ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο έχει προϊστορία κατολισθήσεων, έτσι δημιουργήθηκε η παραλία

Κοινοποίηση
Tweet

Πώς πήρε το όνομά της;

Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση να παραμείνει κλειστή για όλο το καλοκαίρι η παραλία « Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο, με τον Ευθύμιο Λέκκα να τονίζει πως «προέχει η ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται πως μετά από κοινή υπουργική απόφαση, η διάσημη παραλία θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε εκτεταμένος κίνδυνος κατολισθήσεων λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή. Η κοινή υπουργική απόφαση αναφέρει πως δεν θα επιτρέπεται η παραμονή στην παραλία, αλλά ούτε και η πρόσβαση από στεριά στην κορυφή της παραλίας.

 

«Το ναυάγιο έχει μια αρνητική προϊστορία με μεγάλες κατολισθήσεις. Οι κατολισθήσεις δεν είναι αρνητικό φαινόμενο. Από τις ραχώδεις μάζες που ρέουν τροφοδοτείται στην παραλία με το υλικό, ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των μαζών που κατολισθαίνουν και της διάβρωσης που υφίσταται από το κύμα. Εάν δεν υπήρχαν οι κατολισθήσεις στο "Ναυάγιο", δεν θα υπήρχε παραλία», εξήγησε στο MEGA ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας.

Ναυάγιο: Η διάσημη παραλία και η ιστορία του ονόματός της

Η ιστορία μας πηγαίνει πίσω στο ατύχημα του εμπορικού πλοίου «Παναγιώτης», που έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1982. Τι ακριβώς συνέβη; Το πλοίο ανήκε σε έναν Κεφαλλονίτη και μετέφερε λαθραία τσιγάρα τα οποία παραλάμβανε από λιμάνια της Τουρκίας, Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια μέσω μικρών πλοιάριων μεταφέρονταν στην Ιταλία. Στο συμβάν της 30ης Σεπτεμβρίου το πλοίο ήταν γεμάτο παράνομο φορτίο με κούτες αφορολόγητων τσιγάρων. Έφταναν σε αριθμό τα 1895 στο σύνολο, με καπετάνιο και πλήρωμα Κεφαλλονίτες και δύο Ιταλούς λαθρέμπορους.

Πώς συνέβη το ατύχημα; Προκλήθηκε λόγω κακοκαιρίας και χαλασμένης μηχανής όταν το πλοίο βγήκε εκτός πορείας και ακυβέρνητο κατέληξε στα βράχια της Ζακύνθου. Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη εκδοχή. Σύμφωνα με αυτή το ναυάγιο προκλήθηκε εκ των έσω όταν ο καπετάνιος με το πλήρωμα αποφάσισαν να κλειδώσουν σε μια καμπίνα τους Ιταλούς λαθρέμπορους. Σκοπός ήταν να μεταπουλήσουν και να επωφεληθούν οι ίδιοι το εμπόρευμα. Οδήγησαν το πλοίο στον όρμο του Σπυριλή όπως λέγεται και περίμεναν εκεί. Ωστόσο εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν προσάραξαν στα αβαθή του όρμου.

Τότε ξεκίνησε η περιπέτεια όταν αποφάσισαν να ξεφορτωθούν μερικές κούτες τσιγάρα μήπως και… ξεκολλήσουν το πλοίο. Οι κούτες οι οποίες ήταν ειδικά τυλιγμένες ώστε να μην βραχούν τα τσιγάρα ακόμα και αν από ατύχημα πέσουν στη θάλασσα άρχισαν φυσικά να διασκορπίζονται και να ξεβράζονται στις γύρω περιοχές. Καπετάνιος και πλήρωμα απελευθέρωσαν τους Ιταλούς, έφυγαν από το πλοίο και σκαρφαλώντας στα βράχια μετά από ώρες έφτασαν στη Ζάκυνθο.

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή κυρίως στους ντόπιους. Ακολούθησε κανονικό πλιάτσικο με τους κατοίκους από τη μια να μαζεύουν τα τσιγάρα από τη θάλασσα και να τα κρύβουν και από την άλλη να εισβάλλουν στο πλοίο και να το αδειάζουν. Πλήρωμα και καπετάνιος συνελήφθησαν και δικάστηκαν ενώ οι Ιταλοί απελάθηκαν. Τελικά οι Αρχές βρήκαν στα σπίτια τα τσιγάρα που είχαν μαζέψει οι κάτοικοι και τα έστειλαν στο Τελωνείο.

Με τον καιρό η θάλασσα «έσπρωχνε» το καράβι στη στεριά αποκόβοντάς το και το μετέτρεψε σε πραγματικό αξιοθέατο του νησιού. Το σημείο που έγινε το ναυάγιο ήταν αρχικά γνωστό στους ψαράδες του νησιού. Μετά το συμβάν, όμως, έγινε ακόμη πιο γνωστό και εκτιμήθηκε η ομορφιά του προσελκύοντας με τα χρόνια εκατοντάδες τουρίστες που ήθελαν να κάνουν μπάνιο στην ξακουστή παραλία πλέον.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις