ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μητσοτάκης: Με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη δεν μπορώ να συζητήσω

Κοινοποίηση
Tweet

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι υπάρχει μια διαφορετική γραμμή μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και των ψηφοφόρων του

Οι επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη κυριάρχησαν κατά τη διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λαύριο ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Ερωτηθείς εάν θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή στις 22 Μαϊου, εφόσον Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι μόνο αριθμητικό.

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης ξεκαθάρισε ότι "με το ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη δεν μπορώ να συζητήσω". Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Ανδρουλάκη ότι "έχει αλλάξει πολύ την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το έχει φέρει πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ" και δήλωσε: "Σε καμία περίπτωση δε θεωρώ τον Νίκο Ανδρουλάκη δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού".

Ο πρωθυπουργός επιπλέον υποστήριξε με νόημα ότι: "Υπάρχει μία διαφορετική γραμμή μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και μεταξύ πολλών πολιτών που συντάσσονται με το Κίνημα", υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ έχει συναντηθεί μαζί τους απέναντι στα κινήματα της "άνω και κάτω πλατείας". Σχολίασε μάλιστα ότι ο ίδιος βλέπει το ποτήρι όσον αφορά στην κατάσταση στη χώρα μισογεμάτο, ο κ. Ανδρουλάκης άδειο και ο Αλέξης Τσίπρας θρυμματισμένο.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο για τρίτες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε διφορούμενα "με πάτε πολύ μακριά" και επανέλαβε τα περί κινδύνου σχηματισμού "κυβέρνησης ηττημένων". Επικαλέστηκε εξάλλου άρθρο του κ.Τσίπρα στην Αυγή, στο οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι μετά τις εκλογές θα σταματήσουν οι μικροκομματικές υπερβολές, για να υποστηρίξει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ουσία εννοεί οτι θα τα βρουν με τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υποστήριξε επισης ότι "το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει τη μπάνκα στον αέρα"και τον κάλεσε εάν δεν δέχεται κοστολόγηση από το ΓΛΚ να το στείλει σε φορείς αξιολόγησης στο εξωτερικό "και τότε να δουμε αν θα παίρναμε επενδυτική βαθμίδα".

Ερωτηθείς εάν δεν ανησυχεί πως μία κυβέρνηση της ΝΔ με οριακή αυτοδυναμία θα είναι εξίσου "δυσκίνητη" με μια κυβέρνηση συνεργασίας, ο πρωθυπουργός ζήτησε καταρχήν να μην προεξοφλεί κανείς το αποτέλεσμα των εκλογών και επικαλέστηκε ότι και στη θητεία που τώρα ολοκληρώνεται η κυβέρνηση είχε μία πλειοψηφία που δεν ήταν οριακή μεν, αλλά δεν ήταν και άνετη. "Θεωρώ ότι "το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο που θα μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας".

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε την κατηγορία ότι στην κυβέρνηση του έχουν ρόλο πρόσωπα της άκρας δεξιάς. Επικαλέστηκε ότι δίπλα του καθόταν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, υποστηρίζοντας ότι δεν "ταιριάζει στο προφίλ μίας κυβέρνησης, η οποια επιστρατεύει ακροδεξιά στελέχη για να τσιμεντώσει το δεξιό της ακροατήριο".

Υποστήριξε επίσης ότι: "Είμαστε μία προοδευτική κεντροδεξιά κυβέρνηση με πολλά φιλελεύθερα χαρακτηριστικά και αυτό ενοχλεί κάποιους που θεωρούσαν τον προοδευτικό χώρο πεδίο της δικής τους ηγεμονίας". Εξέφρασε εξάλλου την άποψη ότι ο φράχτης στον Έβρο δεν είναι δεξιά πολιτική και δήλωσε: "Πιστεύω στον υπεύθυνο πατριωτισμό. Ο υπεύθυνος πατριωτισμός δεν είναι δεξιός, κεντρώος ή αριστερός".

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι μείωση του ΦΠΑ σήμερα δεν θα είχε ουσιαστική επίπτωση στις τιμές και υποστήριξε "σε όσες ευρωπαϊκές χώρες το έκαναν, την πάτησαν".

Ο πρωθυπουργός αναφερθηκε επίσης στις τούρκικες εκλογές και εκτίμησε ότι εφόσον η Τουρκία στραφεί ξανά στη Δύση, "θα υπάρχει ξανά πρόσφορο πεδίο να συζητήσουμε τη μία βασική διαφορά, που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών". Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι από την επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με το δυτικό στρατόπεδο μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει η Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε δε εκ νέου να συσπειρώσει τη δεξιά βάση, δηλώνοντας ότι στις 21 Μαϊου οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν και ποιος θα χειριστεί τα ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αδιανόητη τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρι και διαμήνυσε εκ νέου στα Τίρανα ότι εάν μία τέτοια πολιτική συνεχιστεί αυτό θα επηρεάσει και τις διμερείς σχέσεις και το δρόμο της Αλβανίας προς την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός άδειασε εμμέσως και διακριτικά τον κ.Σκέρτσο για τη δήλωση πως οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι ένα θέμα του παρελθόντος, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Υποστήριξε ουσιαστικά ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του κ.Σκέρτσου και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της χώρας ούτε για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, σημειώνοντας ότι ιδίως για το δεύτερο η Αθήνα έχει ισχυρά νομικά επιχειρήματα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις