ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η ασυνήθιστα αφόρητη ζέστη που «καίει» τον πλανήτη είναι η νέα πραγματικότητα

Κοινοποίηση
Tweet

Προειδοποίηση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ - Ο καύσωνας στην Ευρώπη ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο

Οι ακραίες θερμοκρασίες που «σαρώνουν» τον πλανήτη αυτή την εβδομάδα είναι η νέα πραγματικότητα σ΄ έναν κόσμο που θερμαίνεται από την κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι ο καύσωνας στην Ευρώπη ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο.

Τα τελευταία 24ωρα, ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 50 βαθμούς Κελσίου σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ και της Κίνας την ώρα που στην Ευρώπη- όπως σε Ελλάδα και Ισπανία- πυρκαγιές εξακολουθούν να κάνουν στάχτη δασώδεις εκτάσεις και χωριά με τους πολίτες να προσπαθούν να πάρουν μία βαθιά ανάσα από την αφόρητη ζέστη. Οι υγειονομικές αρχές κρούουν τον κώδωνα σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον πλανήτη για να προετοιμαστούν για την παρατεταμένο κύμα καύσωνα που απειλεί τη ζωή τους, σχολιάζει το BBC.

Ακόμη και τις νυχτερινές ώρες, οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές στην Ευρώπη, όπως η νότια Ισπανία και των ΗΠΑ, όπως η Αριζόνα, παραμένουν πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Η Κίνα έσπασε προσωρινά το ρεκόρ της για την υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών την Κυριακή, όταν κατέγραψε 52,2 Βαθμούς Κελσίου στη δυτική περιοχή της Xinjiang, σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η θερμοκρασία στη νότια Ισπανία τη Δευτέρα έφθασε τους 46 Βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη αναμένεται να ενταθεί στην Ιταλία, όπου το θερμόμετρο στη στη Σαρδηνία άγγιξε τους 46 βαθμούς Κελσίου. Όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός , η ανατολική Ευρώπη προβλέπεται επίσης να γίνει πιο ζεστή. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε μακροχρόνιους, σφοδρότερους και συχνότερους καύσωνες σε όλο τον κόσμο.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα, τις οικονομίες, τη γεωργία, την ενέργεια και τον εφοδιασμό νερού», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, καθηγητής Πέτερι Τάαλα».

«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε την κοινωνία να προσαρμοστεί σε αυτό που δυστυχώς γίνεται η νέα κανονικότητα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθούν όσο το δυνατόν το συντομότερο οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

«Δεν έχουμε πλέον ένα σταθερό κλίμα»

Ο κορυφαίος βρετανός επιστήμονας, καθηγητής Φρεντερίκε Ότο του Imperial College του Λονδίνου δήλωσε στο BBC ότι, «αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς αυτό που περιμένουμε σε έναν κόσμο όπου εξακολουθούμε να καίμε ορυκτά καύσιμα. «Ο άνθρωπος είναι «100% πίσω» από την ανοδική τάση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας», όπως εξηγεί.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά ενάμιση βαθμό Κελσίου από τη Βιομηχανική Επανάσταση, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να καίνε ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ο δρ. Ότο υποστηρίζει επίσης ότι δεν έχουμε ιδέα πώς θα είναι η νέα πραγματικότητα επειδή «δεν έχουμε ένα σταθερό κλίμα». «Θα μάθουμε πώς θα είναι η νέα κλιματική πραγματικότητα μόνον όταν ο κόσμος σταματήσει να καίει ορυκτά καύσιμα και στραφεί στην πράσινη ενέργεια», υπογραμμίζει.

Ιταλία: Γεμίζουν με επείγοντα περιστατικά πολλά νοσοκομεία - οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν αφυδάτωση

Σήμερα, το κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό» για υψηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας, τη βορειοανατολική Ισπανία, την Κροατία, τη Σερβία, τη νότια Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian. Στα νοσοκομεία όλης της Ιταλίας, έχει καταγραφεί απότομη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζητούν επείγουσα περίθαλψη για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς ο καύσωνας συνεχίζει να πλήττει τη χώρα, με τις θερμοκρασίες στη Ρώμη να σημειώνουν νέο ρεκόρ.

Η θερμοκρασία στην ιταλική πρωτεύουσα έφτασε χθες τους 41,8 βαθμούς Κελσίου καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,7 βαθμών Κελσίου που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2022. Η Σικελία άγγιξε τους 41 Βαθμούς Κελσίου. Ορισμένα νοσοκομεία ανέφεραν αύξηση 20-25% στον αριθμό των ατόμων που φτάνουν στις μονάδες επειγόντων περιστατικών και πάσχουν από αφυδάτωση ή άλλες ασθένειες που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στη ζέστη.

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας έχει σε θέση σε «κόκκινο συναγερμό» 23 πόλεις, όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Μπολόνια, το Μπάρι, η Κατάνια, το Κάλιαρι, το Παλέρμο και το Τορίνο. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η ζέστη είναι τόσο έντονη που θεωρείται ότι αποτελεί απειλή για την υγεία των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πληθυσμό, όχι μόνο παιδιά και ηλικιωμένους.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian», το ιταλικό υπουργείο προέτρεψε τους πολίτες να ντύνονται με λινά, να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω τις πιο ζεστές ώρες και να μην καταναλώνουν αλκοόλ, καφέ κα ανθρακούχα ποτά. Το υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο που συμβουλεύει τις περιφερειακές διοικήσεις να δημιουργήσουν «πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης» παρέχοντας κατ’ οίκον βοήθεια, ειδικά στους πιο ευάλωτους, και ενισχύοντας τις υπηρεσίες γιατρών εκτός ωραρίου.

Ο Τζιανφράνκο Τζιανάσι, διευθυντής επείγουσας περίθαλψης σε δημόσια νοσοκομεία στην Τοσκάνη, υποστήριξε ότι υπήρξε αύξηση περίπου 10% ατόμων που πήγαν στα νοσοκομεία της περιοχής με συμπτώματα ηλίασης και αφυδάτωσης. Οι εισαγωγές ήταν ιδιαίτερα υψηλές στο νοσοκομείο «Santa Maria Nuova» στην κεντρική Φλωρεντία, όπου πολλοί τουρίστες αναζήτησαν περίθαλψη.

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις