O Ισίδωρος Ντογιάκος για συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη και παραίτηση Τζανερρίκου
Θέση για όλες τις πολύκροτες υποθέσεις που απασχολούν το τελευταίο διάστημα τη Δικαιοσύνη, όπως η συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, έδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, από το βήμα του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Στο ερώτημα για την ανακοίνωση καθόδου του κόμματος Κασιδιάρη στις εθνικές εκλογές, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, απάντησε με ένα ρητορικό ερώτημα:
«Οι εκλογές είναι μία γιορτή της Δημοκρατίας. Πρέπει να έχει κανείς μία πολιτική κουλτούρα για να οδηγείται σε αποφάσεις. Πρέπει ψύχραιμα και ώριμα να σκεφτεί ποια θα είναι η απόφασή του. Θα συνδεθεί με ένα γεγονός ακραίο ή δυσάρεστο. Η Χρυσή Αυγή βαρύνεται με μία δολοφονία. Ένα κόμμα που βαρύνεται με δολοφονία, θα μπορούσε να εκπροσωπείται στη Βουλή;», αναρωτήθηκε.
Ντογιάκος για παραίτηση Τζανερίκου
Σχετικά με την παραίτηση του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χρήστου Τζανερίκου, με αφορμή την τροπολογία για τη διερεύνηση του σώματος των δικαστών που θα αποφασίσει για την τύχη του κόμματος Κασιδιάρη, και όσα ανέφερε στη συνέχεια, ο κ. Ντογιάκος είπε πως «ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να είναι αγόμενος, φερόμενος ή πιεζόμενος», σημειώνοντας πως «είμαι πεπεισμένος ότι αν κ. Τζανερίκος πίστευε ότι κάποιος τον αδίκησε, θα ερχόταν να μου πει “κάνε κάτι”. Εγώ αυτό θα έκανα».
Σχετικά με το εάν υπάρχει πιο παρεμβατική στάση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ο κ. Ντογιάκος ανέφερε πως εξαρτάται από τα θέματα, που κάποιες φορές είναι πολλά και δύσκολα:
«Κατεξοχήν αρμόδιος είναι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών. Η σημασία της παρέμβασης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι ώστε να ορθοτομηθεί καλύτερα η υπόθεση, προκειμένου στην πορεία να μην υπάρξουν νομικά προβλήματα», δήλωσε.
Ντογιάκος: Η γνωμοδότηση για τις υποκλοπές
«Είναι διαχρονικά ένα αναφαίρετο δικαίωμα να γνωμοδοτεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ουέ και αλίμονο αν είχε περιορισμούς», τόνισε ο κ. Ντογιάκος σχετικά με τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η γνωμοδότησή του σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Όπως είπε, «συμβουλεύτηκα και προκατόχους μου ”σοφούς” αλλά και εν ενεργεία συναδέλφους όσον αφορά τη νομιμότητα της γνωμοδότησης», για να καταλήξει πως… «ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν», σημειώνοντας πως δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ της γνωμοδότησής του και του νέου νόμου λειτουργίας της ΕΥΠ, παρά μόνο ποιος θα είχε τον τελικό έλεγχο: Η ΑΔΑΕ ή η ΕΥΠ.
«Η ΑΔΑΕ διέταξε έλεγχο αμέσως μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου. Είπαμε περιμένετε για λίγο διάστημα. Δεν υπήρχε κατεπείγουσα κατάσταση, όπως π.χ. απώλεια στοιχείων», είπε ο κ. Ντογιάκος, ενώ πρόσθεσε πως «αφορμή για τη γνωμοδότηση υπήρξε ενημέρωση από τη νομική υπηρεσία του ΟΤΕ για το θέμα».
Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, «βρισκόμαστε σε προχωρημένο ερευνητικό στάδιο. Την υπόθεση υποκλοπών έχει αναλάβει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί ασχολούνται με τη διερεύνηση. Υπάρχουν πάρα πολλοί μάρτυρες και έχουν ζητηθεί στοιχεία και από το εξωτερικό».
Ντογιάκος για πολιτικούς και δικαστές
«Η νοοτροπία ενός πολιτικού διαφέρει από ενός εισαγγελέα. Οι πολιτικοί έχουν μία άποψη στην οποία εμμένουν πεισματικά», είπε ο κ. Ντογιάκος.
«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι πολλές φορές ή κάποιες παροτρύνουν και τους πολίτες να μην σέβονται δικαστικές αποφάσεις», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για πολιτική σκοπιμότητα, που μόλις εξαντληθεί το ενδιαφέρον, η υπόθεση πάει στην άκρη.
«Ο δικαστής δεν πατάει στο δάπεδο, που πατάει όλος ο κόσμος. Είναι πάνω στην έδρα και βρίσκεται μεταξύ Θεού και ανθρώπων», σχολίασε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «πολυπαραγοντικό» το πρόβλημα της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για δικαστές που φταίνε γιατί δεν είναι πάντα διαβασμένοι, για εισαγγελείς απροετοίμαστους, δικηγόρους και πολίτες που διαμαρτύρονται.
Εκτίμησε πως η αξιολόγηση που προβλέφθηκε πρόσφατα θα βελτιώσει την απόδοση των δικαστικών λειτουργών, χαρακτηρίζοντας ωστόσο άδικο τον χαρακτηρισμό περί δημοσιοϋπαλληλίας και αναφέροντας πως οι απολύσεις δικαστών αποτελούν μικρό ποσοστό μπροστά στο σύνολο των υπηρετούντων.
Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνει μετά το τέλος Ιουνίου οπότε και συνταξιοδοτείται, είπε: «Είμαι έτοιμος ως κοινός θνητός να υποταχθώ στις δυνάμεις του πανδαμάτορα χρόνου», υπογραμμίζοντας πως εάν ξεκινούσε από την αρχή, θα ήταν πάλι εισαγγελέας όσες ζωές κι αν χρειαζόταν.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr