ΒΙΒΛΙΟ

/

«Μινώταυρος»: Ο θαυμαστός νέος κόσμος του Δημήτρη Στεφανάκη

Μακρυγένη Ελευθερία
elmakrygeni@gmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

O βραβευμένος συγγραφέας επέστρεψε στις μεγάλες αφηγήσεις

O Δημήτρης Στεφανάκης με το νέο του μυθιστόρημα «Μινώταυρος» ξανάπιασε το μίτο των μεγάλων αφηγήσεων, στις οποίες μας είχε συνηθίσει παλιότερα.

Μια επιστροφή την οποία οι πιστοί αναγνώστες του περίμεναν.

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν οι αφηγήσεις, παρότι έχουν ως σημείο αναφοράς κόσμους χαμένους από καιρό, ζωντανεύουν με χαρακτήρες που μοιάζουν πρόσωπα σημερινά, με ρούχα αλλοτινά και συνήθειες του παρελθόντος. Αυτό το στοιχείο άλλωστε έκανε πάντοτε τα βιβλία του Στεφανάκη να διαφέρουν από άλλα ιστορικά μυθιστορήματα της εποχής μας.

Μετά τις κλασικές πια «Μέρες Αλεξάνδρειας», το «Φιλμ Νουάρ» και την «Άρια», αυτή την άτυπη τριλογία του κοσμοπολιτισμού, ο συγγραφέας οδήγησε την πένα και την έμπνευσή του στη νεότερη εποχή, σε άλλους ήρωες και σε διαφορετική γλώσσα.

Και η στιγμή για μια νέα μεγάλη ιστορία ήρθε με τον «Μινώταυρο», ο οποίος μας οδηγεί σε έναν  νέο θαυμαστό, συγγραφικά, κόσμο.

Κρήτη, 1894. Ένα φονικό στα χωριά του νότου κι ένας έρωτας στο Μεγάλο Κάστρο. Ζούμε το τέλος της Τουρκοκρατίας στο νησί μέχρι τη σφαγή του 1898. Στον μισό αιώνα ζωής που ακολουθεί μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος δοκιμάζονται από τα μεγάλα γεγονότα είτε ζουν στη Κρήτη, στο Βερολίνο είτε στο Παρίσι του Μεσοπολέμου.

Ο «Μινώταυρος» είναι ένα ακόμα μυθιστόρημα ισχυρών χαρακτήρων που υπερβαίνουν την όποια ατμόσφαιρα, τα μικρά και μεγάλα  επεισόδια της ζωής και της Ιστορίας. Ο Γιαννιός και η Μαργώ είναι τα πρόσωπα που κυριαρχούν στο πρώτο μισό του βιβλίου και το άρωμα του έρωτά τους μυρίζουμε μέχρι τα μέσα της μεγάλης αυτής αφήγησης. Στη συνέχεια ο Στεφανάκης καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον μας για το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, τη στιγμή που ήρωες όπως ο γιατρός Σήφης Μαραβελάκης, ο δικηγόρος Άγγελος Γαληνός και ο πολυμήχανος Τσουγκρής κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Κι αυτό αποτελεί αφηγηματικό επίτευγμα, όπως επίσης και η ήπια, πολύ προσεγμένη χρήση της ντοπιολαλιάς, χωρίς να δεσπόζει το κρητικό ιδίωμα για περισσότερη αληθοφάνεια, που κάποιοι θα ήθελαν ενδεχομένως να δεσπόζει.

Κατά τα άλλα υπάρχει κι εδώ όπως και στα περισσότερα βιβλία του Στεφανάκη το στοιχείο της διακειμενικότητας, είτε μιλάμε για λογοτεχνικά έργα είτε για πίνακες ζωγραφικής είτε για μουσικές.  Όπως υπάρχει και ο πραγματολογικός διάκοσμος, λιγότερο βαρύς όμως από τον διάκοσμο στις «Μέρες Αλεξάνδρειας». Κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί δείγμα συγγραφικής ωριμότητας, η οποία δεν χρειάζεται πια  εξεζητημένες λεπτομέρειες από κόσμους παλιούς και ξεχασμένους.

Ο συγγραφέας δίνει την εντύπωση πως αντιμετωπίζει το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα με την στέρεη πεποίθηση ότι την ζει και όχι ότι την περιγράφει εκατό χρόνια μετά.

Την ίδια ώρα το χιούμορ δεν λείπει και καρυκεύει με αυτό, ακόμα και τις πιο οδυνηρές σελίδες αυτής της ιστορίας, δείγμα της συγγραφικής του ευφορίας.

Ο «Μινώταυρος» τον οποίο ο Στεφανάκης έγραφε για 7 χρόνια, έχει ξεκινήσει το δικό του ταξίδι και προβλέπεται μακρύ. Έχει όλα τα φόντα για να επιστρέφουμε σε αυτόν, από καιρού εις καιρόν, μέσα από τον γοητευτικό λαβύρινθο της λογοτεχνίας. Όπως γίνεται συνήθως με τα βιβλία που μιλούν κατευθείαν στο κέντρο της ύπαρξής μας.

 

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture