Όσοι και όσες αγαπούν τα θαλασσινά και ιδιαίτερα τα καλαμάρια θα απολαύσουν το πιάτο αυτό
Χορταστικά χάρις το ρύζι και εύγευστα χάρις την ντομάτα, τις σταφίδες, τα κρεμμύδια, τα καλαμάρια αυτά είναι κατάλληλα για περιόδους νηστείας αλλά και για μια διατροφή χωρίς κρέας.
Η συνταγή αυτή με παραλλαγές συναντιέται στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και έχει επιρροές από τη μικρασιατική κουζίνα.
Προετοιμασία:
25 λεπτά
Μαγείρεμα:
1 ώρα
Σύνολο:
1 ώρα 25 λεπτά
Υλικά Συνταγής
1 κιλό καλαμάρια ολόκληρα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρια
1 κουταλιά της σούπας σταφίδα (ξανθιά ή μαύρη)
¾ του φλιτζανιού ρύζι για γεμιστά
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι
½ κιλό ντομάτες (φρέσκες ή του κουτιού ανάλογα την εποχή)
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα καλαμάρια αφαιρώντας το κόκαλο (μπορείτε να το ζητήσετε και από τον ιχθυοπώλη σας) καιψιλοκόβοντας τα πλοκάμια.
Ανακατεύετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια με τα κρεμμύδια, το κουκουνάρι, τη σταφίδα, το ρύζι, το μαϊντανό, το μισό από το λάδι και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Γεμίζετε τα καλαμάρια με το μείγμα και τα κλείνετε με οδοντογλυφίδα.
Βάζετε τα καλαμαράκια σε ταψάκι.Περιχύνετε τα καλαμάρια με το υπόλοιπο λάδι και αραδιάζετε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες τριγύρω. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και μερικούς κόκκους μπαχάρι. Καλύπτετε το ταψάκι με λαδόκολλα.
Ψήνετε στους 170 °C για 1 ώρα περίπου, ελέγχοντας στα μισά αν πρέπει να προσθέσετε λίγο νερό. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε, αν χρειάζεται, το ψήσιμο για 10’.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr