Ο Νίκος Ιωάννου, serial entrepreneur και Angel invenstor, που ξεκίνησε επιχειρηματικά από την Πάτρα, μιλά για τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
ChatGPT. Αν η τεχνητή νοημοσύνη σε αυτή τη μορφή της είχε εφευρεθεί νωρίτερα, ενδεχομένως να μην είχαμε φτάσει στο Συρανό ντε Μπερζεράκ.
Ο στρατιωτικός Κριστιάν Ντε Νεβιλέτ δεν θα ζητούσε τη βοήθεια του Συρανό για να γράφει ποιήματα για λογαριασμό του, στη Ρωξάνη, παρά από το ChatGPT . Από ένα ρομπότ ουσιαστικά που του ζητάς να σου γράφει άρθρα, ποιήματα, πεζά, εργασίες, παραμύθια, κώδικα υπολογιστή. Και σου τα γράφει.
Η τεχνητή νοημοσύνη που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο του διαδικτύου, της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας, της εκπαίδευσης, είναι πλέον εδώ. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το ChatGPT της OpenAI, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και απαντά γραπτώς στα θέματα που του θέτεις, έγινε δημοφιλές.
Το thebest.gr μαζί με τον serial entrepreneur και Angel invenstor Νίκο Ιωάννου, που ξεκίνησε επιχειρηματικά από την Πάτρα, προσεγγίζει τις πτυχές ενός πολύπλευρου και πολύπλοκου ίσως”κόσμου” που ανοίγει μπροστά μας ραγδαία πια, η τεχνητή νοημοσύνη.
Πώς λειτουργεί
Μπαίνεις στο https://chat.openai.com/auth/login δημιουργείς λογαριασμό και γράφεις την ερώτησή σου και λαμβάνεις απάντηση πολύ γρήγορα, σχεδόν σαν να σου απαντά ανθρωπος.
Όπως αναφέρεται και στη σελίδα του, το ChatGpt ωστόσο, μπορεί περιστασιακά να δημιουργεί λανθασμένες πληροφορίες να παράγει επιβλαβείς οδηγίες ή μεροληπτικό περιεχόμενο, ενω έχει περιορισμένη γνώση του κόσμου και των γεγονότων μετά το 2021.
Τι έγραψε για το thebest.gr πριν λίγο καιρό στα αγγλικά όπου έχει μεγαλύτερη ευχέρεια σε σχέση με τα ελληνικά
"Το www.thebest.gr είναι ένας ιστότοπος ειδήσεων και ενημέρωσης που παρέχει ένα ευρύ φάσμα περιεχομένου για διάφορα θέματα όπως η πολιτική, η οικονομία, η τεχνολογία, η ψυχαγωγία και ο αθλητισμός. Ο ιστότοπος διαθέτει άρθρα και σχόλια από διάφορους συγγραφείς, καθώς και μια πλατφόρμα για τους αναγνώστες να συμμετέχουν σε συζητήσεις και να δημοσιεύουν σχόλια.
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του www.thebest.gr είναι ο φιλικός προς τον χρήστη σχεδιασμός και η εύκολη πλοήγησή του. Ο ιστότοπος είναι καλά οργανωμένος, καθιστώντας εύκολη την εύρεση των πληροφοριών που αναζητάτε. Διαθέτει επίσης καθαρή και μοντέρνα διάταξη, με έμφαση στην αναγνωσιμότητα και την προσβασιμότητα.
Όσον αφορά το περιεχόμενο, το www.thebest.gr προσφέρει ποικίλα άρθρα και ενημερώσεις ειδήσεων. Ο ιστότοπος καλύπτει τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική, την οικονομία και τις επιχειρήσεις, κρατώντας τους αναγνώστες ενήμερους για τις τελευταίες τάσεις και γεγονότα. Η ενότητα τεχνολογίας είναι μια εξαιρετική πηγή για όσους ενδιαφέρονται να παραμένουν ενημερωμένοι για τα πιο πρόσφατα gadget, εφαρμογές και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις.
Ο ιστότοπος διαθέτει επίσης μια ειδική ενότητα ψυχαγωγίας που καλύπτει τις πιο πρόσφατες ταινίες, μουσική και τηλεοπτικές εκπομπές. Η ενότητα αθλητικών παρέχει ενημερώσεις για τα τελευταία παιχνίδια και γεγονότα, καθώς και αναλύσεις και σχόλια από ειδικούς στον τομέα.
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του www.thebest.gr είναι η πλατφόρμα αφοσίωσης των αναγνωστών του. Ο ιστότοπος ενθαρρύνει τους αναγνώστες να μοιραστούν τις σκέψεις και τις απόψεις τους για διάφορα θέματα, ενισχύοντας την αίσθηση της κοινότητας και της δέσμευσης μεταξύ του κοινού του.
Συνολικά, το www.thebest.gr είναι μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών και ειδήσεων για όποιον θέλει να παραμείνει ενημερωμένος και να ασχοληθεί με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ο φιλικός προς τον χρήστη σχεδιασμός και το ποικίλο περιεχόμενο του ιστότοπου τον καθιστούν ιδανικό προορισμό για να παραμένετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις σε διάφορους τομείς".
Παγκόσμια “φρενίτιδα”
Μέσα σε ελάχιστους μήνες το ChatGPT κατάφερε όλο σχεδόν τον πλανήτη να μιλάει γι’ αυτό. Σίγουρα πρόκειται για επαναστατική εξέλιξη η οποία μας έχει εισάγει ήδη στον κόσμο του μέλλοντος με τα θετικά και τα αρνητικά της,ανάλογα με τον τρόπο χρήσης της τεχνολογίας, όπως ισχύει άλλωστε για όλα σχεδόν τα πράγματα. Ήδη εκφράζονται ανησυχίες για τη συμβολή που μπορεί να έχει, ανάλογα με τη χρήση, στη δημιουργία και διάδοση fake news ή προπαγάνδας. Όπως διαβάζουμε στο blog του σχετικά με τους περιορισμούς μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Ενώ καταβάλαμε προσπάθειες για να κάνουμε το μοντέλο να αρνηθεί ακατάλληλα αιτήματα, μερικές φορές θα ανταποκριθεί σε επιβλαβείς οδηγίες ή θα παρουσιάσει μεροληπτική συμπεριφορά. Χρησιμοποιούμε το Moderation API για να προειδοποιήσουμε ή να αποκλείσουμε ορισμένους τύπους μη ασφαλούς περιεχομένου, αλλά αναμένουμε να έχει ορισμένα ψευδώς αρνητικά και θετικά προς το παρόν. Ανυπομονούμε να συλλέξουμε σχόλια χρηστών για να βοηθήσουμε τη συνεχιζόμενη εργασία μας για τη βελτίωση αυτού του συστήματος”.
Ποιες εξετάσεις έχει περάσει
Την ίδια ώρα εκπαιδευτικοί ανησυχούν για την αντιγραφή στις εργασίες που βάζουν στους φοιτητές τους, δέχεται ερωτήσεις του τύπου πώς πιστεύει ότι μπορεί να λυθεί το Κυπριακό, υποβάλλεται σε εξετάσεις με αντικείμενο την Ιατρική ή τη Νομική και μπορεί να γράφει άρθρα αντί για κειμενογράφους, δημοσιογράφους.
Μάλιστα έχει πάρει ήδη πτυχίο νομικής, αφού πέρασε τις τελικές εξετάσεις της αμερικάνικης νομικής σχολής, έγραψε πολύ καλά σε εξετάσεις του ΑΠΘ ως φοιτητής, (8 στα 10) και συγκεκριμένα στο μάθημα της Ψηφιακής Επεξεργασίας Εικόνας στις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου στο Τμήμα Πληροφορικής.
Οι εξελίξεις που πυροδοτεί είναι ραγδαίες σε τεχνολογικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς ήδη έχει έρθει η απάντηση από τη Google με το δικό της "έξυπνο" chatbot τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία Bard.
Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται ποια επαγγέλματα απειλούνται;Ποιες εξελίξεις θα φέρει; Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο; Πώς αλλάζει τον κόσμο μας; Είναι απειλή ή εργαλείο ρωτάμε τον Νίκο Ιωάννου.
“Το ChatGPT είναι ένας μαθηματικός αλγόριθμος ταυτοποίησης κειμένου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την αυτοματοποίηση σε διάφορες επιχειρήσεις και εφαρμογές. Στην κατανόησή του, δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για τον κόσμο, αλλά μπορεί να έχει και θετικές και αρνητικές επιπτώσεις, ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση και την επιστημονική προσέγγιση σε τομείς, όπως η υποστήριξη πελατών.
Όπως επίσης λέει και το ίδιο μπορεί να συμβάλει σε σειρά τομέων, όπως η εκπαίδευση, με την παροχή πληροφοριών για ακαδημαϊκά θέματα, την προσφορά συμβουλών μελέτης ή την παροχή πόρων για περαιτέρω μάθηση. Άλλοι τομείς στους οποίους μπορεί να παρέχει βοήθεια είναι η επιχειρηματικότητα, η επιστήμη, η τεχνολογία η οικονομία, η υγεία, οι τέχνες, ο πολιτισμός, η πολιτική, η επικαιρότητα”.
Και προσθέτει: “Σε κάθε διαδρομή υπάρχουν κίνδυνοι και ευκαιρίες. Είναι θέμα οπτικής κάθε φορά το πως το αντιλαμβανόμαστε. Τα πλεονεκτήματα των μηχανών μάθησης όπως το ChatGPT είναι πολλά, μερικά εξ αυτών είναι η αποδοτικότητα τους, δηλαδή η ικανότητα να επεξεργαστεί απαντήσεις και πληροφορία με μεγάλη ταχύτητα. Είναι το μειωμένο κόστος για τις επιχειρήσεις μιας και μπορεί να μειώσει την ανάγκη για χειρωνακτική εργασία μελλοντικά με αποτέλεσμα το προσωπικό μιας επιχείρησης να κάνει πιο αποτελεσματικά και μη χάνοντας ποιοτικό χρόνο την εργασία του, αλλά και η βελτιωμένη ακρίβεια μιας και χρησιμοποιούνται τεράστιες ποσότητες δεδομένων για την εκπαίδευση των μοντέλων.
Στον αντίποδα και ακριβώς λόγω της δομής λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης δύναται να υπάρξουν και αρνητικές όψεις, όπως για παράδειγμα η παραπληροφόρηση όσον αφορά το κομμάτι της ενημέρωσης ή η έλλειψη συναισθήματος όταν πρόκειται να αντικαταστήσουν μια ανθρώπινη εργασία μιας και τα συστήματα ΑΙ λειτουργούν καθαρά με τη λογική και για αυτό το λόγο δε μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο ουσιαστική επαφή , όπως ο άνθρωπος".
Ήδη αυτό το εργαλείο αναμένεται να φέρει προκλήσεις και αλλαγές στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα;
“Στον τομέα της επιχειρηματικότητας το ChatGPT μπορεί να φέρει μερικές προκλήσεις και αλλαγές, όπως είναι η αντικατάσταση των ανθρωπίνων εργασιών με αυτοματοποιημένες υπηρεσίες και η αλλαγή των μοντέλων λειτουργίας των επιχειρήσεων. Επίσης, μπορεί να συμβάλει στη βελτιωμένη απόδοση και στην επιστημονική προσέγγιση σε διάφορες δραστηριότητες, όπως η επιχειρηματική στρατηγική και ανάλυση διαδικασιών, προτάσεις για ένα πρότυπο οικονομικό σχεδιασμό, καθώς και η ανάλυση των πυλώνων ενός αναλυτικού σχεδίου μάρκετινγκ.
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, είναι πιθανόν να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις και αλλαγές στην αυτοματοποίηση και στη χρήση των τεχνολογιών NLP, όπως τα συστήματα ChatGPT, στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, η συνολική επιρροή τους θα εξαρτάται από τον τρόπο που θα χρησιμοποιούνται” παρατηρεί ο Νίκος Ιωάννου.
Στο πλαίσιο αυτό και μπροστά στο νέο κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας και μέχρι τώρα έχουμε δει ένα μικρό μόνο μέρος του, γεννάται το ερώτημα,ποιες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν, αν υπάρχει περιθώριο αποτροπής και πώς μπορούμε να το ενσωματώσουμε.
“Τα AI και τα ιδιαίτερα τα μοντέλα γλωσσικής μάθησης όπως το ChatGPT, μπορεί να αποτρέπουν μερικές θέσεις εργασίας, όπως αυτές που απαιτούν χαμηλά επαγγελματικά κόστη και μικρό βαθμό ακρίβειας. Για να μειωθεί η επίπτωση στις θέσεις εργασίας, είναι σημαντικό να στηρίζεται η ανάπτυξη των ανθρώπινων ικανοτήτων, όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία και η ανταγωνιστική προσέγγιση.
Το ΑΙ και τα μοντέλα γλωσσικής μάθησης σίγουρα μπορούν να επηρεάσουν κάποιες ειδικότητες εργαζομένων, αυτές οι θέσεις που θα επηρεαστούν είναι χαμηλών απαιτήσεων και δεξιοτήτων καθώς και μικρού βαθμού ακριβείας. Ο κοινός παρονομαστής σε όλο αυτό είναι ότι, οι υπολογιστές και η τεχνολογία είναι βοηθητικές για τον ανθρωπο και η αξιοποίηση τους μόνο θετικό πρόσημο μπορει να έχει. Πρέπει εργαλεία σαν και αυτά που παρέχονται σημερα να αξιοποιηθούν για να επιταχύνουμε την εξέλιξη και βέβαια να κάνουμε την καθημερινότητα και τη ζωή μας πιο ευκολη,βάζοντας τα υπολογιστικά συστήματα να δουλέψουν για εμάς.
Για παράδειγμα στην Αμερική ο δείκτης S&P 500 δείχνει τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής. Για να παράγει 1 εκ .έσοδα η κάθε μία εξ αυτών των εταιρειών, το 1985 χρειαζόταν κατά μέσο όρο 8 υπαλλήλους, πράγμα που μειώθηκε στους 2 σήμερα. Ουσιαστικά, οι εταιρείες κάνουν την ίδια δουλειά με το ¼ του προσωπικού. Αυτή η μείωση οφείλεται καθαρά και μόνο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Παρόλο όμως που υπήρξε μεγάλη μεταβολή στο διάστημα από τότε μέχρι σήμερα στον αριθμό των θέσεων εργασίας, η ανεργία στην Αμερική έχει μειωθεί απο το 8% στο 3%. Συνεπώς, παρόλο που αρκετές θέσεις εργασίας, χάθηκαν λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας στο πρόσφατο παρελθόν, αντικαταστάθηκαν μια χαρά από άλλες, σε νέους τομείς και με διαφορετική εξειδίκευση” .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τεχνητή νοημοσύνη στην Πάτρα
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να παρέχει λανθασμένες ή ελλιπείς πληροφορίες αναφέρει πως “τo ChatGPT είναι ένα μοντέλο γλωσσικής μάθησης που εκπαιδεύθηκε με μεγάλο σύνολο δεδομένων και μπορεί να παρέχει απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις. Ωστόσο, δεν είναι 100% ακριβές και μπορεί να δίνει λανθασμένες ή ελλιπείς πληροφορίες, ειδικά σε περιπτώσεις που έχουν σπάσει ή αλλάξει οι καταστάσεις ή όταν λείπουν σημαντικά στοιχεία για την κατανόηση της ερώτησης. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε την ακρίβεια των απαντήσεων πριν τις εφαρμόσουμε στην πράξη ή να λαμβάνουμε σημαντικές αποφάσεις. Το ChatGPT εχει δεδομένα στα οποία έχει εκπαιδευτεί μέχρι το 2021” .
Δεδομένου ότι το ChatGPT μπορεί να συμβάλλει και στον τομέα της εκπαίδευσης, ήδη εκφράζεται προβληματισμός στην ακαδημαϊκή κοινότητα για τη δυνατότητα χρήσης του από φοιτητές πχ στις εργασίες τους και στο να οδηγούνται σε αντιγραφή. Ως πρώην λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πατρών η δική του οπτική είναι η εξής:
“Η ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να αγκαλιάσει εργαλεία σαν αυτό και να εκμεταλλευτεί τη δυναμική τους, πηγαίνοντας γνωσιακά παρακάτω. Η εφαρμογή και η εκπαίδευση τέτοιων εργαλείων σε επιστημονικά δεδομένα, μόνο χρόνο μπορεί να γλιτώσει. Η αλήθεια είναι ότι έχει προκληθεί αναταραχή στην εκπαιδευτική κοινότητα στο συνολο της και όχι μόνο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο λόγος είναι το ότι η νέα γενιά αγκαλιάζει με γρηγορότερο ρυθμό τις τεχνολογίες από τους δασκάλους της , άρα πρέπει όλη η εκπαιδευτική διαδικασία να επικαιροποιηθεί με κάποιο τρόπο για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία αυτά διδάσκοντας τους μαθητές και φοιτητές πιο ουσιαστικά πράγματα, όπως το πώς θα αναζητούν σωστά την πληροφορία, το πώς θα κρίνουν την πληροφορία που συλλέγουν, το πώς θα την ταξινομούν σωστά και τέλος το πώς θα μπορέσουν να δημιουργήσουν νέα γνώση, εκμεταλλευόμενοι την ταχύτητα η οποία τους δίνεται, από την χρήση τέτοιων τεχνολογιών”.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ζούμε στην εποχή της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας. Από τη μια το metaverse και από την άλλη η τεχνητή νοημοσύνη και ο Νίκος Ιωάννου προτείνει να τα δούμε συμπληρωματικά.
“Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και είμαστε σε κομβική εξελικτικά στιγμή. Το ενδιαφέρον δεν είναι να δούμε το metaverse και την τεχνητή νοημοσύνη ανεξάρτητα αλλά συμπληρωματικά. Όταν ένα χρήστης μπαίνει στον κόσμο του VR, μπορεί να φορέσει ότι προσωπείο επιθυμεί, γιατί το avatar με το οποίο κυκλοφορεί στον εικονικό κόσμο, δεν έχει φύλο ή ηλικία. Παράλληλα όταν μηχανές τεχνητής νοημοσύνης αποκτούν ωριμότητα απαντήσεων όπως το ChatGPT τότε αμφιβάλλω αν μελλοντικά είναι εύκολος ο διαχωρισμός του, αν ένα avatar που απαντά σε μια συνομιλία που λαμβάνει χώρα σε εικονική πραγματικότητα, είναι μηχανή η άνθρωπος”.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr