Η ζωγραφική του παππού και η φωτογραφίες της εγγονής σε διάλογο- έκπληξη στην Πάτρα
Μια διαφορετική και πρωτότυπη έκθεση από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που παρουσιάστηκε στο κτίριο Φιξ της Αθήνας, υποδέχεται από τις 28 Απριλίου η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών: Τιτλοφορείται «Στον ίδιο χώρο» καθώς βασίζεται στη «ερεθιστική» συνύπαρξη πινάκων του κορυφαίου πατρινού ζωγράφου Ανδρέα Βουρλούμη και των φωτογραφιών της εγγονής του Ειρήνης Βουρλούμη, διεθνούς φωτορεπόρτερ.
Στην ουσία καλούμαστε να δούμε το διάλογο των δυο τεχνών, όπως ξεδιπλώθηκε στην πρωτεύουσα αλλά και με μια έξτρα προσθήκη για να υπογραμμιστεί η καταγωγή του αξιομνημόνευτου εικαστικού. Θα εκτεθεί δηλαδή έργο του με τον παλιό Φάρο στον Μώλο της Πάτρας το οποίο ανήκει στη μόνιμη συλλογή της πινακοθήκης μας, ανάμεσα σε τέσσερα ακόμα με την υπογραφή του.
Οι συμπολίτες φιλότεχνοι θα θαυμάσουν συνολικά 33 «αντιστοιχίσεις». Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το όνομα Βουρλούμης έχει συνδεθεί με μεγάλες ρετροσπεκτίβες και αφιερώματα σε χώρους όπως η Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη. (Εκπρόσωπος της περίφημης γενιάς του ’30, ήταν γιος του επιφανούς σταφιδεμπόρου Θόδωρου Βουρλούμη με τις βρετανικές διασυνδέσεις, του οποίου το εργοστάσιο ήταν στα σημερινά «Αστέρια». Επηρεάστηκε έντονα από το γαλλικό ιμπρεσιονισμό και τη βυζαντινή παράδοση, εστιάζοντας με σεμνότητα στην αττική τοπιογραφία)
Στη σχετική συνέντευξη Τύπου, μίλησαν η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Πατρέων και ο καθηγητής στο Εικαστικό Εργαστήρι Γιάννης Παπαδόπουλος με τη συμβολή της υπεύθυνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών Γιάννας Παναγοπούλου.
Η κ. Γεροπαναγιώτη εξήγησε πως ο τίτλος της έκθεσης βασίζεται σε ποίημα του Καβάφη και παραπέμπει στη συνομιλία παππού και εγγονής με θέμα το αστικό τοπίο και την αλληλεπίδρασή του με τον άνθρωπο. «Η έκθεση αυτή μας καλεί να αναστοχαστούμε την πόλη που ζούμε. Η ομορφιά μιας πόλης δεν εξαρτάται όμως μονάχα από το φυσικό τοπίο αλλά και από τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων της όπως η φτώχεια, η ανισότητα, η ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιους χώρους αναψυχής» υπογράμμισε. Η εκδήλωση όπως είπε, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της εξωστρέφειας της πινακοθήκης και της συνεχούς προσπάθειας επαφών με άλλα μουσεία και ιδρύματα. Πρόσθεσε επίσης ότι έπονται λογοτεχνικά αφιερώματα σε Μαρία Παπαγιάννη- Μικρούτσικου, Ανδρέα Καρκαβίτσα, Ντίνο Θεοτόκη, Αλκη Ζέη, έκθεση βιβλίου στην Ιχθυόσκαλα τον Ιούνιο, αλλά και τζαζ τριήμερο, βραδιές για Κάλλας, Μαχαιρίτσα, Καζαντζίδη, Ξαρχάκο στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την έκθεση Βουρλούμη διάλογο μέσων και γενεών με τη θεματογραφία του καθημερινού, ειδικά προσαρμοσμένο για την ίδια την πόλη μας.Ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε η έκθεση είναι η εντοπιότητα του ζωγράφου και η κατοχή έργων του από την Δημοτική Πινακοθήκη.
Σημειώνουμε πως η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών συμπληρώνει 35 χρόνια πορείας και μετά από αίτημα για επιχορήγηση στη Γενική Διεύθυνση του ΥΠΠΟ έχει ψηφιοποιήσει την καλλιτεχνική περιουσία και τα πεπραγμένα της ενώ στηρίζεται ταυτόχρονα το πρόγραμμα συμπαραγωγών και περιοδικών εκθέσεων.
*Εγκαίνια Παρασκευή 28 Απριλίου στις 7.30 μ.μ.- Διάρκεια έκθεσης έως 29 Ιουλίου
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr