Άρθρο του Δημήτρη Καλλέ, καθηγητή τεχνητής νοημοσύνης στο ΕΑΠ, μέλους του σπιράλ
Χρειάζεσαι 50 ή 100 απορριμματοφόρα για την πόλη; Η διαφορά είναι τα χρήματα που θες για να γεμίσεις με φωτο-βολταϊκά τα σχολεία της πόλης αλλά κάποιος πρέπει να σε βοηθήσει να κάνεις μια σωστή εκτίμηση.
Μια ιδέα είναι να δημοσιεύσεις τα δεδομένα που συλλέγονται από την υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων και να προσκαλέσεις την αγορά και τα Πανεπιστήμια να σου προτείνουν νέες ιδέες οργάνωσης. Αν κάποια ιδέα σού κάνει, την υιοθετείς και, έτσι, εκμεταλλεύεσαι καλύτερα και τη δική σου τεχνική υπηρεσία.
Τα «ανοιχτά δεδομένα», αυτά που όλοι επιτρέπεται να αξιοποιούν, δεν είναι απλά μια «καλή ιδέα». Είναι μια κεντρική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής και άλλων διεθνών οργανισμών και θεωρούνται βασικό εργαλείο αύξησης της διαφάνειας και της δυνατότητας να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη στον τρόπο διακυβέρνησης μιας πόλης, αλλά και της δυνατότητας να κινητοποιήσεις πόρους από την αγορά ή από την κοινωνία.
Λίγο να ρίξει κανείς μια ματιά στην ευρωπαϊκή πύλη δεδομένων (https://data.europa.eu/en) βρίσκει εφαρμογές, όπως τον υπολογισμό του κινδύνου πλημμύρας για διαφορετικές συνοικίες (Assen, Ολλανδία) ή τη σύγκριση των στοιχείων λειτουργίας διαφόρων σχολείων (Ρώμη, Ιταλία), και ένα σωρό άλλες, και οδηγείται αβίαστα στο συμπέρασμα πως τα δεδομένα είναι τόσο περιουσία όσο και υποδομή.
Απορρίμματα, παρκάρισμα, κυκλοφορία, κατανάλωση νερού, κοινωνικές παροχές –το οικοσύστημα μιας πόλης είναι σύνθετο και για να είναι η πόλη ελκυστική και όχι απλά βιώσιμη, πρέπει να μάθεις να ακούς ιδέες για βελτιώσεις που να βασίζονται στην πραγματικότητα. Στον κόσμο που διαμορφώνεται, η συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθούν τα ανοιχτά δεδομένα της λειτουργίας της πόλης σου πρέπει να είναι στο προσκήνιο.
Τα απορριμματοφόρα που θα γλυτώσεις μπορεί, τελικά, να γίνουν πιο πολλά κοινωνικά γεύματα, πιο πυκνοί ποδηλατόδρομοι, πιο περιποιημένα πάρκα, καλύτεροι δρόμοι. Η ευθύνη της τελικής επιλογής θα είναι της πόλης και πάντα θα πρέπει να υπερασπιστείς αυτό που διάλεξες.
Ανοίγοντας την πόλη σου, της δίνεις προοπτικές που θα κρατήσουν και μετά από σένα.
Άρθρο του Δημήτρη Καλλέ, καθηγητή τεχνητής νοημοσύνης στο ΕΑΠ, μέλους του σπιράλ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr