ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο στόχαστρο Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Εισαγγελίας εταιρείες που πουλάνε εργασίες έναντι αδρής αμοιβής

Κοινοποίηση
Tweet

Ο υφυπουργός Παιδείας ζητά από την Εισαγγελία να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και να διερευνήσει εάν συντρέχει η περίπτωση τέλεσης οιωνδήποτε αδικημάτων

Από κάθε έλεγχο έχει ξεφύγει η κατάσταση με τις έτοιμες εργασίες τις οποίες πωλούν ιδιωτικές εταιρείες σε φοιτητές -και όχι μόνο- έναντι αμοιβής.

Αλλά και η ανάπτυξη λογισμικών, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή λόγου και ειδικότερα των επονομαζόμενων chat bots (όπως το ChatGPT) που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, μετά από σχετικό αίτημα του υφυπουργού Παιδείας Αγγελου Συρίγου, ο οποίος έστειλε στοιχεία για εταιρείες οι οποίες πουλάνε έναντι αδρής αμοιβής εργασίες φοιτητών, όπως πτυχιακές, μεταπτυχιακές, διπλωματικές, εργασίες εξαμήνου κ.α . Ο υφυπουργός ζητά από την Εισαγγελία να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και να διερευνήσει εάν συντρέχει η περίπτωση τέλεσης οιωνδήποτε αδικημάτων καθώς επίσης και τα πρόσωπα τα οποία τα τέλεσαν και να πράξει τα δέοντα αποκαθιστώντας τη νομιμότητα. Το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς και αυτό της λογοκλοπής απασχολεί και τα πανεπιστήμια που επίσης έχουν κινήσει δικαστικές διαδικασίες.

Τώρα προστέθηκε και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπως αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος, σε απάντηση του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από αναφορά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη), οι οποίοι έλαβαν υπόψη τους σχετικές καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί). Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο έγγραφό του αναφέρει, ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,συνδράμει τις αρμόδιες Αρχές στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων. Υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη λογισμικών, που δύνανται να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή λόγου και ειδικότερα των επονομαζόμενων chat bots (όπως το ChatGPT), που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή κατά την τρέχουσα περίοδο, δημιουργεί προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι επιπτώσεις της χρήσης τους εκτείνονται σε διάφορους τομείς όπως τα πνευματικά δικαιώματα του παραγόμενου κειμένου, οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία. Βέβαια, ο υπουργός αναφέρει ότι έως 11-3-2023 στην Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δεν έχει περιέλθει αίτημα συνεργασίας ή συμμετοχής σε ομάδα εργασίας από φορέα όπως η ΟΙΕΛΕ.

Πάντως, όπως έχει πει  ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος «το πρόβλημα της συγγραφής εργασιών έναντι αμοιβής από άτομα ή ακόμα χειρότερα από εταιρείες που εξειδικεύονται σε τέτοιες παρανομίες είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Κατά κανόνα είναι δύσκολο να εντοπίσεις μεμονωμένα άτομα που κάνουν αυτή τη δουλειά. Με τις εταιρείες όμως μας δίνεται η δυνατότητα να στραφούμε εναντίον τους δικαστικά. Ήδη ως υπουργείο Παιδείας έχουμε στείλει στον εισαγγελέα κάποιες τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις». Όπως αποκαλύπτει ο κ. Συρίγος «το ίδιο ισχύει και για αρκετά πανεπιστήμια τα οποία όταν εντοπίζουν τέτοιες διαφημίσεις τις στέλνουν επίσης στον εισαγγελέα. Ένα άλλο πρόβλημα σχετίζεται με τη λογοκλοπή. Τα πανεπιστήμια έχουν προμηθευθεί προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα να διαπιστώνουν τον βαθμό λογοκλοπής σε εργασίες. Το κρίσιμο είναι οι καθηγητές να μπαίνουν στη βάσανο να ελέγξουν αυτές τις εργασίες. Με τις προσφάτως ψηφισθείσες διατάξεις για πειθαρχικές ποινές σε φοιτητές προβλέφθηκε αυστηρή αντιμετώπιση του θέματος της λογοκλοπής αλλά και της συγγραφής εργασιών έναντι αμοιβής».

 

Οι καταγγελίες από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Η ΟΙΕΛΕ σε σχετική ανακοίνωσή της για το θέμα, επιπρόσθετα τονίζει ότι ο πολλαπλασιασμός των εταιρειών που ειδικεύονται στη συγγραφή διατριβών κατά παραγγελία και η ανάπτυξη νέων λογισμικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή λόγου, όπως το ChatGPT, γεννούν μεγάλες προκλήσεις και θα δημιουργήσουν νέες εστίες ανομίας, δύσκολα αντιμετωπίσιμες, που απαιτούν συστηματική δουλειά από τις εποπτικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΙΕΛΕ έχει προτείνει την συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας που θα ασχοληθεί με τη χαρτογράφηση του χώρου και την εκκίνηση αντιμετώπισης του φαινομένου.

πηγή ethnos.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις