ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σουδάν - «Κραυγή» αγωνίας από τον μητροπολίτη Νουβίας: Άμεση ανάγκη για βοήθεια στους εγκλωβισμένους Έλληνες

Κοινοποίηση
Tweet

ΟΗΕ: 20.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει στο Τσαντ

Σε ασφαλές σημείο βρίσκονται πλέον οι δύο Έλληνες τραυματίες, μετά το θρίλερ της μεταφοράς από το νοσοκομείο που νοσηλεύονταν και χτυπήθηκε στο Χαρτούμ στο Σουδάν.

 «Είναι σε ασφαλές μέρος. Κανένα πρόβλημα. Είναι στο Χαρτούμ αλλά σε άλλη περιοχή, μακριά από εμάς. Δεν έχουμε τίποτα, μέχρι στιγμής», είπε ο μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας στο OPEN εξηγώντας πως υπάρχει άμεση ανάγκη για βοήθεια στους Έλληνες που είναι παγιδευμένοι στο Σουδάν.

 Οι εγκλωβισμένοι Έλληνες μαζί με 11 ακόμη πιστούς μέσα στα γραφεία της Μητρόπολης ζουν στιγμές αγωνίας, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται ασταμάτητα. «Η περισσότερη δυσκολία και ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι βγαίνοντας από τα περίχωρα του Χαρτούμ δεν ξέρω πόσο ασφαλές είναι», είπε Έλληνας που ζει στο Σουδάν.

 Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μητροπολίτη για να ενημερωθεί για την κατάσταση, ενώ οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεννόηση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων που βρίσκονται στο Σουδάν και έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια.

ΟΗΕ: 20.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει στο Τσαντ
 Από 10.000 έως 20.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από τις μάχες που μαίνονται στο Σουδάν για να βρουν καταφύγιο στο γειτονικό Τσαντ, σε χωριά του κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τις ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που βρίσκονται στα σύνορα και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

 «Η πλειονότητα των ανθρώπων που φθάνουν είναι γυναίκες και παιδιά. Η UNHCR εργάζεται σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση του Τσαντ και τους εταίρους της για να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους και να προετοιμάσουν μια κοινή απάντηση», αναφέρει σήμερα σε δελτίο Τύπου.

 Η UNHCR συντονίζεται επίσης με τις αρχές του Τσαντ για να τις βοηθήσουν να καταγράψουν τους νεοαφιχθέντες μέσα στις επόμενες ημέρες.

 Το ανατολικό τμήμα του Τσαντ φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 400.000 Σουδανούς πρόσφυγες και «οι αφιχθέντες ασκούν πρόσθετη πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες που είναι ήδη υπερφορτωμένες και στους πόρους της χώρας», υπογραμμίζει.

 Οι πλέον επείγουσες ανάγκες είναι το νερό, η τροφή, τα καταφύγια, η υγειονομική περίθαλψη, την προστασία των παιδιών και η πρόληψη της σεξιστικής βίας, αναφέρει η UNHCR.

 Λόγω της βίας που υφίστανται οι άνθρωποι οι οποίοι διασχίζουν τα σύνορα, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη είναι επίσης μια από τις κύριες προτεραιότητες.

 Από τότε που η μάχη για την εξουσία, υποβόσκουσα εδώ και εβδομάδες μεταξύ δύο στρατηγών, έχει μετατραπεί σε μάχη από τις 15 Απριλίου, υπάρχει πλήρης σύγχυση στα 45 εκατομμύρια των Σουδανών και οι εκεχειρίες που ανακοινώνονται από τα δύο στρατόπεδα δεν διαρκούν.

 Η UNHCR δηλώνει «ιδιαίτερα ανήσυχη από την κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν», καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταμέτρησε «περισσότερους από 330 νεκρούς και 3.200 τραυματίες».

 «Είναι επείγουσα ανάγκη η σύγκρουση να σταματήσει ώστε να αποφευχθούν νέες ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής των επιχειρήσεων της UNHCR Ραούφ Μαζού σε δελτίο Τύπου.

 «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλες τις (εμπλεκόμενες) πλευρές να προστατέψουν τους άμαχους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των εκτοπισμένων, και να σεβαστούν την ασφάλεια των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα ώστε η καίριας σημασίας βοήθεια να μπορεί να προωθηθεί», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις