Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών με βραβεύσεις διακεκριμένων Ελληνίδων της Διασποράς
Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα Τρίτη 28 Μαρτίου και ώρα 18:00 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών με τίτλο: «Ελληνίδες του Κόσμου».
Την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης θα κηρύξουν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθούν Ελληνίδες της Διασποράς από όλο τον κόσμο που με το έργο τους αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για γυναίκες που μεταδίδουν το πνεύμα και τον πολιτισμό της Ελλάδας εκτός των συνόρων της, κατακτώντας κορυφές, προσφέροντας στον άνθρωπο, αναζητώντας και επιτυγχάνοντας νέες και καινοτόμες μορφές δημιουργίας, δράσης και έκφρασης.
Η Εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
18:00 – 18:30 Xαιρετισμοί
Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO
Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας, Ιωάννης
Κήρυξη Έναρξης Εκδήλωσης:
Ανδρέας Κατσανιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό
Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού &
Δημόσιας Διπλωματίας
18:30 – 19:00 Ομιλίες (με αλφαβητική σειρά)
Για την «¨Ελληνίδα της Διασποράς» θα μιλήσουν οι:
Ευγενία Αρβανίτη, Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών
Ελένη Γκέκα, Οικονομολόγος – Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πάτρας
Γεωργία Πετροπούλου, Διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου Πάτρας.
19:00 – 19:30 Βραβεύσεις (με αλφαβητική σειρά)
Βραβεύσεις διακεκριμένων Ελληνίδων της Διασποράς
Βάσω Αποστολοπούλου – Αυστραλία
Ιωάννα Ζαχαράκη – Γερμανία
Στέλλα Κοκόλη - Η.Π.Α.
Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη – Αίγυπτος & Ρουμανία
Χριστίνα Τσαρδίκου – Αργεντινή
Μαρίνα Τσιχλάκη - Μοζαμβίκη
19:45 Κλείσιμο Εκδήλωσης
Την εκδήλωση παρουσιάζει η δημοσιογράφος Πέπη Σπηλιωτοπούλου.
Θα ακολουθήσει κοκτέιλ στο αναψυκτήριο του Μουσείου, συνοδεία πολυεθνικής τζαζ μουσικής από το Jazz Duo (Σπήλιος Καστάνης & Βασίλης Τζιατζιάς)
Γνωρίστε τις γυναίκες που θα βραβευτούν
ΒΑΣΩ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η Βάσω Αποστολοπούλου, παιδί μεταναστών με καταγωγή από την Αμαλιάδα, μεγάλωσε στη Μελβούρνη, και σπούδασε Ανοσολογία, Βιοχημεία και Παθολογία στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, καθώς και στη Βρετανία.
Είναι διακεκριμένη Καθηγήτρια Ανοσολογίας και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Victoria στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Είναι Διευθύντρια της Ομάδας Ανοσολογίας και Διεθνούς Έρευνας, καθώς και Διευθύντρια του Προγράμματος, Ανοσολογίας, στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο της Επιστήμης του Μυοσκελετικού.
Η εξειδίκευσή της είναι διεπιστημονική με εκτεταμένη εμπειρία στην ανοσολογία, την κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ, τη φαρμακευτική χημεία, την κυτταρική και μοριακή βιολογία, την επιδημιολογία, τη δημόσια υγεία, την νευρολογία και την διεθνή κλινική έρευνα.
Διαθέτει επίσης ειδίκευση στη συμβουλευτική για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων συνδεδεμένων με τα ερευνητικά ευρήματα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Βάσω Αποστολοπούλου ήταν η πρώτη που ανέπτυξε μια μέθοδο ανοσοθεραπείας για τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται από εκατοντάδες εργαστήρια σε όλο τον κόσμο για σκευάσματα εμβολίων, κυρίως κατά του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Κατά την επιστημονική της διαδρομή έχει αναλάβει έργο σε επιφανή ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Scripps Research Institute των Ηνωμένων Πολιτειών, το Mater Medical Research Institute στο Μπρίσμπεϊν, το Australian National University της Καμπέρας, τα Πανεπιστήμια της Μελβούρνης, Βικτόρια και Μόνας. Ήταν επικεφαλής της Μονάδας Ανοσολογίας και Εμβολίων στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ώστιν και στο Ινστιτούτο Μπερνέτ, επικεφαλής του προγράμματος Ανοσολογίας στο Κέντρο Χρονίων Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Βικτόρια και επικεφαλής του προγράμματος «Μηχανισμοί και Παρεμβάσεις στην Υγεία και την Ασθένεια», επίσης στο Πανεπιστήμιο Βικτόρια.
Την περίοδο 2018-2022 ήταν μέλος της υψηλής εκτελεστικής ομάδας του Πανεπιστημίου ως αναπληρώτρια αντιπρύτανης έρευνας, αναπληρώτρια κοσμήτορας και αντιπρύτανης ερευνητικών συνεργασιών.
Αφοσιωμένη στην εξερεύνηση της ανοσοθεραπείας, η Βάσω Aποστολοπούλου έχει εφαρμόσει αρκετές ανοσοθεραπείες και σε άλλες ασθένειες.
Η έρευνά της στοχεύει στην κατανόηση των μηχανισμών των ασθενειών και στην ανάπτυξη παρεμβάσεων για τον καρκίνο, την ψυχική υγεία, τη νόσο Αλτσχάιμερ, τον διαβήτη, τις χρόνιες ασθένειες, τα αυτοάνοσα νοσήματα και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ανταποκρινόμενη στην παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον COVID, συμμετείχε σε μια παγκόσμια συνεργασία επιστημόνων με ερευνητές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, με στόχο τη μελέτη φαρμάκων αντιμετώπισης του ιού.
Kοινωνικά δραστηριοποιείται πολύπλευρα στον δημόσιο διάλογο μέσω σεμιναρίων, διαλέξεων και συμμετοχών σε προγράμματα για διάφορα κρίσιμα θέματα, όπως η υγεία και η ορθή διατροφή, η κλιματική αλλαγή και η ενίσχυση των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας.
Η Βάσω Αποστολοπούλου έχει δημοσιεύσει πάνω από 550 ερευνητικές εργασίες, είναι εφευρέτης 20 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έχει επιβλέψει περισσότερους από 100 μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές και έχει λάβει πάνω από 100 τιμητικές διακρίσεις.
Μόλις στα 27 της χρόνια ανακηρύχθηκε «Νεαρή Αυστραλιανή της Χρονιάς» στην Πολιτεία της Βικτώριας, ενώ τιμήθηκε ως «Γυναίκα της Χρονιάς το 2003» στην κατηγορία των επιστημόνων.
Έχει κερδίσει το “Βραβείο Premier για Ιατρικές Έρευνες”, ενώ το αμερικανικό περιοδικό “Times” την έχει κατατάξει στους πιο επιτυχημένους Έλληνες εκτός Ελλάδας.
Στην Ελλάδα έχει λάβει το Βραβείο Μποδοσάκη για τον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών, ενώ το 2018 και κατά τη διάρκεια του 19ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας ως τιμώμενο πρόσωπο, έλαβε τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΟΦΙΑΝΟΥ ΜΠΕΛΕΦΑΝΤΗ
Η Αικατερίνη Σοφιανού γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου σε ελληνική οικογένεια με καταγωγή από τις ακτές της Σμύρνης. Μετακόμισε στην Ελλάδα το 1963.
Είναι Πρόεδρος του Ομίλου εταιρειών SOFMEDICA, μιας αναγνωρισμένης εταιρείας παροχής υψηλών τεχνολογιών και υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με μεγάλα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα και στο Βουκουρέστι.
Το 1963 ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της, Παντελή, εμπορική εταιρεία με έδρα την Αθήνα, η οποία ήταν αποκλειστικός εισαγωγέας προϊόντων υψηλής τεχνολογίας από τη Δυτική Ευρώπη προς την Ελλάδα και την Βόρεια Αφρική.
Στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Αικατερίνη Σοφιανού ίδρυσε στο Βουκουρέστι εταιρεία που ειδικεύεται σε υψηλές ιατρικές τεχνολογίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία εισήγαγε πρώτη καινοτόμες θεραπείες, όπως η Τεχνητή Καρδιά και η Ρομποτικά Υποβοηθούμενη Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική.
Σήμερα, η Αικατερίνη Σοφιανού είναι η κεφαλή του -οικογενειακής ιδιοκτησίας-, Ομίλου εταιρειών με περισσότερους από 150 επαγγελματίες υγείας σε 5 διαφορετικές χώρες (Ρουμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Κύπρο).
Έχει λάβει πολλά βραβεία για τη συμβολή της στην υγειονομική περίθαλψη, τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες, την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και την υποστήριξη των κοινωνικών έργων.
Μεταξύ άλλων η κ. Σοφιανού έχει τιμηθεί με:
Τον τίτλο του μέλους της τιμής από το Ίδρυμα Renasterea για τη συμβολή της στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού
Τον τίτλο του Honoree των "κορυφαίων γυναικών επιχειρηματιών του κόσμου" από την Πριγκίπισσα της Ταϊλάνδης.
Το Πιστοποιητικό Αριστείας από την Ακαδημία των Ρουμάνων επιστημόνων για τη συμβολή της εταιρείας της στην πρόοδο της ιατρικής στη Ρουμανία.
Το χρίσμα του Ιππότη του Τάγματος του Στέμματος της Ρουμανίας για τη συμβολή της στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης και τη φιλανθρωπία.
Τον Σταυρό της Αρχόντισσας Εκκλησιών και του Μεγάλου Σταυρού του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου από τον Πάπα και Πατριάρχη της Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρο ΄Β
Τον Σταυρό του Βασιλικού Οίκου της Ρουμανίας για τα κοινωνικά προγράμματα του Ιδρύματος Πριγκίπισσα Μαργαρίτα της Ρουμανίας
Τον τίτλο του Επίτιμου μέλους του Τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου.
Τον τίτλο του «Μεγάλου Ευεργέτη» από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.
Το Ειδικό Βραβείο Ευποιίας από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας.
Το Βραβείο «Exceptional Women of Excellence» στο Women Economic Forum στο Κάιρο
Το Βραβείο Διεθνούς Αναγνώρισης στα Greek International Women Awards
Το Βραβείο «ΑΡΓΩ» για το πεδίο της Ανθρωπιστικής Προσφοράς στην τελετή βραβείων ARGO του 2022
Το 2019, η Αικατερίνη Σοφιανού διορίστηκε αντιπρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος των Διεθνών Φίλων της Bibliotheca Alexandrina (IFBA) και του Συνδέσμου Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας.
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ Θεοδώρος Β’ της απέδωσε το οφίκιο της «πρέσβειρας του απόδημου ελληνισμού» μαζί με την ποιμενική ράβδο για την συμβολή της στην εκ βάθρων ανακαίνιση του ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο.
Εξελέγη επίσης πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος των Διεθνών Φίλων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης
Τον Ιανουάριο του 2023 έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο από τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με την ιδιότητα της Μεγάλης Αρχόντισσας και Πρέσβειρας Απόδημου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.
Είναι μητέρα δύο παιδιών και εκτός της ελληνικής γλώσσας, μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, καθώς και την Αραβική γλώσσα.
ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΚΟΛΗ
Η Στέλλα Κοκόλη έχει καταγωγή από την Άνδρο και από την Αίγυπτο.
Μετά την αποφοίτησή της από την Παιδαγωγική Ακαδημία της Αθήνας, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας με ειδίκευση στις Δημόσιες Σχέσεις και συνέχισε τις σπουδές της στη Σορβόννη της Γαλλίας.
Όταν μετανάστευσε στην Αμερική, το 1967, έγινε κάτοχος πτυχίου στην Αγγλική Φιλολογία και Εκπαίδευση από το Κολλέγιο Hunter και Master στην Παιδαγωγική και τον Διοικητικό Τομέα από το Πανεπιστήμιο Columbia.
Επίσης ολοκλήρωσε κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών επιθεωρήτριας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Teachers’s College του Columbia University.
Σήμερα είναι Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής και ιδρύτρια πολλών φιλανθρωπικών οργανώσεων. Για μισό και πλέον αιώνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επί 43 χρόνια υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός σε δημόσια και κοινοτικά σχολεία με Ελληνικό πρόγραμμα.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής στα χρόνια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.κ. Ιακώβου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων πολλών ομογενειακών, αμερικανικών και διεθνών οργανισμών.
Ως εκπαιδευτικός έχει διδάξει Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Ιστορία Αρχαίων Χρόνων και Ειδική Εκπαίδευση σε διάφορα γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια και έχει επιληφθεί πολλών προγραμμάτων κατάρτισης εκπαιδευτικών. Έχει υπάρξει επίσημη ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Έχει αναγνωριστεί σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο ως κορυφαία εκπαιδευτικός και κοινοτική παράγοντας με πολύτιμη συμβολή σε ανθρωπιστικές δράσεις.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για το εκπαιδευτικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο από μεγάλους οργανισμούς και πολιτικούς ηγέτες. Μεταξύ των πολλών διακρίσεων που έχει λάβει, η Στέλλα Κοκόλη έχει τιμηθεί:
Ως Διεθνής Γυναίκα από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού το 2008.
Με το «Μετάλλιο του Τάγματος του Αγίου Παύλου» από τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο το 1994.
Με το Βραβείο «Woman of the Year Award» από το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα το 1989.
Έχοντας πάθος για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό, η Στέλλα Κοκόλη είναι ταγμένη στη διατήρηση και προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας. Με την έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού, έσπευσε να στήσει γέφυρες μεταξύ των δασκάλων της ελληνικής γλώσσας ανά τον κόσμο, διοργανώνοντας διαδικτυακά συνέδρια και γράφοντας άρθρα τακτικά στον Εθνικό Κήρυκα καθώς και σε άλλες ομογενειακές εφημερίδες και μέσα.
Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ηγετική φυσιογνωμία με εθελοντική προσφορά στους τομείς της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, Φιλανθρωπίας και Πολιτικής Δράσης στις Η.Π.Α.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Το Ταξίδι μου» (Εκδόσεις Σιδέρη, 2016) και της ποιητικής συλλογής «Ανεξίτηλη Μνήμη» (Musica Ferrum, 2017), ενώ ολοκληρώνει την υπό δημοσίευση προσωπική αφήγηση «Αννα».
Σύζυγός της Στέλλας Κοκόλη υπήρξε ο ιατροφιλόσοφος Παναγής Κοκόλης, ο οποίος απεβίωσε το 2006. Είναι μητέρα δύο παιδιών.
ΜΑΡΙΝΑ ΤΣΙΧΛΑΚΗ
Η Μαρίνα Τσιχλάκη γεννήθηκε στη Μοζαμβίκη και μεγάλωσε στο τότε Λορέντζο Μαρκές (σημερινό Μαπούτο), την εποχή που η Μοζαμβίκη τελούσε υπό τον αποικιακό καθεστώς της Πορτογαλίας. Οι γονείς του πατέρα της έφτασαν στη Μοζαμβίκη το 1889, ενώ οι γονείς της μητέρας της στάλθηκαν το 1910 στη Μοζαμβίκη από την Πορτογαλική Κυβέρνηση ως δάσκαλοι.
Το 1965 παντρεύτηκε τον γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία κ. Γιώργο Τσιχλάκη.
Η κυρία Τσιχλάκη σπούδασε στο Λορέντζο Μαρκές μέχρι το τέλος του Γυμνασίου και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της στην Νότιο Αφρική συμμετέχοντας πάντοτε στο έργο της ελληνικής κοινότητας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Το 1975, η Μοζαμβίκη γίνεται ανεξάρτητη από τους Πορτογάλους και αμέσως μετά, ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία. Λίγο αργότερα ξεκινά ο εμφύλιος πόλεμος. Μαζί με αυτόν, ξεκινά η οικονομική κατάρρευση της χώρας και η μαζική εκδίωξη των πορτογάλων υπηκόων.
Σε αυτό το κλίμα εκδιώχθηκε και ο Ελληνισμός της χώρας. Η οικογένεια Τσιχλάκη ανέλαβε με όσες δυνατότητες διέθετε τη διοργάνωση σε καθημερινή βάση γευμάτων για ηλικιωμένους και παιδιά με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής.
Την περίοδο αυτή, ο Γιώργος Τσιχλάκης διορίζεται Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μοζαμβίκη. Από τη θέση αυτή διευκόλυνε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους τους ανθρώπους που παρέμειναν στην Μοζαμβίκη, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και θρησκείας. Ταυτόχρονα, επιδόθηκε σε αγώνα για τη διαφύλαξη των ορθοδόξων ναών της περιοχής, που απειλούνταν με βεβήλωση και αφανισμό.
Μετά την συνθηκολόγηση των εμπόλεμων μερών του εμφυλίου πολέμου στη Μοζαμβίκη, τον Οκτώβριο 1992, η Μαρίνα και ο σύζυγός της ανέλαβαν το δύσκολο έργο της επιστροφής των ελληνικών περιουσιών στην ελληνική παροικία. Το εγχείρημα στέφθηκε από επιτυχία το 2015 με την οριστική επιστροφή των Ορθοδόξων Εκκλησιών και καθιδρυμάτων και την εγγραφή τους στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, σε συνεργασία με τον τότε Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ.κ. Ιωάννη.
Ο Γιώργος Τσιχλάκης και η Μαρίνα Τσιχλάκη, εκπροσωπήσαν και υποστήριξαν τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία πάντοτε με απαράμιλλο ζήλο και προσωπικό μόχθο. Χαρακτηριστική είναι η οικονομική βοήθεια προς τους Έλληνες ναυτικούς που επαναπατρίζονταν.
Ο Γεώργιος Τσιχλάκης τιμήθηκε το 1997 από τον αείμνηστο τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος για την προσφορά του στη διάσωση του αποδήμου Ελληνισμού της Μοζαμβίκης.
Μετά την εκδημία του συζύγου της, η Μαρίνα Τσιχλάκη συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της. Πρόσφατα, το 2019 ανακαίνισε τον ναό της Μπέιρα που είχε πάθει μεγάλες ζημίες από τον τυφώνα που έπληξε την παραθαλάσσια πόλη και με δική της πρωτοβουλία ανακαίνισε εξ ολοκλήρου τον ιστορικό ναό της Αγίας Τριάδος.
Το 2013 η Μαρίνα Τσιχλάκη τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Αγίου Σάββα και ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ την έχρισε «Αρχόντισσα των Εκκλησιών».
Τον Δεκέμβριο 2019, η Βουλή των Ελλήνων τίμησε την Μαρίνα Τσιχλάκη για τη δράση της στην προαγωγή του Ελληνισμού.
Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και νυν Τοποτηρητής της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς της την όρισε Επίτιμη Προέδρο του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης και Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μαπούτο.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΑΡΔΙΚΟΥ
Η Χριστίνα Τσαρδίκου γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, από Έλληνες γονείς με καταγωγή από την Αρκαδία, την Τρίπολη και το Λεβίδι.
Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και έλαβε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργού και της Πλαστικής Χειρουργού.
Εργάστηκε ως Καθηγήτρια Βιοϊατρικής, Φυσικής και Χειρουργικής σε κρατικά και ιδιωτικά Πανεπιστήμια της χώρας. Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Αργεντινής, την βράβευσε για την επαγγελματική της δράση και ηθική.
Παράλληλα, η Χριστίνα Τσαρδίκου διακρίθηκε για την πολυσχιδή δράση της σε σχέση με την προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Γλώσσας.
Είναι:
Πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «Νόστος», από το 2006
Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων
Συντονίστρια για την Λατινική Αμερική της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη και Υπεύθυνη για το αργεντίνικο τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
Είχε τη Διεύθυνση και παραγωγή της «Ραδιοφωνικής Εκπομπής «Αντάμωση» την περίοδο 2001- 2010 και από το 2021 έως σήμερα έχει τη διεύθυνση της διαδικτυακής τηλεοπτικής εκπομπής “Νόστος, η επιστροφή στις ρίζες μας”.
Το 2003 έλαβε την πιστοποίηση Δ επιπέδου από το Κέντρο Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από τότε έχει διδάξει εθελοντικά την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, στο σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Πανελλήνιων του Μπουένος Άιρες, σε διάφορες ελληνικές κοινότητες της Αργεντινής, στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, στην Οικονομική Σχολή και όπου λειτουργεί η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος».
Έχει δημιουργήσει ένα σύστημα μαθήματων που βρίσκονται στο youtube, για ισπανόφωνους ενήλικες και παιδιά.
Δίδαξε στο εργαστήρι «Μιλάμε Ελληνικά» και από το 2021 μέσω της πλατφόρμας Ζοοm διδάσκει ελληνική γλώσσα και πολιτισμό σε δυο επίπεδα για μαθητές της Λατινικής Αμερικής.
Όλα τα μαθήματα είναι δωρεάν και πολλές από τις δράσεις φέρουν την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Τα τελευταία 20 χρόνια έχει παρουσιάσει πάνω από 100 ημερίδες στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής για τον ελληνικό πολιτισμό, και έχει συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Πατρών, με το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, το Πανεπιστήμιο Μπελγράνο, το Καθολικό Πανεπιστήμιο Αργεντινής, το Πανεπιστήμιο Ελ Σαλβαδόρ, το Πανεπιστήμιο Noreste, το Πανεπιστήμιο Mar de Plata, την Βουλή της Αργεντινής, το Ίδρυμα Μπόρχες, το Ινστιτούτο Ιταλικού Πολιτισμού και με όλες τις ελληνικές κοινότητες και οργανισμούς της περιοχής.
Μέσα από τον «Νόστο» πραγματοποιεί κάθε χρόνο το Ελληνικό Συνέδριο «Νόστος» στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, το Φεστιβάλ Ελληνο- αργεντίνικου θεάτρου, τέσσερις Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς, Διαγωνισμούς φωτογραφίας, Εκθέσεις, σεμινάρια και θεατρικές παραστάσεις.
Έχει οργανώσει σχεδόν 19 πολιτιστικά ταξίδια στην Ελλάδα, στα οποία έχουν γνωρίσει τη χώρα μας σε περισσότερα από 500 άτομα λειτουργώντας και ως ξεναγός.
Η Χριστίνα Τσαρδίκου, έχει παρουσιάσει διαλέξεις σε θέματα σχετικά με τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική διασπορά, την λογοτεχνία και την ελληνική γλώσσα, στην Βουλή της Αργεντινής, στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αργεντινή, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής, στον Δήμο Μπουένος Άιρες, στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Ελλάδα, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Μαρ ντελ Πλάτα, στο Πανεπιστήμιο Católica στην Αργεντινή, το πανεπιστήμιο Μπελγράνο, στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, στην Εταιρία Λογοτεχνών της Αργεντινής, στην Έκθεση βιβλίου της Αργεντινής, στην Έκθεση Βιβλίου στην Θεσσαλονίκη και στο Rotary Club.
Γράφει ποίηση στα Ελληνικά και τα έργα της έχουν δημοσιευθεί σε δυο βιβλία και διάφορες ανθολογίες της ξενιτιάς της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων
Είναι μητέρα 4 παιδιών.
ΙΩΑΝΝΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
H Iωάννα Ζαχαράκη κατάγεται από την Χρυσομηλιά Καλαμπάκας Τρικάλων. Σπούδασε γερμανική φιλολογία και κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο του Άαχεν. Από το 2007 είναι εντεταλμένη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Rheinland-Westfalen-Lippe στο Μπόχουμ και είναι Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης.
Από το 1987 μέχρι σήμερα είναι Εισηγήτρια Σύμβουλος σε Κοινωνικό Φορέα στο Κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στον τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Διαπολιτισμικότητας και ο ρόλος της είναι επιτελικός και συντονιστικός.
Από το 1990 είναι μέλος του συλλόγου της Ελληνικής Κοινότητας Solingen «Απόδημος Ελληνισμός».
Το 1995 ίδρυσε τον Ελληνογερμανικό Παιδικό Σταθμό «Εστία» στο Solingen ο οποίος λειτουργεί μέχρι σήμερα, με την χρηματοδότηση του Γερμανικού Κράτους και την υποστήριξη του Τμήματος Εκπαίδευσης του Προξενείου του Ντίσελντορφ.
Στον Παιδικό Σταθμό “ΕΣΤΙΑ” που φιλοξενεί σήμερα 40 παιδιά, από τα οποία τα μισά έχουν ελληνική ιθαγένεια, καθημερινά μιλιέται ζωντανά η ελληνική γλώσσα και συγχρόνως προωθείται η διαπολιτισμικότητα και ο φιλελληνισμός.
Η Ιωάννα Ζαχαράκη έχει μακρά διαδρομή στην Αυτοδιοίκηση. Από το 1999 μέχρι σήμερα είναι Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Solingen της Γερμανίας, ο οποίος αριθμεί 160.000 κατοίκους. Είναι εκπρόσωπος στην επιτροπή σχολικών θεμάτων και νεολαίας, στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων και στην επιτροπή ένταξης και μετανάστευσης.
Aπό το 2020 είναι Αντιδήμαρχος στο Δήμο Solingen.
Οι τομείς που δραστηριοποιείται είναι η κοινωνική πολιτική, η μεταναστευτική, η εκπαιδευτική και η πολιτική ισότητας των φύλων
Το 2008 οργάνωσε προγράμματα για ανθρωπιστική βοήθεια στην Λέσβο, και μέχρι σήμερα έχει διατεθεί μέσω του κοινωνικού φορέα της Διακονίας του Solingen ποσό 300.000 € για τις τοπικές ανάγκες στο νησί.
To 2011 ίδρυσε το Δίκτυο Ελληνικών Φορέων στο Κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας για την συμπαράσταση νεοφερμένων Ελλήνων στην Γερμανία.
Eίναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, έχει υπάρξει αντιπρόεδρος του Δικτύου και από το 2018 Πρόεδρος.
Το 2015 η Ιωάννα Ζαχαράκη ίδρυσε την Ακαδημία Αξιών που εστιάζει στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Το έργο της Ακαδημίας βραβεύτηκε με το βραβείο Κurt Kreuser Preis και έχει μεγάλη απήχηση στα γερμανικά σχολεία και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχοντας αναπτύξει γόνιμη συνεργασία και με Δήμους και φορείς στην Ελλάδα.
Είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για βοήθεια προσφύγων στη Γερμανία και για μια τετραετία υπήρξε πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Γυναικών Solingen.
Έχει βραβευτεί πολλές φορές για το πολυσχιδές έργο της. Ενδεικτικά, αναφέρουμε:
Δύο βραβείο της Agenta Preis Solingen για την μακροχρόνια ανθρωπιστική βοήθεια στην Λέσβο, καθώς και για την εργασία της στο Διεθνές Κέντρο Γυναικών.
Το βραβείο Δραστήριας Γυναίκας της Χρονιάς του Συλλόγου Γυναικών Solingen
Tον Χρυσό Σταυρό του Κοινωνικού Φορέα της Διακονίας Ρηνανίας Βεστφαλίας Λίππε
Το 2019 της απονεμήθηκε ο Ομοσπονδιακός Σταυρός Αξίας του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που αποτελεί την υψηλότερη τιμητική διάκριση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Η Ιωάννα Ζαχαράκη είναι παντρεμένη με τον Κωνσταντίνο Ελευθεριάδη και είναι μητέρα δύο παιδιών.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr