ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι "μέδουσες του φεγγαριού" έκαναν την εμφάνισή τους στον Θερμαϊκό - Τι λένε οι επιστήμονες

Κοινοποίηση
Tweet

Πώς εξηγούν οι επιστήμονες το φαινόμενο και τι λένε για την εξάπλωσή τους στις ελληνικές θάλασσες

Δεκάδες μέδουσες της οικογένειας Aurelia Aurita έκαναν την εμφάνιση τους στο παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού πίσω από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Οι συγκεκριμένες μέδουσες, όπως αναφέρει είναι διάφανες με λίγο γαλάζιο χρώμα και ονομάζονται επίσης και "μέδουσες του φεγγαριού".

«Αυτό το είδος μέδουσας είναι το πιο κοινό είδος που υπάρχει στον κόσμο, είναι το Aurelia Aurita. Ένα πολύ κοινό είδος που απαντάται σε όλο τον κόσμο. Μεταφέρεται με τα θαλάσσια ρεύματα και σε ενάμισι μήνα από τώρα θα είναι και η περίοδος της αναπαραγωγής. Προφανώς επιλέγουν με τον τρόπο αυτό πλούσια θρεπτικά πεδία όπως είναι τα εκβολικά συστήματα (σ.σ. θάλασσες στις οποίες εκβάλουν ποταμοί όπως είναι ο Θερμαϊκός) και σε εμάς είναι δεδομένα αυτά τα εκβολικά, κατά συνέπεια είναι πλούσια σε θρεπτικά και με τη βοήθεια των ανέμων ειδικά των νοτιάδων εγκλωβίζονται μέσα στον κόλπο» είπε στην ιστοσελίδα ο ομότιμος καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου.

Η εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών μεδουσών παρατηρείται κατά περιόδους και μάλιστα τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια μέδουσες διαφόρων ειδών είχαν κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους στις ελληνικές θάλασσες προκαλώντας φόβο στους λουόμενους.

«Τώρα εάν θα έχουμε τα περσινά και τα προπέρσινα φαινόμενα νομίζω ότι δεν αποκλείεται τίποτε, εξαρτάται πάντα από τις κλιματικές συνθήκες» είπε ο ίδιος.

Η εμφάνιση πληθυσμών μεδουσών είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η θερμοκρασία των νερών, αλλά και η τροφή που βρίσκουν στις θάλασσες, επισημαίνει επίσης ο θαλάσσιος βιολόγος και διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, Γιάννης Γιώβος.

«Όλος ο κύκλος ζωής τους είναι πάρα πολύ συνδεδεμένος με τις θερμοκρασίες των νερών. Βέβαια ρόλο παίζουν και πολλοί άλλοι παράγοντες όπως είναι τα θρεπτικά που υπάρχουν στο νερό δηλαδή αν το νερό έχει πολύ μεγάλα ποσοστά από φωσφορικά που κυρίως προκύπτουν από λιπάσματα, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουν bloom, δηλαδή ανθίσεις. Είναι σαν το φυτοπλαγκτόν που κάνει bloom, γιατί οι μέδουσες είναι πλαγκτόν, είναι πλαγκτονικοί οργανισμοί δεν κινούνται ενεργά. Οπότε γενικά επηρεάζονται πάρα πολύ από τις περιβαλλοντικές συνθήκες» είπε ο κ. Γιώβος.

Τα bloom των μεδουσών, όπως επισήμανε, είναι συνηθισμένα φαινόμενα που υπάρχουν στον κύκλο ζωής τους «απλά ανάλογα με τις διακυμάνσεις στο περιβάλλον μπορεί να γίνονται πιο συχνά ή λιγότερο συχνά».

«Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνιση των μεδουσών, παίζει ρόλο και η διακύμανση των θερμοκρασιών. Τώρα ας πούμε έχουμε αρκετά μεγαλύτερη χρονική διάρκεια θερμών νερών που μπορεί να παίξουν ένα ρόλο στο να υπάρξουν πιο πολλά bloom από ότι υπήρχαν παλιότερα» τόνισε ο κ. Γιώβος.

Έτσι, δεν αποκλείεται και φέτος το καλοκαίρι να δούμε αρκετές μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες.

Πάντως, αμφότεροι οι θαλάσσιοι βιολόγοι συνιστούν ψυχραιμία στους κολυμβητές και τους λουόμενους υπενθυμίζοντας ότι τα τσιμπήματα των μεδουσών αντιμετωπίζονται με απλά φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ καλό θα είναι οι παραθεριστές να ενημερώνονται από έγκυρες πηγές για να λαμβάνουν σωστές οδηγίες για την αντιμετώπισή τους.

«Να παραμένουν ψύχραιμοι γενικά. Επίσης αυτό το φαινόμενο που πάνε και βγάζουν τις μέδουσες για να πεθάνουν στην ακτή, δεν είναι ωραία εικόνα καλό θα είναι να σταματήσει» κατέληξε ο κ. Γιώβος.

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις