Πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις τον πόλεμο στην Ουκρανία
Σε κρίση βρίσκεται η Ρωσία καθώς ένας από τους βασικούς συμμάχους της, ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, που επιχειρούσε με την ομάδα του στην Ουκρανία, κήρυξε πόλεμο στην στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας και προελαύνει με τις δυνάμεις του στις πόλεις Ροστόφ και Βορονέζ.
Ποιος είναι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν – Η σχέση του με τον Πούτιν
Ο Πριγκόζιν έχει το προσωνύμιο «σεφ του Πούτιν» καθώς τα εστιατόρια και οι επιχειρήσεις εστίασης του φιλοξενούσαν δείπνα στα οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρέθηκε με ξένους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και τον Τζορτζ Μπους.
Ο άλλοτε στενός σύμμαχος της Ρωσίας επί δεκαετίες και φίλος του Ρώσου προέδρου εδώ και καιρό τα έχει βάλει με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και τους στρατηγούς και τώρα φαίνεται πως πέρασε στην αντεπίθεση, με τον Πούτιν να τον αποκαλεί «προδότη».
Ποιος είναι όμως ο Πριγκόζιν;
Γεννήθηκε στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη το 1961, και πέρασε μέρος της πρώιμης ζωής του στη φυλακή αφού καταδικάστηκε για ληστεία και απάτη.
Αφού βγήκε από τη φυλακή το 1990 μετά από εννέα χρόνια κράτησης, ξεκίνησε να πουλάει χοτ ντογκ στις υπαίθριες αγορές της γενέτειράς του. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης καάφερε και δημιούργησε αρκετές επιχειρήσεις ενώ έγινε και εστιάτορας.
Μετά την επιτυχία του, ο Πριγκόζιν άρχισε να κερδίζει προσοδοφόρα συμβόλαια τροφοδοσίας του Κρεμλίνου με την ελίτ της Ρωσίας.
Και αυτό αύξησε τις προσδοκίες του.
Τελικά, ήρθε κοντά με τον ίδιο τον Πούτιν και θεωρείται ότι έλαβε εκατοντάδες εκατομμύρια σε κυβερνητικές συμβάσεις σίτισης μαθητών και κυβερνητικών εργαζομένων.
Αυτά τα συμβόλαια, μερικά από τα οποία αργότερα ενεπλάκησαν με τον στρατό, πιστεύεται ότι τον οδήγησαν να ξεκινήσει την ομάδα μισθοφόρων Wagner .
Η ομάδα απέκτησε τη φήμη ότι κάνει τη βρώμικη δουλειά του ρωσικού στρατού, αφήνοντας εγκλήματα πολέμου στο πέρασμά της.
Για χρόνια, αρνιόταν ότι είχε οποιουσδήποτε δεσμούς με τον Wagner και μήνυσε ακόμη και άτομα που του καταλόγιζαν σχέσεις με αυτήν. Στη συνέχεια, όμως, τον Σεπτέμβριο του 2022, παραδέχτηκε ότι είχε δημιουργήσει την ομάδα το 2014.
Μια ομάδα αναίμακτων μισθοφόρων
Οι μισθοφόροι της Wagner εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2014 στην Κριμαία κατά τη διάρκεια της προσάρτησης της χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014, όπου έδρασαν με τις τακτικές μονάδες του ρωσικού στρατού, αφόπλισαν τον ουκρανικό στρατό και ανέλαβαν τον έλεγχο των εγκαταστάσεων.
Μετά την κατάληψη της Κριμαίας, περίπου 300 μισθοφόροι πήγαν στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας όπου ξεκίνησε μια σύγκρουση μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορωσικών δυνάμεων. Χάρη στη βοήθειά τους, οι φιλορωσικές δυνάμεις κατάφεραν να αποσταθεροποιήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή, να ακινητοποιήσουν επιχειρήσεις τοπικών κυβερνητικών μονάδων, να καταλάβουν αποθήκες πυρομαχικών και να πάρουν τον έλεγχο των πόλεων. Οι μισθοφόροι διεξήγαγαν κρυφές επιθέσεις, αναγνωρίσεις, συλλογή πληροφοριών και συνόδευαν ιδιαίτερα σημαντικά πρόσωπα.
Έπειτα, πήγαν στη Λιβύη - πολεμώντας για τον Χαφτάρ- και στη Συρία συνδράμοντας στις δυνάμεις του δικτάτορα Άσαντ.
Υπολογίζεται πως η Βάγκνερ έχει πάνω από 50.000 μισθοφόρους, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι απώλειες στην Ουκρανία
Η οργάνωση θεωρείται ότι είχε έδρα στην Αργεντινή και επίσης έχει γραφεία στην Αγία Πετρούπολη και στο Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από το ρωσικό μηνιαίο περιοδικό Σοβερσένο Σεκρέτνο, η οργάνωση που προσέλαβε προσωπικό για την Βάγκνερ δεν είχε μόνιμο όνομα και είχε μια νόμιμη διεύθυνση κοντά στον στρατιωτικό οικισμό Παβσίνο στο Κράσνογκορσκ, κοντά στη Μόσχα.
Η αμοιβή των μισθοφόρων της Βάγκνερ, οι οποίοι είναι συνήθως συνταξιούχοι Ρώσοι στρατιωτικοί ηλικίας μεταξύ 35 και 55 ετών, υπολογίζεται ότι είναι μεταξύ 80.000 και 250.000 ρωσικών ρουβλιών το μήνα.
Μια πηγή δήλωσε ότι η αμοιβή μπορεί να ανέρθει μέχρι και σε 300.000 ρούβλια.
Γιατί έκανε εξέγερση τώρα ο Πριγκόζιν;
Σε ένα επικριτικό βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram την Παρασκευή, ο Πριγκόζιν καυτηρίασε την στρατιωτική ηγεσία της χώρας και δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν με επιτυχία τον ρωσικό στρατό. Έπειτα, ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες διέταξαν πλήγματα κατά των ανδρών του, σκοτώνοντας χιλιάδες από αυτούς.
Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως αυτή ήταν μέρος του σχεδίου του Ρώσου υπουργού Άμυνας για να πάρει προαγωγή.
Όπως είπε: «ο πόλεμος ήταν απαραίτητος για μερικά καθάρματα που ήθελαν να προαχθούν», και τους «ολιγάρχες» που τον «είχαν ανάγκη» και σκόπευαν να μοιραστούν τα λάφυρα, ενώ το Κίεβο ήταν κατ’ αυτόν «έτοιμο να αποδεχθεί την όποια συμφωνία».
«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», τόνισε.
Πώς αντέδρασε η Ρωσία - Με τιμωρία απειλεί ο Πούτιν τους «προδότες»
Τα λόγια του Πριγκόζιν προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις από Ρώσους κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ξεκίνησαν ποινική έρευνα, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτυχτεί στη Μόσχα και άλλες πόλεις υπό τον φόβο εισβολής.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «θανάσιμη απειλή», μιλώντας για κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου» στη Ρωσία, την «ένοπλη ανταρσία» του Πριγκόζιν, ο οποίος εξεγέρθηκε εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ιεραρχίας.
Σε τόνο πολεμικό, ο ένοικος του Κρεμλίνου απευθύνθηκε στις 10:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] χωρίς να τον κατονομάσει στον άνθρωπο του περιβάλλοντός του ο οποίος πλέον τον αψηφά, αναφερόμενος σε «προδότες» του ρωσικού έθνους που διεμήνυσε πως θα «τιμωρηθούν».
Πρόκειται για «πισώπλατη μαχαιριά στη χώρα και στον λαό μας», είπε ο κ. Πούτιν. «Αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν είναι τίποτε λιγότερο από προδοσία. Προδοσία οφειλόμενη σε υπέρμετρες φιλοδοξίες και προσωπικά συμφέροντα», πρόσθεσε, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στον κ. Πριγκόζιν.
Οι Aρχές ανακοίνωσαν επίσης πως ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα, όπου επιβλήθηκε «καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», συνέπεια της απειλής του Πριγκόζιν μέσω Telegram ότι «συνεχίζουμε, θα φθάσουμε μέχρι τέλους» και ότι «θα καταστρέψουμε όποιον μπει στον δρόμο μας».
Στο διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του μάχονται για τη ζωή και την ασφάλεια του ρωσικού λαού, επέμεινε πως δεν «θα επιτρέψει» να ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» στη Ρωσία και στάθηκε στο ότι χρειάζεται «ενότητα» δυνάμεων και να παραμεριστούν οι διαφορές. Διαβεβαίωσε πως θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη Ρωσία;
Σε ένα στρατιωτικό μέτωπο που ήδη η κατάσταση φαίνεται πως δεν είναι καλή, η στροφή της Βάγκνερ κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας σημαίνει ακόμη περισσότερα προβλήματαγια την πολεμική προσπάθεια της χώρας.
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ισχύ του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας όσον αφορά την υποστήριξη της κοινής γνώμης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανδρών έχει επικριθεί έντονα από την αρχή του πολέμου.
Πώς επηρεάζεται η Ουκρανία;
Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά την κατάσταση ενώ η Ουκρανία συνεχίζει την αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Με την μελλοντική χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς την Ουκρανία να είναι υπό αμφισβήτηση, μια επιτυχημένη ουκρανική επίθεση κατά των Ρώσων θα μπορούσε να φέρει και επιπρόσθετη βοήθεια στο Κίεβο, αναφέρει το Politico.
Στην ουκρανική πλευρά, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκρινε πως «τώρα ξεκινούν όλα στη Ρωσία».
«Ο διχασμός ανάμεσα στις ελίτ είναι πολύ προφανής. Το να προσποιούνται πως συμφωνούν και ότι όλα είναι ρυθμισμένα δεν θα έχει αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.
Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτός που κερδίζει από την κατάσταση αυτή για την ώρα είναι η Ουκρανία.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr