ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Καύσωνες: Η πολιτική των Δήμων για την αστική υπερθέρμανση μπορεί να είναι μόνο ευρωπαϊκή

Κοινοποίηση
Tweet

Από τον Βασίλη Μάρκου, δικηγόρο, υπ. Δημοτικό Σύμβουλο με την παράταξη "Πάτρα Σπουδαία και Πάλι"

Όσοι και όσες έχουμε μείνει ακόμα στην Πάτρα και δεν έχουμε δραπετεύσει σε κάποιο δροσερό καταφύγιο, δεν μπορεί να μη νιώσαμε τα μηνύματα που στέλνει η φύση με τον πρόσφατο καύσωνα.

Έχει ρίξει η ανθρωπότητα λευκή πετσέτα στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης; Όχι ακόμα. Επειδή όμως, η διάσταση του προβλήματος είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια, αντίστοιχες είναι και οι λύσεις που σταδιακά επιλέγονται. Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή, θα θέσει την Πάτρα εκτός εξελίξεων στα άμεσα μέτρα, που επιλέγονται πανευρωπαϊκά για την αστική υπερθέρμανση και τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

Για του λόγου το αληθές, η φετινή, είναι η πρώτη χρονιά, που οι Δήμοι έχουν την δυνατότητα να λάβουν απευθείας 8% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, χωρίς να προσδοκούν την μεσολάβηση της Περιφέρειας ή της Κυβέρνησης (που δείχνουν να έχουν άλλες προτεραιότητες). Δυστυχώς, η σε λίγο απελθούσα Δημοτική αρχή «Λαϊκή Συσπείρωση» κατά τη διάρκεια της θητείας της απέδειξε με έμφαση την αλλεργία που έχει στην άντληση πόρων από την Ε.Ε. Τόσα χρόνια, η πόλη μας σφύριζε αδιάφορα σε μια σειρά από χρηματοδοτικές δυνατότητες που πέρναγαν από μπροστά της για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και του περιβάλλοντός μας. Οι πόροι που αντιστοιχούν ε περιβαλλοντικά μέτρα για τους Δήμους της χώρας μας ανέρχονται συνολικά σε 1,19 δις ευρώ. Είναι βέβαιο, ότι αν η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι πλειοψηφία και στις επόμενες εκλογές, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα θα απολέσει το μερίδιο που της αναλογεί.

Είναι η ώρα, η Πάτρα με την βοήθεια της παράταξης του Βασίλη Αϊβαλή «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» να επιστρέψει σε ευρωπαϊκή τροχιά και να λάβει προοδευτικό και σύγχρονο χαρακτήρα. Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης πρόκλησης, που είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Ο Δήμος Πατρέων πρέπει την επόμενη μέρα των δημοτικών εκλογών να εγκύψει στην επίτευξη των πανευρωπαϊκών στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και της «Αστικής Πράσινης Συμφωνίας». Είναι επιτακτική ανάγκη μια επιστημονική ομάδα καταρτισμένων και με όραμα ανθρώπων να εργάζεται νυχθημερόν στην άντληση πόρων που έχουν χαθεί μετά από τόσα χρόνια αδράνειας.

Οι Δήμοι έχουν επίσης πρόσβαση σε ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης που βασίζονται στην προσέγγιση LEADER και χρηματοδοτούνται από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, για την υλοποίηση δημόσιων υποδομών, πρωτοβουλιών με κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση. Αναπτύσσονται προγράμματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την δικτύωση και την ανάπτυξη ικανοτήτων για τις αστικές αρχές, όπως η Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία (European Urban Initiative) και τα Αστικά Δίκτυα (URBACT, Interreg κλπ).

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση της είναι χωρικά διαφοροποιημένες και σχετίζονται στενά με τα κλιματολογικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά κάθε τόπου. Καθώς ο χωρικός σχεδιασμός αποτελεί έναν από τους βασικούς μηχανισμούς μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε κάθε τόπο, το χωροταξικό σχέδιο ενός Δήμου μπορεί και πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή και την ανακούφιση των πολιτών από την κλιματική επιβάρυνση.

Από την άλλη μεριά, η εμμονή της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ να έχει το βλέμμα στραμμένο στο βαθύ παρελθόν εκτός από αναποτελεσματική, θίγει την αισθητική μας, αλλά κυρίως το ίδιο το περιβάλλον. Παρακολουθούμε την λυπηρή προσπάθεια δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων να ενημερώσουν τους πολίτες για την ιδιωτικοποίηση της «Πλαζ», που προγραμματίζει η Κυβέρνηση με τη διανομή χάρτινου υλικού. Δυστυχώς, όχι μόνο αγνοούνται οι τόσο ανεπτυγμένες στις μέρες μας μέθοδοι για ουσιαστικές καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την «Λαϊκή Συσπείρωση» για τον Δήμο μας (τέχνη της επικοινωνίας, βιωματικά εργαστήρια, συγκρότηση ομάδων πίεσης και συνηγορίας, διαδραστικότητα, παιγνιοποίηση κτλ.), αλλά είναι περιβαλλοντικά απαράδεκτο να χρησιμοποιείται ως μέσο για την ευαισθητοποίηση των πολιτών χάρτινο υλικό στις παραλίες.  

Βέβαια, αν η δημοτική μας αρχή είχε δοκιμάσει να αντλήσει κάποιο ευρωπαϊκό εργαλείο –για οποιαδήποτε παρέμβαση στην πόλη μας-  θα είχε αντιληφθεί ότι όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα απαιτούν πλέον να λαμβάνεται μέριμνα για την όσο το δυνατόν ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και αποφεύγουν να πριμοδοτούν ειδικότερα, τις καμπάνιες με φυλλάδια. Ακόμα περισσότερο σε παραλίες.

Την ίδια οικολογική φρίκη έλαβε η ατμόσφαιρα της περιοχής μας, όταν η δημοτική αρχή άφησε το 2017 ελεύθερα εκατοντάδες πολύχρωμα μπαλόνια, σε δράση που διοργάνωσε στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, επιβαρύνοντας με τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα τον ουρανό μας. Ιπτάμενα σκουπίδια… Αλλά ας παραχωρήσουμε στην Λαϊκή Συσπείρωση το αυθεντικό δικαίωμα της προσπάθειας κατάληψης των Αυτοκρατορικών ανακτόρων με μπαλόνια και φυλλάδια σε παραλίες καθώς μας είναι αδιάφορο να το διεκδικήσουμε. Αντίθετα, μέχρι τότε, ας διεκδικήσουμε όσα καλώς ή κακώς δικαιούμαστε από την Ε.Ε.

Βασίλης Μάρκου, δικηγόρος, υπ. Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη του Β. Αϊβαλή "Πάτρα Σπουδαία και Πάλι" 

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις