Τι προβλέπουν
Με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση επιχειρεί η κυβέρνηση να μπλοκάρει και τον πολιτικό «μανδύα» του κόμματος Κασιδιάρη, προκειμένου το ακροδεξιό μόρφωμα του πρώην χρυσαυγίτη έγκλειστου στις φυλακές, να μην πάρει το «πράσινο φως» από τον Άρειο Πάγο στις 5 Μαΐου και να αποκλειστεί από τις επικείμενες εκλογές.
Ουσιαστικά, η αλλαγή που επιφέρει η νέα τροπολογία εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι προϋποθέσεις συμμετοχής ενός κόμματος στις εκλογές θα ελέγχονται από το Α1 Τμήμα του Άρειου Πάγου, όπως προέβλεπε και η αρχική ρύθμιση, αλλά με την προσθήκη της φράσης: «στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του, το οποίο λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές».
Με λίγα λόγια, θα είναι περισσότεροι οι ανώτατοι δικαστές που θα κρίνουν την περίπτωση του κόμματος «Έλληνες», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο της νέας τροπολογίας, είναι αυτό που ορίζει ότι «η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Και όπως διευκρινίζεται, «η κρίση περί του ότι η δράση του πολιτικού κόμματος δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα μόνο όταν υφίσταται καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα των άρθρων 134, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα».
Όπως όλοι μάθαμε, όμως, αφού το καταδικασμένο μέλος εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, συνεχίζει να είναι… ομιλητικότατος αν και κρατούμενος σε φυλακές, ο ίδιος θα είναι υποψήφιος του κόμματος – πρόεδρος του οποίου εξελέγη ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος – στην Α’ Αθήνας.
Κατά συνέπεια, η υποψηφιότητά του προσκρούει στις διατάξεις της τροπολογίας, που ορίζουν ότι ένα κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, όταν υφίσταται καταδίκη και μάλιστα, σε οποιονδήποτε βαθμό – δεν χρειάζεται να έχει τελεσιδικήσει, δηλαδή – υποψηφίων βουλευτών του ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων.
Τι λένε οι συνταγματολόγοι
Tα συνταγματικά περιθώρια για πρόσθετες παρεμβάσεις στο νόμο που μπλοκάρει το κόμμα Κασιδιάρη ανέλυσαν στην ΕΡΤ ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος και ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο.
Μιλώντας για τη ρύθμιση του νόμου 5019 που προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα γνωμοδοτήσει για το εάν συντρέχουν οι συνθήκες ώστε να αποκλείσει ένα κόμμα και όχι ένα πρόσωπο, δηλαδή τον Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές της 21ης Μαϊου, ο κ. Μποτόπουλος τόνισε ότι αυτό γίνεται όταν ένας πολιτικός σχηματισμός δεν εξυπηρετεί τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση του κ. Κασιδιάρη εκτίμησε ότι εφόσον είναι καταδικασμένος, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον Άρειο Πάγο να αποκλείσει το κόμμα του από τις εκλογές. «Αυτό σημαίνει ότι εάν κατέβει (στις εκλογές) ο κ. Κασιδιάρης είναι όχι απλώς δικαίωμα αλλά σχεδόν υποχρέωση, αφού το λέει ο ίδιος ο νόμος, ο Άρειος Πάγος να αποκλείσει το κόμμα».
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο το κόμμα του να κατέλθει στις εκλογές με άλλον υποψήφιο στην προεδρία, ο κ. Μποτόπουλος επισήμανε ότι ο νόμος αναφέρει ότι εφόσον η πραγματική ηγεσία ενός κόμματος είναι καταδικασμένη πάλι για ορισμένα εγκλήματα και μάλιστα η γκάμα των εγκλημάτων είναι πιο μεγάλη, σε αυτή την περίπτωση πάλι ο Άρειος Πάγος έχει δικαίωμα να το αποκλείσει.
«Θα γίνει μια μικρή δίκη στον Άρειο Πάγο όταν κατατεθούν οι συνδυασμοί»
Ωστόσο, όπως επισήμανε, η διαφορά είναι ότι πρέπει να αποδειχθεί: «Η ίδια η διάταξη δίνει ένα είδος ορισμού της πραγματικής ηγεσίας. Λέει ότι πραγματική ηγεσία είναι αυτός ο οποίος, ναι μεν δεν εμφανίζεται στα ψηφοδέλτια ως πραγματικός ηγέτης, αλλά ασκεί τη βασική πολιτική επιρροή. Είναι αυτός ο οποίος εμφανίζεται σε σχέση με το πολιτικό και το εκλογικό σώμα», σημείωσε ο κ. Μποτόπουλος.
Και όπως είπε χαρακτηριστικά «θα γίνει ένα είδος μικρής δίκης στον Άρειο Πάγο μεταξύ 2 και 5 Μαΐου, όταν κατατεθούν οι συνδυασμοί όλων των κομμάτων».
Από την πλευρά του, ο Θανάσης Διαμαντόπουλος υποστήριξε ότι στη διάταξη της 8ης Φεβρουαρίου, που προσπάθησε να βάλει μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, αναφέρεται ότι «πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα».
Στο σημείο αυτό ο κ. Μποτόπουλος τόνισε ότι «καθήκον των δικαστών είναι να κρίνουν τα στοιχεία».
Σχολιάζοντας την πρόσθετη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη ο κ. Μποτόπουλος εξήγησε ότι αυτή είναι συμπληρωματική όσον αφορά μόνο τη σύνθεση του τμήματος το οποίο θα δικάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί κρίθηκε σκόπιμο να κατατεθεί η συγκεκριμένη τροπολογία, που αυξάνει τον αριθμό των δικαστών στον Αρείου Πάγου, ο συνταγματολόγος απάντησε ότι «υπάρχει περίπτωση να ασκούνται πιέσεις» και γι’ αυτό, όπως είπε η κυβέρνηση, θα επιδιώξει η όποια απόφαση να προέρχεται από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου.
«Δεν είναι καλή νομοθέτηση την τελευταία στιγμή. Ίσως θα μπορούσε να γίνει και χωρίς αυτή την ειδική νομοθετική διάταξη, γιατί πάντα το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να καθορίζει την εσωτερική του λειτουργία χωρίς να το λέει ο νομοθέτης», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το εάν η ρύθμιση της 8ης Φεβρουαρίου είναι αντισυνταγματική διευκρίνισε ότι μόνο τα δικαστήρια μπορούν να απαντήσουν σε αυτό. Ωστόσο, όπως προσέθεσε ο κ. Διαμαντόπουλος, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει για τη συνταγματικότητα της ρύθμισης.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr