EVENTS

/

Mαριλένα Σαρμά, πλήρωμα 135: Επιμένουν στο handmade, φλας στο εργαστήρι χειροτεχνίας τους

Μπακοπούλου Άντυ
andy_bak@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Ένα ιστορικό γκρουπ με χαρακτηριστικά oldfashioned λέσχης από την κόρη των πρωτοπόρων καρναβαλιστών Θόδωρου Σαρμά- Δανάης Αντωνοπούλου

Ακούγεται παλιομοδίτικο ή ξεπερασμένο; Κι όμως υπάρχουν ακόμα καρναβαλικές ομάδες, των οποίων τα μέλη συναντιούνται στο σπίτι για να ράψουν και να κατασκευάσουν «με τα χεράκια τους» κομμάτια των στολών τους.

Ένα …επίμονο τέτοιο πλήρωμα είναι το 135 με επικεφαλής τη Μαριλένα Σαρμά. Κληρονομώντας το καρναβαλικό DNA των γονιών της, του κοσμοπολίτη σταφιδεμπόρου και συλλέκτη Θόδωρου Σαρμά και της γόνου της οινοποιητικής φαμίλιας της Achaia Clauss Δανάης Αντωνοπούλου, διαιωνίζει αρχές και κανόνες μιας αστικής αισθητικής ποιοτικών χαρακτηριστικών που σέβεται και τους συμμετέχοντες και τους θεατές. Η αγάπη για το χειροποίητο, ξεχειλίζει στις συναντήσεις του γυναικοκρατούμενου πυρήνα του γκρουπ, μήνες και εβδομάδες πριν τις τελικές παρελάσεις. Όχι, δεν ποντάρουν στο υπερθέαμα αλλά στο… κομψοτέχνημα. Συνθέτουν κορδέλες και φιόγκους, κεντάνε, προσθέτουν τούλια και δαντέλες, με μεράκι και πάθος. Με σπουδές στο σχέδιο μόδας, ταλέντο στο styling και τη διακόσμηση, η Μαριλένα μας ενημερώνει για αυτό το αναλλοίωτο έθιμο της παρέας.  

Η Μαριλένα Σαρμά σε παλιότερη παρέλαση

Είσαι καρναβαλίστρια από κούνια;

Καρναβαλίστρια από κοιλιά. Η μαμά μου ήταν επτά μηνών έγκυος σε μένα και χόρευε στο Δημοτικό Θέατρο. Θυμάμαι έντονα τους γονείς μου με τους φίλους τους να ετοιμάζουν στολές για πάρτι και το χορό της Περιηγητικής. Όταν ξεκίνησε ο Κρυμμένος Θησαυρός τη δεκαετία του ’70 συντέλεσαν σε θρυλικά γκρουπ όπως Τσίρκο- Ολυμπιακοί Αγώνες, Συμπόσιο Μαγισσών, Οικογενειακόν Ενθύμημα δημιουργώντας μοναδικές εμφανίσεις με τους Φιφή Παπαδημητρίου, Στάθη Χρυσικόπουλο, Μαριάννα Τολιά και τις οικογένειες Αρβανιτάκη, Πραπόπουλου, Ρωμάνου, Παναγιωτόπουλου κ.α. Από το 1981 και μετά η μητέρα μου ξεκίνησε δικό της γκρουπ βασισμένο στους φίλους και συμμαθητές μας από Αρσάκειο και Πειραματικό. Νύχτα βενετσιανικου καρναβαλιού, Showbusiness, Ξενοδοχείο Υψηλής Κοινωνίας, All that Jazz ήταν μεταμφιέσεις που έγραψαν ιστορία καθώς δεν παρελαύναμε και διασκεδάζαμε απλώς. Κόβαμε, ράβαμε σουρώναμε γιατί ήταν αντόθετη στις έτοιμες στολές ενώ ταυτόχρονα μαθαίναμε γαιτανάκι, χορογραφίες, βηματισμούς. Όταν εκείνη αποχώρησε και αφού εγώ είχα λείψει στην Αμερική,  ήμασταν μια συντροφιά που ενσωματώθηκε στο παλιό και πολυβραβευμένο πλήρωμα 135. Όταν αυτό σταμάτησε, αποφασίσαμε να το αναβιώσουμε στα δικά μας μέτρα. Όχι δηλαδή να δίνουμε έμφαση στις κατασκευές, αλλά στις φορεσιές που «μένουν».

Διατηρείτε θα έλεγα ένα new retro, ρομαντικό ύφος και επιμένετε σε περιορισμένο αριθμό ατόμων. Γιατί έτσι;

Ημαστε τα κορίτσια του παλιού 135, ντυνόμαστε σε κλασικό στυλ το οποίο υπονομεύουμε κεφάτα ενώ αντιμετωπίζουμε το γκρουπ σαν μια παρέα φίλων. Θέλουμε να αισθανόμαστε πως ξέρουμε ο ένας τον άλλο, οπότε δεν υπερβαίνουμε τα 100- 120 άτομα. Ρωτάμε κάθε χρόνο τους περσινούς αν θάρθουν και μετά αποφασίζουμε μια νέα είσοδο. Με αυτό το δυναμικό μπορούμε να συνεχίζουμε το εργαστήριο χειροτεχνίας στο σπίτι της Αλίκης Ρωμάνου. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε περισσότερες στολές. Είναι η φιλοσοφία μας για το Πατρινό Καρναβάλι αλλά και η ψυχοθεραπεία μας. Ανάλογα με τις υποχρεώσεις μας προχωράμε σε κάτι πιο απαιτητικό ή κάτι πιο βατό. Στο Cordello για παράδειγμα, δουλέψαμε τρεις μήνες πλέκοντας πολύχρωμες κορδέλες. Μας αρέσουν οι καλοφτιαγμένες λεπτομέρειες, ψάχνουμε πολύ για να πετύχει το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Ο βασικός κορμός είμαστε 20 -25 άτομα και ελπίζουμε να βρούμε συνεχιστές από τη νέα γενιά.  Δεν φαίνεται βέβαια παραέξω πόση δουλειά έχουμε κάνει από πίσω.

 

Το μοναδικό Cordello

Ποια είναι η διαδικασία στο εργαστήρι σας;

Απλώνουμε την ίδια τσόχα εδώ και χρόνια. Βγάζουμε ψαλίδια, κόλες, πιστόλια σιλικόνης. Φτιάχνουμε δικά μας λουλούδια, γιακάδες, γαρνιρίσματα, διάφορα. Αυτά τα κομμάτια μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν αυτόνομα ή να συνδυαστούν αλλιώς και να προκύψουν νέες μεταμφιέσεις. Κάτι σαν ανακύκλωση κοστουμιών. Επιμένουμε σε σεντονόπανα και ποπλίνες γιατί τα συνθετικά υφάσματα δείχνουν φθηνά και μυρίζουν άσχημα. Φέτος χρησιμοποιήσαμε «κοπανέλι» (τύπου βελονάκι), ολοκληρώσαμε  1700 πον πον από στρογγυλά κομματάκια, φτιάξαμε 200 λουλούδια… Εγώ ενημερώνομαι για ξένα καρναβάλια, θεάματα, εκδηλώσεις για έμπνευση,  η Θεοδοσία Φιλιππάτου που ξέρει από ραπτική είναι κάτι σαν διευθύντρια παραγωγής. Εχουμε συνηθίσει, μόνο έτσι καταλαβαίνουμε καρναβάλι εμείς.

 

Στο εργαστήρι

Το team εν δράσει

Πόσο προσιτή είναι σήμερα αυτή η λογική; Μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα κάποιος στις υποδείξεις σας;

 Ναι, όσοι δεν αντιλαμβάνονται τι κάνουμε, μας λένε ξινές και στριμμένες. Δεχόμαστε μόνο ολοκληρωμένο look δίχως να λείπει κανένα αξεσουάρ, φτιάχνουμε ασορτί τσαντάκι, συστήνουμε παπούτσια που ταιριάζουν χρωματικά και κάνουμε έλεγχο σε όλους πριν την εκκίνηση. Οι παρασπονδίες και οι αυθαίρετες προσθήκες δεν χωρούν σε εμάς. Η μισή στολή δεν «παίζει» δηλαδή. Επίσης, στοχεύουμε σε μια street εικόνα με συνοχή, δεν μας αρέσει το «σέρνομαι ξεσαλώνοντας» στο δρόμο. Μας ευχαριστεί να αποτελούμε ένα όμορφο θέαμα για το κοινό. Παράλληλα χαιρόμαστε να βλέπουμε και άλλες ομάδες να εξελίσσονται και να αποκτούν χαρακτήρα. Δεν επικροτούμε το copy paste και μάλιστα εγώ προσωπικά το εντοπίζω αυτόματα. Θαυμάζω νεότερα παιδιά που ξεκίνησαν «αλλιώς» και έχουν προοδεύσει πολύ μετά την επιρροή ανθρώπων όπως η αείμνηστη Ντούλη Δημητροπούλου. Για το μέλλον θέλουμε  να φτιάξουμε ένα φυτώριο χειροτεχνίας για να μας διαδεχθεί. Φέτος ένα εφηβικό μας γκρουπάκι θα μας κάνει αναμφίβολα περήφανες.  

Παλιότερες στολές

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Best View