SPOTLIGHT

/

Μία αποτίμηση της φετινής Eurovision στο Λίβερπουλ - Η Σουηδή Loreen που ξανακέρδισε, το Φινλανδικό "Cha Cha Cha" και το 4άρι μας στην Κύπρο

Μαρτάτος Tάκης
Κοινοποίηση
Tweet

Ήταν ένας ατελείωτος χρονικά τελικός, καλο-οργανωμένος, με εξαιρετικούς παρουσιαστές όπως την 48χρονη Λονδρέζα ηθοποιό Χάνα Γουάντινγκχαμ & έναν Φινλανδό εκπρόσωπο που όλοι αγάπησαν

Μαραθώνιο ήταν σε διάρκεια το σώου του τελικού του 67ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στο Λίβερπουλ της Μ. Βρετανίας το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 13/5/2023 που μετέδωσε η ΕΡΤ1 και είχε για νικήτρια την Σουηδή Loreen (Λορέν ή Λορία) με το κομμάτι «Tattoo» με συνολικά 583 βαθμούς.

Βέβαια όπως θα είδατε, το κοινό στην αρένα του Λίβερπουλ αλλά και το τηλεοπτικό κοινό που ψήφισε μέσω televoting είχε για αγαπημένο του τον απίθανο Φινλανδό Kaarija & το χορευτικό κομμάτι «Cha Cha Cha» που με διαφορά ήρθε 1ο στις προτιμήσεις του κόσμου (376 βαθμοί ενώ το «Tattoo» της Loreen ήταν 2ο με 243). Ωστόσο είχαν προηγηθεί οι βαθμοί των επιτροπών των συνολικά 37 χωρών όπου η Σουηδή καλλιτέχνιδα είχε πάρει κεφάλι με 340 βαθμούς έναντι 150 της Φινλανδίας.

Το ερώτημα που εν μέρει τέθηκε είναι τι αλήθεια τραγούδι μπορεί να προτιμάμε για νικητήριο, ένα πιο ψαγμένο κομμάτι και με ποιοτική παρουσίαση επί σκηνής όπως της πολύ έμπειρης Loreen, η οποία σημειωτέον είχε ξανακερδίσει για τη Σουηδία με το  τραγούδι "Euphoria" στη Γιουροβίζιον στο Μπακού το 2012 ή ένα ξεσηκωτικό κομμάτι που είχε και μήνυμα για το πρόβλημα του αλκοολισμού που ήταν στα όρια του χαριτωμένου κιτς μ’ έναν χαρισματικό περφόρμερ όπως ο Kaarija που έδειξε πως ήθελε πολύ τη νίκη, ενώ ήδη έκανε μόδα το λαχανί χρώμα χάρη στο «μπολερό» που φορούσε στους ώμους (να μου το θυμηθείτε πως μπορεί να το δούμε ως αμφίεση στο ερχόμενο Πατρινό Καρναβάλι).

Κατά τη γνώμη μας ίσως η νίκη να άνηκε στους Φινλανδούς μιας και η Λορέν από τη Σουηδία η οποία από το κοινό λέγεται, πως δεν εισέπραξε ούτε ένα δωδεκάρι (κάτι σημαίνει κι αυτό) φαινόταν να μην έχει και την τεράστια αγωνία. Ήταν άραγε τόσο συνειδητοποιημένη, ψύχραιμη & σίγουρη για τον εαυτό της ή απλά έκανε διαλογισμό όπως ακούσαμε την ίδια λέει σε κάποια στιγμή της ψηφοφορίας.

Όπως και να έχει το πράγμα, οι Σουηδοί ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες στέλνουν πάντα προσεγμένες συμμετοχές που σπανίως φεύγουν εκτός 10άδας και του χρόνου το 2024 με το καλό θα συνδυάσουν ιδανικά τον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον καθώς θα συμπίπτει και με την 1η νίκη της Σουηδίας το 1974 στην Αγγλία με τους θρυλικούς Abba & το «Waterloo»!

Κατά ένα τρόπο θα λέγαμε πως η συμμετοχή της Loreen και πάλι στο διαγωνισμό είχε και ένα μεγάλο ρίσκο. Μόνο ο Τζόνι Λόγκαν για την Ιρλανδία είχε καταφέρει στο παρελθόν  να κερδίσει 2 φορές ως ερμηνευτής, το μακρινό 1980 με το υπέροχο «What’s another year» και κατόπιν το 1987 στις Βρυξέλλες με την επίσης μπαλάντα «Hold me now». Μάλιστα πήρε και μία 3η πρωτιά ως δημιουργός του «Why me» που ερμήνευσε η Λίντα Μάρτιν το 1992.

Επιχείρησαν και άλλοι πρωτεύσαντες στη Γιουροβίζιον να ξαναπάνε αλλά συγγνώμη για την έκφραση, σχεδόν όλοι «έφαγαν τα μούτρα τους».

Πιο τρανταχτή περίπτωση η περίφημη Ντάνα Ιντερνάσιοναλ που με τη «Diva» είχε νικήσει το 1998 στο Μπέρμιγχαμ της Μ. Βρετανίας για λογαριασμό του Ισραήλ. Θυμηθήκαμε πως είχε εκπροσωπήσει και πάλι το Ισραήλ το 2011 στο διαγωνισμό που είχε φιλοξενηθεί στο Düsseldorf της Γερμανίας με το "Ding Dong" και δεν κατάφερε να προκριθεί από τον ημιτελικό στον τελικό!

Την ίδια χρονιά την Γερμανία εκπροσώπησε με το "Taken by a Stranger", παίρνοντας την 10η θέση, η Lena Meyer-Landrut που 1 χρόνο πριν το 2010 είχε κερδίσει τη Γιουροβίζιον με το κομμάτι «Satellite» ενώ και ο μεγάλος νικητής του 2009, ο Νορβηγός Alexander Rybak με το «Fairytale» που είχε κάνει ρεκόρ σε βαθμούς, είχε ξαναπάει το 2018 στη Γιουροβίζιον στη Λισσαβόνα με το “That's How You Write A Song” για να καταλάβει την μάλλον μέτρια 15η θέση με 144 βαθμούς.

Έτσι συμπερασματικά η Λορέν για τη Σουηδία πέτυχε μεγάλο θρίαμβο με τη 2η νίκη της και μπαίνει με χρυσά γράμματα στην Γιουροβιζιονική ιστορία.

Κατά τ’ άλλα  στον απολογισμό του φετινού διαγωνισμού κρατάμε την ωραία παρουσία της Κύπρου με τον Ανδρέα Λάμπρου – Αndrew Lambrou με το «Break a broken heart» που με 126 πόντους κατετάγη 12ος (κρίμα που η κριτική επιτροπή της χώρας μας έδωσε ένα αψυχολόγητο 4άρι στην Κύπρο ενώ τα προσχήματα ευτυχώς έσωσε το televoting, με το κοινό να χαρίζει το παραδοσιακό 12άρι). Πάντως και η Αυστραλία όπου έχει γεννηθεί ο 25χρονος Λάμπρου από Κύπριους γονείς, δεν ήταν επίσης απλόχερη και του έδωσε μόλις 3 βαθμούς!

Όσο για τον 16χρονο Victor Vernikos & το «What they say» που ήταν η φετινή δική μας συμμετοχή, θα μάθατε πως στον β’ ημιτελικό της περασμένης Πέμπτης 11/5, πήρε μόλις 14 βαθμούς (12 από την Κύπρο και 2 από την Αρμενία) καταλαμβάνοντας την 13η θέση στις 16 χώρες και γενικά θεωρείται το χειρότερο αποτέλεσμα της Ελλάδας σε ημιτελικό Eurovision και από τα χαμηλότερα ever για ελληνική συμμετοχή στα 49 χρόνια που συμμετέχουμε στον δημοφιλή διαγωνισμό.

Τέλος στα αξιοσημείωτα του φετινού τελικού φυσικά η Νόα Κιρέλ από το Ισραήλ που ήταν σέξι και χόρεψε εξαιρετικά υποστηρίζοντας θαυμαστά το κομμάτι της «Unicorn» που ήρθε 3ο με 362 βαθμούς, 12 περισσότερους από το κομμάτι «Due Vite» της Ιταλίας που ερμήνευσε ο συμπαθής αλλά ελαφρώς τρακαρισμένος Μάρκο Μενγκόνι ενώ την 5η θέση κατέλαβε στο τέλος η νεαρή Αλεσάντρα από τη Νορβηγία με το «Queen of the kings» που στους βαθμούς των επιτροπών ήταν μόλις 17η για να εκτοξευτεί με τους 216 βαθμούς του televoting στους συνολικά 268 και την 5η θέση. Μπράβο της.

Το ίδιο καλή τύχη με το κοινό είχε και το μοντέρνο κομμάτι της Ουκρανίας, στην οποία και ήταν αφιερωμένος ο φετινός διαγωνισμός, «Heart of steel» των Tvorchi που ενώ στις επιτροπές ήταν 15ο βοηθήθηκε σημαντικά από τις ψήφους του κοινού και ανέβηκε στην 6η θέση παίρνοντας συνολικά 243 βαθμούς.

Την 10άδα συμπλήρωσε ο Βέλγος Γκούσταβ με στυλ μεταξύ Μπόι Τζορτζ και Τζορτζ Μάικλ, με το ρυθμικό «Because of you» (ήρθε 7ος με 182 βαθμούς), μάλιστα σε αυτόν έδωσε και το 12άρι της η επιτροπή της Ελλάδας, η Εσθονία 8η με 168 βαθμούς (με την Άλικα και την ωραία μπαλάντα «Bridges»), η Αυστραλία 9η με την απόλυτη ροκιά «Promise» και τους Voyager από το Περθ και η Τσεχία με το ωραίο παραδοσιακών αποχρώσεων κομμάτι "My Sister's Crown" και με μήνυμα κατά της κακοποίησης από τις Vesna, 10η με 129 βαθμούς.

Συμπαθέστατη θα λέγαμε πως ήταν και η εκπρόσωπος της Αγγλίας Μέι Μίλερ με το «I wrote a song» που εμφανίστηκε τελευταία στη σειρά στον τελικό με μία εκπληκτική από γραφικά & χρώματα παρουσίαση αλλά από πλευρά βαθμολογίας βγήκε άπατη (25η, προτελευταία με 24 βαθμούς) ενώ η Γαλλία που ακουγόταν ως φαβορί με τη La Zarra & το κομμάτι «Evidemment» είχε μία άχαρη παρουσίαση και θα λέγαμε και επικίνδυνη με την τραγουδίστρια ανεβασμένη σ’ ένα ψηλό βάθρο με αποτέλεσμα η La Zarra να μην κουνιέται καθόλου. Αποτέλεσμα 16η θέση και 104 βαθμούς (50 από τις επιτροπές και μόλις 54 από το κοινό στο televoting - έδωσε 3 βαθμούς και το Ελληνικό κοινό).

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 2.10 τα ξημερώματα Κυριακής 14 Μαΐου 2023 με την Σουηδή Loreen να ερμηνεύει και πάλι το νικητήριο τραγούδι της ενώ κατόπιν χιλιάδες μικρά πολύχρωμα χαρτάκια εκτοξεύτηκαν χαρίζοντας ένα φαντασμαγορικό στιγμιότυπο στην φετινή Γιουροβίζιον. Άντε και του χρόνου στη Σουηδία όπου και η χώρα μας θα συμπληρώνει 50 χρόνια συμμετοχών από τη Μαρινέλλα που πρωτοπήγε τον Απρίλιο του 1974.

Η απίθανη, ξεσηκωτική συμμετοχή της Φινλανδίας. Η φωτ. είναι από το https://esctoday.com.

Η Λονδρέζα παρουσιάστρια Hannah Waddingham που εντυπωσίασε.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Spotlight