γουόρχολ
Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και συνεχίζεται η σημαντική έκθεση για τον ζωγράφο, γλύπτη και χαράκτη Γιάννη Γαΐτη στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα στο κέντρο της Αθήνας (λεωφόρος Βασ. Σοφίας) και σας συστήνουμε να μην το χάσετε.
Eξωτερικά το κτίριο της έκθεσης
Αντιπροσωπευτικά εκθέματα
Τάκης Μαυρωτάς, Λορέτα Γαίτη, Λίνα Μενδώνη
Περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά και πολύτιμα έργα του δημιουργού, αναγνωρίσιμα με την πρώτη ματιά, καλύπτοντας την πορεία της καλλιτεχνικής του διαδρομής, από το 1944, με την περίφημη «Αυτοπροσωπογραφία», έως το τέλος της δημιουργικής του δράσης. Δείτε τα εμβληματικά «Ανθρωπάκια», πορτρέτα του ίδιου και της οικογένειάς του αλλά και της συζύγου του, της γλύπτριας Γαβριέλλας Σίμωσι, με την οποία εργάστηκαν στο Παρίσι και συνεκτίθενται έργα της από γύψο, πολυεστέρα και ορείχαλκο μαζί με τα αινιγματικά της κολλάζ.
Η ανθρωπογεωγραφία της καθημερινότητας του Γαΐτη, με εκατοντάδες «Ανθρωπάκια», που άλλοτε τα συναντάμε στην επιφάνεια μιας κονσέρβας και άλλοτε βγαίνουν μέσα από αυτή, αποτυπώνουν το προσωπικό του ύφος. Ο ίδιος έχεις την αίσθηση ότι επιθυμεί να έχει το δικό του διάλογο με την pop art. Ο Andy Warhol είναι Αμερικανός και αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό από τις κονσέρβες Campbell και τα πορτρέτα της Marilyn Monroe, τα μπουκάλια της Coca Cola έως το γνωστό δολάριο. Ο Γιάννης Γαΐτης είναι Έλληνας, βαφτισμένος στο Αιγαίο και, με τη δική του αμεσότητα, δίνει τις απαντήσεις του στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας. Τα ανθρωπάκια του ταξιδεύουν στο μακρινό χθες, στο αρχαίο μας παρελθόν, σαν να ζητούν να ταυτίσουν την οντολογική τους παρουσία με την ιστορία ή να αισθανθούν την αναγκαιότητά της, φτιάχνοντας, με τα σώματά τους, τη δική του Ακρόπολη.
Ο Κωστής Χατζιδάκις στα εγκαίνια
Τα περίφημα "Ανθρωπάκια" δεσπόζουν
Ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς, επισημαίνει στον κατάλογο: «Ο Γαΐτης ήταν ένα νέο και ζωντανό πνεύμα στην εποχή του. Μετά τον τραγικό εμφύλιο πόλεμο και τις τεράστιες κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Ελλάδα αποφασίζει να εγκατασταθεί στο Παρίσι το 1954, στα 31 του χρόνια. Στο πλευρό του, μούσα της δημιουργικής του πνοής, στάθηκε η εσωστρεφής και δυναμική γλύπτρια Γαβριέλλα Σίμωσι. Βαθιά ουμανιστής, άλλοτε με σαρκασμό και άλλοτε με χιούμορ, προσέγγιζε το πρότυπο του ανθρώπου, εκείνου που επιζητεί τον εφησυχασμό, για μια ζωή χωρίς μεγάλες ευθύνες και θυσίες, χωρίς εξάρσεις και δυνατά πάθη. Έτσι, το ανθρωπάκι του δεν χάνεται μέσα στο δάσος της ζωής και είναι σαν το δέντρο που στέκεται ακλόνητα στη θέση του, ομοιόμορφο, ατάραχο, υπάκουο».
* Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από Εθνική Πινακοθήκη, Συλλογή της Alpha Bank, Μουσείο Βορρέ,Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα: Mε Γαρύφαλλο στ΄αυτί και ΣΦήγΚΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, γνωστούς συλλέκτες κ.α. Θυμίζουμε πως ο ζωγράφος είχε εμπνεύσει και θρυλικό γκρουπ του Πατρινού Καρναβαλιού.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr