ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Προγραμματικές δηλώσεις: Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Κοινοποίηση
Tweet

Οι εξαγγελίες του και οι στόχοι, με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα

Με πρώτο στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα, έχοντας κατά νου ότι οι "δημοσιονομικές ακροβασίες" δεν συγχωρούνται.

Σε γενικές γραμμές, στόχευσε "κρίσιμα" κοινά, τους νέους, τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, ανακοινώνοντας, επίδομα σε συνταξιούχους που πλήττονται λόγω προσωπικής διαφοράς, επέκταση του Market Pass, αλλά και νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

"Απλωσε", δε, σε επίπεδο τετραετίας πιο φιλόδοξες υποσχέσεις, όπως τις αυξήσεις σε μισθούς, αλλά και την κατάργηση του τέλους επίτηδεύματος. Προανήγγειλε για του χρόνου, μείωση κατά 30% των τεμκηρίων, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα για "εκστρατεία" κατά της φοροδιαφυγής.

Τα μέτρα
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

- Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων (με βάση εκτιμήσεις το κόστος ανέρχεται 500 εκατ. ευρώ). Οι αλλαγές αφορούν περίπου 600.000 - 700.000 υπαλλήλους που θα δουν και οριζόντια αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, που λαμβάνουν. Αυτό, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, επιφέρει, αύξηση κατά 20-30 ευρώ στο οικογενειακό επίδομα.

- Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως). Με την αύξηση αυτή το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί σε:

10.000 από 9.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για φορολογούμενους με ένα εξαρτώμενο τέκνο.
11.000 από 10.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με δύο παιδιά.
12.000 από 11.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα παιδιά.
13.000 από 12.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα παιδιά.
Τα νέα αυτά όρια, οδηγούν, σε μείωση της παρακράτησης φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα. Ειδικότερα θα μειωθεί:

Κατά 90 ευρώ σε ετήσια βάση για τους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους με ένα εξαρτώμενο τέκνο και ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ.
Κατά 220 ευρώ σε ετήσια βάση για τους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους με δύο ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο ατομικό εισόδημα υψηλότερο των 11.000 ευρώ.
Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι παραπάνω ετήσιες μειώσεις των 90 και των 220 ευρώ θα γίνουν αντιληπτές το 2025 με την υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2024.
Ωστόσο, για τους φορολογουμένους χωρίς παιδιά το αφορολόγητο όριο παραμένει στα 8.636 ευρώ.

Η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως). Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα 600 χιλιάδων περίπου χαμηλοσυνταξιούχων θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Το youth pass 150 ευρώ γίνεται μόνιμο για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως) από το Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι του μέτρου θα είναι κάθε χρόνο οι πολίτες που θα συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη και η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).
Επέκταση τους επόμενους μήνες του market pass
Επίσης καθιερώνεται από ανεξάρτητο φορεά η κοστολόγηση των ποργραμμάτων κάθε πολιτικό φορέα.

Συνταξιούχοι
Για τους συνταξιούχους:

Συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης από το πλεόνασμα της ανάπτυξης όσων συνεχίζουν να πλήττονται λόγω προσωπικής διαφοράς.
Όσοι συνεχίζουν να εργάζονται δε θα βλέπουν τη σύνταξή τους να μειώνεται. Θα βλέπουν μια μικρη πρόσθετη επιβάρυνση στα επιπλέον εισοδήματά τους.
Στόχος στην τετραετία ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ και στα 950 ο κατώτατος με νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων να ξεπερνά το 3%.
Σταδιακή μείψση τεκμηρίων κατά 30%.
Υποχώρηση κατά μία μονάδα των εισφορών
Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Οι στόχοι
Να σημειωθεί ότι με βάση τις εξαγγελίες, οι στρατηγικοί στόχοι είναι:

Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους
Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου
Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας
Μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027
Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% στην επόμενη τετραετία
Εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ
Μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων και στοχευμένες δράσεις σε έκτακτες συνθήκες

Η "βάση"
Για την στήριξη των παροχών που ανακοίνωσε υπάρχει ήδη ένα πρωτογενές αποτέλεσμα, που διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.3 δισεκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,396 δισεκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,487 εκατ. ευρώ για την περίοδο Ιαν- Μαιου το 2022.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 22.866 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.917 εκατ. ευρώ ή 9,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

Επίσης, η προδοκία για ανάπτυξη πάνω από 2% και η ελπίδα για καλή απόδοση του τουρισμού, αλλά και οι απορροφήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικά των κοινοτικλών πόρων δημιουργούν στο κυβερνητικό επιτελείο την ελπίδα, ότι παρά τις αντιξοότητες λόγω ευρωπαϊκής ύφεσης, αβεβαιοτήτων διεθνώς, επιτοκίων, ελλέιψεων σε εργατικό δυναμικό και δημογραφγικής συρρίκνωσης υπάρχει "ελπίδα".

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις