του Στάθη Θ. Πολίτη
Η προεκλογική περίοδος που τελείωσε χθες, ήταν η πλέον αθόρυβη των τελευταίων ετών. Οι κομματικοί διαπληκτισμοί κρατήθηκαν σε ανεκτό επίπεδο χωρίς να αγγίξουν την επικράτεια των άκρων και γενικά, μοιάζει λες και το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού στην χώρα να ανέβηκε απότομα.
Καλά νέα είναι αυτά σωστά; Εξαρτάται από ποια οπτική τα βλέπει κανείς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του είναι βέβαιο πως στόχευαν σε ένα προεκλογικό αγώνα με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά. Δεν ήθελαν εκπλήξεις, δεν ήθελαν άγριες κόντρες, επιθυμούσαν όλα να κυλήσουν όμορφα κι ωραία ώστε το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ να αποτυπωθεί και στην αυριανή κάλπη.
Ταυτόχρονα, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να επιδιώκει να τεντώσει το σκοινί. Είτε επειδή ακολούθησε στρατηγική χαμηλότερων από τους συνηθισμένους τόνων με στόχο την προσέλκυση κεντρώων, μετριοπαθών ψηφοφόρων, είτε γιατί απλά αποφάσισε να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο, κατέληξε σε μία καμπάνια κενή εξάρσεων.
Σε γενικές γραμμές, όλα τα κόμματα προσπάθησαν να παρουσιάσουν το πρόγραμμα και τις όποιες ιδέες τους για την επόμενη ημέρα, διατηρώντας ένα ήπιο προεκλογικό κλίμα.
Όπως όμως συχνά γίνεται, έτσι και στην παραπάνω ανάλυση, ξεχνάμε κάτι που κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος αποτελεί τον ελέφαντα στο δωμάτιο.
Στις εκλογές του 2009 προσήλθαν στις κάλπες για να ασκήσουν το ύψιστο δικαίωμά τους ως πολίτες αυτής της χώρας, πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι – 7.044.671 για την ακρίβεια. Το αντίστοιχο νούμερο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν 5.769.294. Μέσα σε μόλις μια δεκαετία, 1,3 εκατομμύρια πολίτες, προστέθηκαν στα ήδη 3 εκατομμύρια που απείχαν από την εκλογική διαδικασία.
Προσπαθήστε να αντιληφθείτε λίγο το μέγεθος της κατάστασης. Πάνω από 4 στους 10 πολίτες έχουν αποφασίσει να απεμπολήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και να παρακολουθούν παραγκωνισμένοι τα τεκταινόμενα από το κοινωνικό περιθώριο.
Αλήθεια, για αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα, ποια στρατηγική ανέπτυξαν τα κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο; Άρθρωσαν έστω κι έναν λόγο που να άγγιξε αυτή την μεγάλη βουβή πλειοψηφία των πολιτών;
Θα αποδειχθεί από το εάν και κατά ποσόν θα μειωθεί η αποχή κατά την εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Είθε να συμβεί, αλλά η εμπειρία και τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, μας έχουν κάνει να κρατάμε καλάθι μικρό.
Όπως και να 'χει, η όποια επόμενη κυβέρνηση πρέπει να θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την επανένταξη αυτής της μερίδας πολιτών στην πολιτική ζωή του τόπου.
Και αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο εάν κλειδωθούν οριστικά στο χρονοντούλαπο οι διαχρονικές παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, και αναδυθεί μια φρέσκια, υγιής αντίληψη για την πολιτική και την συμμετοχή όλων μας στα κοινά.
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr