ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ο αρχειακός πλούτος της Achaia Clauss σε ψηφιακή μορφή- ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Παρουσιάστηκε σε ημερίδα

Σε ψηφιακή μορφή υπάρχει πλέον μεγάλο μέρος του αρχειακού πλούτου της  Achaia Clauss.  

Πρόκειται για κάτι που άρχισε να υλοποιείται πριν αρκετά χρόνια και ολοκληρώθηκε με τη χρηματοδότηση και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Τη Κυριακή μάλιστα πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την παρουσίαση του αρχείου με την συμβολή της πατραϊκής  εταιρείας οινοποίησης, από την  Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών στο χώρο του ιστορικού οινόκαστρου. Σκοπός της ήταν η ανάδειξη με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο των εξαιρετικών στιγμών από την ιστορία της περιοχής. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάστηκε το έργο της ψηφιοποίησης  των αρχείων της εταιρείας υπό τον τίτλο «Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού της Achaia Clauss».

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr o  Βαγγέλης Πολίτης Στεργίου, Πρόεδρος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών που συντόνισε την ημερίδα,  «σκοπός ήταν να αναδειχθεί η σημασία και η αξία του αρχειακού υλικού της Achaia Clauss.  Υπήρξε μία ομιλία του Νίκου Μπακουνάκη, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Συγγραφέα, με θέμα «Το αρχείο της Achaia Clauss: Μοναδική πηγή κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας, οινικής ιστορίας, βιομηχανικής αρχαιολογίας και ιστορίας τοπίου».

Έχει δουλέψει πάνω στο αρχείο, το γνωρίζει γιατί το έχει μελετήσει. Μας μίλησε για την αξία του αρχείου για τη μελέτη της ιστορίας της οινοποιίας αλλά και της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Πάτρας.

Ο Σπύρος Αγοργιανίτης, Ιδρυτής και CEO Realiscape Typorama, μιλώντας με θέμα «Η Φωνή του Γουσταύου: Το Έργο ψηφιοποίησης ενός πολύτιμου βιομηχανικού αρχείου - δυνατότητες και προκλήσεις»,  έδωσε τεχνικές λεπτομέρειες καθώς ανέλαβε το τεχνικό σκέλος της ψηφιοποίησης. Εξήγησε πως έγινε η διαδικασία και τι περιλαμβάνεται στο αρχείο. Να σημειώσουμε ότι έχει ψηφιοποιηθεί ‘ένα μέρος του αρχείου. Κατά κύριο λόγο επιλέχθηκαν οι ετικέτες που έχει εκδώσει και χρησιμοποιήσει η Achaia Claus στις φιάλες της. Επίσης επιλέχθηκε το οπτικό υλικό που έχει χρησιμοποιήσει για τις συσκευασίες αλλά και το περιοδικό που εξέδιδε για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ο  Ευάγγελος Κασσαβέτης, Σύμβουλος Οπτικής Επικοινωνίας, Ερευνητής, Συγγραφέας, μέσα από την ομιλία του με θέμα: «Η οπτική γλώσσα της Αχαΐα Κλάους», ως  ειδικός σε θέματα οπτικής επικοινωνίας ανέλυσε τη σημασία της κάθε ετικέτας από αυτές που έχουν ψηφιοποιηθεί».

Το αρχείο εχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών (Δείτε εδώ)

Κατάστημα Achaia Clauss στην Αθήνα

Αλώνισμα στο κτήμα της Achaia Clauss, Ιούνιος 1940

Στο πατητήρι σταφυλιών

Τρύγος

Άπλωμα σταφίδας

Φόρτωση για Γερμανία 2000 κιβωτίων Ούζων

Διαφημιστικό κρασιών Achaia Clauss

Μπουκάλια Achaia Clauss

Διαφημιστικό Μαυροδάφνη: Achaia Clauss wine C°: “an old name from old Greece”

Διαφημιστικό Μαυροδάφνης: “Όσο παλιώνει τόσο πιο νέα είναι””

Διαφημιστικό Μαυροδάφνης Achaia Clauss με Otto von Bismarck

Διαφημιστική Μακέτα Rozel

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις