ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τι σημαίνει η αποχώρηση Ιντζέ στη μάχη Ερντογάν - Κιλιντσάρογλου

Κοινοποίηση
Tweet

Τρεις ημέρες πριν από τις νέες εκλογές στην Τουρκία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ ενδεχομένως επέφερε ένα καθοριστικό χτύπημα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ ήταν ο άνθρωπος που ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του 2018 ως υποψήφιος του κεμαλικού κόμματος CHP.

Τρεις ημέρες πριν από τις νέες εκλογές στην Τουρκία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ ενδεχομένως επέφερε ένα καθοριστικό χτύπημα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, επικεφαλής πλέον του κόμματος Memleket (Πατρίδα), ήταν και πάλι υποψήφιος. Έχοντας όμως αποχωρήσει από το κεμαλικό κόμμα τα ποσοστά που συγκέντρωνε ήταν αρκετά χαμηλά. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα ξεπερνούσε το 5%.

Ξαφνικά το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοίνωσε πως αποσύρει την υποψηφιότητα δημιουργώντας νέα δεδομένα για τις εκλογές στην Τουρκία, ο πρώτος γύρος των οποίων θα γίνει στις 14 Μαΐου. Όπως ανακοίνωσε, αποσύρεται γιατί δεν επιθυμεί η ηγεσία του συνασπισμού της αντιπολίτευσης υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να του επιρρίψει ευθύνες σε περίπτωση ήττας.

Η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις των δύο, παρότι υπήρξαν στο ίδιο κόμμα, δεν ήταν οι καλύτερες. Όπως είναι επίσης αλήθεια πως το τελευταίο διάστημα, με τις δημοσκοπήσεις να προμηνύουν μια αρκετά αμφίρροπη μάχη Κιλιτσντάρογλου – Ερντογάν, ο Ιντζέ είχε δεχτεί πιέσεις για να αποσυρθεί προς όφελος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού.

Μάλιστα την πρόσκληση απηύθυνε και ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου. Εξάλλου σε μεγάλο βαθμό απευθυνόταν στην ίδια «δεξαμενή» ψηφοφόρων και πολλοί τον χαρακτήριζαν «Δούρειο Ίππο» του Ερντογάν, καθώς στερούσε ψήφους από τον αντίπαλό του.

 Όμως η παραίτησή του φαίνεται να έχει και μια άλλη πτυχή: Τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα sex tape με τον Ιντζέ. «Κανένας πολιτικός δεν έχει δει τέτοια συκοφαντία. Δεν φοβάμαι συνωμοσίες και πλαστά βίντεο. Υπήρξαν 45 ημέρες δολοφονίας φήμης και επιθέσεων. Το δημοσίευσαν σε ιστότοπο πορνό. Δεν έχω τέτοιο βίντεο. Αυτή η συκοφαντία είναι δημόσια συκοφαντία. Η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν μπόρεσε να προστατεύσει τη φήμη μου», δήλωσε.

Προς υποστήριξή του έσπευσε άμεσα το AKP, το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Εν μέσω ακραίας αντιπαράθεσης, ορισμένοι είχαν κατηγορήσει τον Ιντζέ για συνεργασία με τον Ερντογάν ώστε να αποτραπεί η εκλογή του Κιλιτσντάρογλου. «Αποσύρομαι από την υποψηφιότητα. Το κάνω για τη χώρα μου», είπε ο ίδιος, χωρίς να ανακοινώσει την υποστήριξη κάποιου άλλου υποψήφιου και ζητώντας από τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η αποχώρηση του Ιντζέ είναι πιθανότερο να ευνοήσει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος φαίνεται να έχει πλέον ένα προβάδισμα άνω των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Συγκεκριμένα η έρευνα της Konda έδειξε πως ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 43,7% και ο Κιλιτσντάρογλου 49,3%, οριακά κάτω από το 50% που απαιτείται για μια νίκη από τον πρώτο γύρο. Στην εν λόγω δημοσκόπηση ο Ιντζέ συγκεντρώνει μόλις το 2,2% και ο άλλος υποψήφιος, ο Σινάν Ογκάν, το 4,8%. Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειονότητα των ψηφοφόρων και των δύο αυτών υποψηφίων θα στήριζε τον Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο. Άρα, μετά την αποχώρηση του Ιντζέ, αν αυτό επιβεβαιωθεί από τον πρώτο γύρο ο επικεφαλής του CHP και του συνασπισμού της αντιπολίτευσης θα μπορούσε ακόμη και να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο.

Αντίστοιχα ήταν και τα συμπεράσματα μιας άλλης δημοσκόπησης της Metropoll. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, που όμως επίσης έχει υπολογίσει την υποψηφιότητα Ιντζέ, οι δύο βασικοί αντίπαλοι θα οδηγηθούν στον δεύτερο γύρο με τον Κιλιτσντάρογλου να συγκεντρώνει 49,1% και τον Ερντογάν 46,9%. Σε δεύτερο γύρο, η δημοσκόπηση δείχνει νίκη Κιλιτσντάρογλου με 51,3%.

Η ενίσχυση της προοπτικής της νίκης του αρχηγού του CHP φαίνεται πως έδωσε ώθηση και στη χρηματιστηριακή αγορά της Τουρκίας με τον γενικό δείκτη να καταγράφει άνοδο κατά 6%, καθώς ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να ανατρέψει τις ανορθόδοξες – σε μεγάλο βαθμό – οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πλειοψηφία που θέλει αλλαγή και αυτή βασίζεται κυρίως στους νέους ανθρώπους. Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν οι πολίτες πιστεύουν πως ο Κιλιτσντάρογλου είναι αυτός ο παράγοντας αλλαγής», ανέφερε στο Reuters η Ασλί Αϊντιντασμπας, συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings και πρόσθεσε: «Είτε κερδίσει είτε όχι, νιώθω ότι η εποχή του Ερντογάν έχει τελειώσει. Η τουρκική κοινωνία είναι έτοιμη να προχωρήσει. Και δυστυχώς ο Ερντογάν δεν αφήνει πίσω του ένα θεσμικό μοντέλο διακυβέρνηση».

πηγη

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις