Πώς έγραψαν οι υποψήφιοι
Η ανακοίνωση των βαθμών των Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023 στους αποφοίτους Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ έδωσε πλέον μια ικανοποιητική εικόνα στους υποψήφιους σχετικά με την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ή όχι.
Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις προθεσμίες για την κατάθεση του μηχανογραφικού και εκεί η εικόνα θα ξεκαθαρίσει ακόμη περισσότερο καθώς όταν οι υποψήφιοι κληθούν να δηλώσουν τα τμήματα προτίμησης στο Μηχανογραφικό θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν ΜΟΝΟ τα τμήματα, στα οποία θα έχουν πρόσβαση. Συγκεκριμένα κάθε υποψήφιος θα βλέπει τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν υποψήφιοι που δεν θα μπορούν να καταθέσουν καθόλου μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ. Αυτοί θα μπορούν όμως να καταθέσουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Βέβαια Παράλληλο Μηχανογραφικό μπορεί να καταθέσει μαζί με το «κανονικό» και όποιος άλλος το επιθυμεί αλλά εάν πετύχει και στα δύο (δηλαδή και σε πανεπιστήμιο και σε ΙΕΚ) θα πρέπει να επιλέξει τι θα προτιμήσει.
Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις
Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις δεν έκρυβαν εκπλήξεις και σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν είχαν μεγάλες αποκλίσεις σχετικά με την περυσινή χρονιά.
Φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις πήραν μέρος περισσότεροι υποψήφιοι και συνολικά 73.220 υποψήφιοι (πέρυσι 72.12) . Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία η εικόνα των επιδόσεων των υποψηφίων δεν διαφέρει σημαντικά από πέρυσι και οι βαθμολογίες είναι και πάλι χαμηλές στα περισσότερα μαθήματα.
Όσον αφορά όμως στα μαθηματικά και στην ιστορία οι υποψήφιοι κυριολεκτικά «πάτωσαν» καθώς πάνω από το 50% πήρε βαθμούς κάτω από το 10. Συγκεκριμένα στα μαθηματικά το 55.95% έγραψε κάτω από τη βάση και στην Ιστορία το 50,76%.
Όμως και στα υπόλοιπα μαθήματα οι επιδόσεις δεν ήταν πολύ καλύτερη αφού και στη Φυσική το 48% έγραψε κάτω της βάσης , στη Χημεία το 44,85% αλλά και στα Αρχαία το 41,54%. Και φέτος οι περισσότεροι υποψήφιοι ήταν από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) οι οποίοι έφτασαν στους 26.641 και ακολούθησε το 1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών με 18.857 υποψήφιους.
Από τα στατιστικά στοιχεία και όσον αφορά στις βάσεις εισαγωγής προκύπτουν τα εξής:
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, φαίνεται ότι θα υπάρχουν μάλλον οριακές αυξήσεις στα μόρια εισαγωγής συγκριτικά με το 2022 καθώς οι μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες από πέρυσι αλλά και οι υποψήφιοι περισσότεροι (κατά 573 άτομα) . Συνεπώς η πορεία των βάσεων δεν θα έχει θεαματικές αλλαγές.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών επιστημών (Πολυτεχνικές, μαθηματικών, φυσικών σχολών κ.α) οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι κατά περίπου 1000 άτομα. Οι εκτιμήσεις δείχνουν μείωση των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές και σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ακόμη και υποψήφιοι με χαμηλές βαθμολογίες ακόμη και αυτές κοντά στη βάση θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε καλές σχολές.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (σπουδών Υγείας) οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν χειρότερες από πέρυσι άρα και εδώ οι μεσαίες σχολές θα σημειώσουν πτώση των βάσεων. Όσον αφορά στις πολυπόθητες Ιατρικές μπορεί να σημειωθεί πτώση των βάσεων αλλά θα είναι οριακή και ίσως μόνο στις σχολές της περιφέρειας.
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι ίδιες με πέρυσι αλλά οι υποψήφιοι είναι 1445 περισσότεροι από το 2022 κάτι που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός και θα υπάρχει μια αύξηση των βάσεων εισαγωγής αλλά όχι μεγάλη.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr