ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δίκη Πισπιρίγκου: «Μου έκανε εντύπωση η συμπεριφορά της μόλις πέθανε η Τζωρτζίνα» κατέθεσε παιδίατρος

Κοινοποίηση
Tweet

Συνεχίζονται οι καταθέσεις γιατρών

Με την κατάθεση του παιδιάτρου ΜΕΘ Κωνσταντίνου Τζιούβα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που έκανε ανάνηψη στη μικρή Τζωρτζίνα κατά το τελευταίο μοιραίο επεισόδιο συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

«Δεν τα καταφέραμε, δυστυχώς έφυγε το παιδί εκείνη την ημέρα», είπε ο ιατρός ξεκινώντας την κατάθεσή του και περιέγραψε τις προσπάθειες των ιατρών του νοσοκομείου «Παίδων Παν. & Αγλ.Κυριακού» να σωθεί το κοριτσάκι.

«Πήγε η συνάδελφος, έκανε μαλάξεις, δεν είχε καθόλου λειτουργία. Στη συνέχεια άκουσα το θώρακα με ακουστικά και άκουσα αμυδρά την καρδιά, πολύ χαμηλά. Την αδρεναλίνη στα παιδιά τη χρησιμοποιούμε για να δώσουμε ρυθμό στην καρδιά για να αρχίσει να κουνιέται, να συστέλλεται. Αν σώσουμε τώρα σε κάποιον θα κάνει ταχυκαρδία και θα ανεβάσει την αρτηριακή πίεση. Εκείνη την ώρα όταν το παιδί είναι σε ανακοπή, οφείλουμε να δώσουμε αυτά τα φάρμακα για να ξαναπατήσουμε την ''μίζα'' και να πάρει μπροστά η καρδιά», είπε ο παιδίατρος.

Όπως σημείωσε με έμφαση, η Τζωρτζίνα είχε φύγει την ώρα που ξεκίνησε η ανάνηψη.

«Το παιδί δεν ήταν στη ζωή όταν κατεβήκαμε κάτω. Ήταν νεκρό, δεν μπορώ να πω με ακρίβεια πόση ώρα, αλλά όχι πολύ και στα είκοσι λεπτά ενημέρωσα τη μητέρα ότι δεν μπορούμε να το επαναφέρουμε, οι πιθανότητες ήταν ελάχιστες», απάντησε κατηγορηματικά σε ερώτηση της πλευράς υποστήριξης της κατηγορίας.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, ειδοποιήθηκε για το επεισόδιο της Τζωρτζίνας, ενώ βρισκόταν σε άλλο όροφο του «Παίδων». Αμέσως κατέβηκε και μέσα σε ένα λεπτό, όπως είπε ξεκίνησε να χορηγεί αδρεναλίνη στο κοριτσάκι.

«Έχουμε την αδρεναλίνη έτοιμη, γιατί πρέπει να τη δώσουμε πολύ γρήγορα. Στη Τζωρτζίνα έφτανε τις τέσσερις δόσεις, γιατί έχει να κάνει με το βάρος του παιδιού. Δίνουμε κάθε πέντε λεπτά, έφτανε για είκοσι λεπτά. Αυτό το βαλιτσάκι έχει πολλά φιαλίδια με αδρεναλίνη, απλά μια σύριγγα είναι έτοιμη», εξήγησε στο δικαστήριο ο παιδίατρος και πρόσθεσε ότι στις 14:50, κι ενώ γινόταν επί είκοσι λεπτά ανάνηψη στο κοριτσάκι, βγήκε από το θάλαμο και ενημέρωσε τη μητέρα.

Πρόεδρος: Λειτουργούσε ο μεταβολισμός του παιδιού;

Μάρτυρας: Όχι, γιατί δεν υπήρχε κυκλοφορία, εγκεφαλική λειτουργία, οξυγόνο και καρδιακή λειτουργία. Τίποτα δεν μεταβολίζεται, ούτε η γλυκόζη, γιατί δε φτάνει το οξυγόνο.

Πρόεδρος: Ποια ήταν η εικόνα του ασθενούς, όταν μπήκατε στο δωμάτιο;

Μάρτυρας: Το παιδί ήταν ξαπλωμένο στο κρεβάτι, ακίνητο, χαλαρό, με κυανά χείλη και τα άκρα. Ήταν θερμό ακόμη.

Πρόεδρος: Τι είπατε στην κα κατηγορούμενη, όταν βγήκατε;

Μάρτυρας: Ήταν έξω από δωμάτιο, βγήκα ως όφειλα, μίλησα με την κα Πισπιρίγκου ότι το παιδί έχει φύγει από τη ζωή αυτό που μου είπε είναι να προσπαθήσουμε περισσότερο και με ρώτησε αν δούλευε ο βηματοδότης.

Πρόεδρος: Αυτό σας έκανε εντύπωση;

Μάρτυρας: Είναι τεχνική ερώτηση και μου έκανε εντύπωση, συνήθως οι άνθρωποι κλαίνε, καταρρέουν ή γίνονται επιθετικοί και κατηγορούν τους γιατρούς. Η κατηγορούμενη με ρώτησε αν δουλεύει ο βηματοδότης και όντως δούλευε.

Πρόεδρος: Θα είχε αξία εκείνη την ώρα, αν θα δούλευε; Θα μπορούσε κάτι να αλλάξει;

Μάρτυρας: Όχι, δεν θα μπορούσε.

Ο κ.Τζιούβας ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου για το εάν υπήρχε κεταμίνη στο βαλιτσάκι της ανάνηψης και πότε χορηγείται. Απάντησε ότι η κεταμίνη δίδεται για να προκληθεί καταστολή στον ασθενή και ξεκαθάρισε πως δεν δόθηκε κεταμίνη στη Τζωρτζίνα.

«Είναι συχνό φάρμακο στις εντατικές για να μην αισθάνονται πόνο οι ασθενείς. Υπάρχουν πρωτόκολλα να τη χρησιμοποιείς για γρήγορη διασωλήνωση, εμείς δεν την προτιμάμε», απάντησε και τόνισε: «Δεν είχαμε κανένα λόγο να τη χορηγήσουμε, ποτέ. Κατά τη διασωλήνωση χορηγήσαμε ροκουρόνιο».

Πρόεδρος: Το φιαλίδιο της αδρεναλίνης, της κεταμίνης και του ροκουρόνιου είναι ίδια;

Μάρτυρας: Μοιάζουν, αλλά δεν είναι ίδια. Έχουν μεγάλες διαφορές για εμάς που τα χρησιμοποιούμε. Η αδρεναλίνη έχει ένα κόκκινο χρώμα επάνω.

Πρόεδρος: Αν δώσουμε υπερβολική δόση κεταμίνης σε ένα παιδί τι συμβαίνει;

Μάρτυρας: Αν δεν είμαστε σε ανάνηψη, θα κάνει ταχυκαρδία κλπ. Στην ανάνηψη δεν θα κάνει τίποτα, γιατί δεν είμαστε εν ζωή.

Πρόεδρος: Η κατηγορούμενη ήταν στρεσαρισμένη είχατε καταθέσει. Τι εννοείτε;

Μάρτυρας: Αυτή την αίσθηση είχα. Δεν έδειξε το συναίσθημα που περίμενα να δω. Όταν την ενημερώσαμε για το θάνατο, ήταν σχετικά ήρεμη, αλλά φαινόταν να έβραζε μέσα της από το βλέμμα της. Μας ευχαρίστησε, παρότι δεν τα καταφέραμε και μας ρώτησε πού θα πάει το παιδί για νεκροτομή, Αθήνα ή Πάτρα. Νομίζω ότι μου είπε πως και άλλη νεκροτομή παιδιού είχε γίνει στην Πάτρα.

Πρόεδρος: Δεν σας ρώτησε γιατί πέθανε;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.

Αλ.Κούγιας (συνήγορος υπεράσπισης): Έχετε καταλήξει από τι υπέστη ανακοπή το παιδί;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.

Αλ.Κούγιας: Γνωρίζετε πως έχει αποδοθεί κατηγορία στην κατηγορουμένη ότι ευθύνεται για θάνατο με χορήγηση κεταμίνης;

Μάρτυρας: Ναι.

Αλέξης Κούγιας: Πώς θα μπορούσε να την χορηγήσει;

Μάρτυρας: Να κάνω υπόθεση;

Αλ.Κούγιας: Έχει σημασία ότι το αίμα που λήφθηκε για τοξικολογικές είναι από την καρδιά;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Αλ. Κούγιας: Έχω πληροφορία ότι στο αίμα που παίρνεις από καρδιά οι ουσίες τριπλασιάζονται. Ισχύει;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω, πιστεύω πως όταν κυκλοφορεί το αίμα είναι παντού η ίδια συγκέντρωση ουσιών, αυτό το λέω με την εμπειρία και τη λογική μου.

Αλ. Κούγιας: Έχετε μάθει τι ποσότητας κεταμίνης βρέθηκε ;

Μάρτυρας: Όχι.

Αλ. Κούγιας: Έχει σχέση η χορήγηση κεταμίνης με το βάρος;

Μάρτυρας: Ναι. Εάν είχαμε δώσει στη Τζωρτζίνα θα δίναμε 25 ml. Εμείς δώσαμε μόνο ροκουρόνιο.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις