TRAVEL

/

Πού μπορείτε να ζήσετε έναν αξέχαστο Δεκαπενταύγουστο στην Ελλάδα!

Κοινοποίηση
Tweet

H Κοίμηση της Θεοτόκου, γιορτάζεται σε όλη τη χώρα με μοναδικά έθιμα

Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, η Κοίμηση της Θεοτόκου, γιορτάζεται ένδοξα με μοναδικά έθιμα και παραδόσεις σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, αφήνοντας μια ξεχωριστή ανάμνηση στους επισκέπτες της.

Αν δεν έχετε αποφασίσει ποια θα είναι η απόδρασή σας, ρίξτε μια ματιά παρακάτω στα εντυπωσιακά έθιμα και….ετοιμάστε βαλίτσες για να γιορτάσετε το «Πάσχα του καλοκαιριού»!

Και για όσους παραμείνουν στην Πάτρα, η Ιερά Μονή Γηροκομείου είναι παγιωμένη στη συνείδηση των Πατρινών.

Τήνος: Στο νησί της Μεγαλόχαρης από τις αρχές του Αυγούστου χιλιάδες πιστοί καταφθάνουν για την Παναγιά. Οι προσκυνητές επισκέπτονται τον ναό Της για τις παρακλήσεις που γίνονται κάθε μέρα μέχρι τις 13 Αυγούστου, όπου γίνεται η τελευταία μεγάλη παράκληση. Την παραμονή της γιορτής το νησί στολίζεται, ενώ το βράδυ τελείται Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός και ακολούθως Παράκληση και Θεία Λειτουργία. Το πρωί του Δεκαπενταύγουστου γίνεται Αρχιερατική Λειτουργία, ενώ κατά τη διάρκειά της ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ο αρχηγός του Ναυτικού με άλλους επισήμους ρίχνουν στεφάνια στον υγρό τάφο της «Έλλης» που τορπιλίστηκε έξω από το λιμάνι της Τήνου στις 15 Αυγούστου του 1940. Μετά το πέρας της λειτουργίας ακολουθεί λιτάνευση. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου δεν είναι λίγοι αυτοί που, εκπληρώνοντας το τάμα τους, ανεβαίνουν γονατιστοί τα σκαλιά της Εκκλησίας της Μεγαλόχαρης.
 

Πάρος: Είτε βρεθείτε στην Παροικιά είτε στη Νάουσα ένα είναι σίγουρο, θα ζήσετε αξέχαστες στιγμές! Στην Παροικιά οι πιστοί συγκεντρώνονται στον παλαιοχριστιανικό ναό της Εκατονταπυλιανής (ή «Καταπολιανής») και προσκυνούν την εικόνα του 17ου αιώνα. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθεί η μεγάλη παρέλαση και η περιφορά εικόνας στους δρόμους. Το βράδυ φωταγωγούνται τα σκάφη και γίνεται ρίψη βεγγαλικών, ενώ μπορείτε στη συνέχεια να απολαύσετε παραδοσιακή μουσική, κρασί και μεζέδες. Στη Νάουσα τα καΐκια καταφθάνουν στο λιμάνι και τη νύχτα οι πιστοί κρατούν αναμμένα δαδιά, ενώ το πανηγύρι μέχρι πρωίας είναι απολαυστικό με τους μοναδικούς νησιώτικους χορούς.
 

Κουφονήσια: Τι καλύτερο από το να συνδυάσετε τις διακοπές στο νησί με τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου! Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες με τα καΐκια φτάνουν στο εκκλησάκι της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι, ενώ κατά την επιστροφή τα καραβάκια συναγωνίζονται για το ποιο θα φτάσει πρώτο στο Πάνω Κουφονήσι. Ακολουθεί ξεφάντωμα με μουσική, χορό και θαλασσινούς μεζέδες.
 

Σιάτιστα: Σε αυτή την περιοχή της Κοζάνης επικρατεί το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Τον Δεκαπενταύγουστο οι καβαλάρηδες ανεβαίνουν στα στολισμένα άλογά τους και κατευθύνονται προς το μοναστήρι της Παναγίας του Μικροκάστρου, λίγο έξω από τη Σιάτιστα. Με το πέρας της λειτουργίας και αφού προσκυνήσουν την εικόνα επιστρέφουν καβάλα στο κέντρο της κωμόπολης, όπου ακολουθεί ένα ξεχωριστό πανηγύρι με χορούς και τραγούδια στις πλατείες.
 

Βέροια: Στην Παναγία Σουμελά, τη Παναγιά των Ποντίων που αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα και τη χριστιανοσύνη, χιλιάδες πιστοί καταφθάνουν για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγιάς, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, τον Σταυρό του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Κομνηνού και το ιερό ευαγγέλιο του πατρός Χριστοφόρου, δώρο του αυτοκράτορα Δαυίδ Κομνηνού.
 

Κεφαλονιά: Μία ιδιαίτερη εμπειρία θα ζήσετε στην αρχόντισσα του Ιόνιου πελάγους, όπου ο Δεκαπενταύγουστος γιορτάζεται λαμπρά. Τα ακίνδυνα φιδάκια με το σταυροειδές σχήμα στο κεφάλι που εμφανίζονται κάθε χρόνο ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγιά Φιδούσα (στον τρούλο του Ιερού Ναού της Παναγιάς της Λαγκουβάρδας), στο Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς, φέρνουν τύχη τόσο στο νησί όσο και στους πιστούς που τα αγγίζουν. Ακόμη, στην Παναγιά τη Γραβαλιώτισσα, στο χωριό Πάστρα, θα συναντήσετε ένα μοναδικό θαύμα, αφού οι κρίνοι που τοποθετούνται στην εικόνα Της ανθίζουν δύο φορές τον χρόνο.
 

Πάτμος: Το νησί της Αποκάλυψης με την κατανυκτική ατμόσφαιρά του θα σας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Οι μοναχοί από το ιστορικό μοναστήρι περιφέρουν τον επιτάφιο της Παναγίας στα σοκάκια του νησιού και οι πιστοί ακολουθούν την πομπή, ένα έθιμο με βυζαντινές καταβολές.
 

Αστυπάλαια: Αξίζει να επισκεφθείτε την «πεταλούδα του Αιγαίου», το ξεχωριστό αυτό νησί («Αστυπαλιά» ή «Αστροπαλιά», κατά τους ντόπιους) και τον Δεκαπενταύγουστο, προκειμένου να εορτάσετε στην Παναγία την Πορταΐτισσα, κάτω από το Κάστρο, στη Χώρα. Την παραμονή, μετά τον Εσπερινό ακολουθεί μοναδικό γλέντι. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου πραγματοποιείται το «Τραπέζι της Αγάπης», όπου οι επισκέπτες γεύονται το τοπικό έδεσμα «Λαµπριανό» (κατσίκι µε πατάτες, ντομάτα, κόκκινη πιπεριά και τυρί).
 

Νίσυρος: Το νησί με το ηφαίστειο και την άγρια ομορφιά τιμά την Παναγία με το «Νιάμερο» που γιορτάζεται από τις 6 Αυγούστου. Οι Εννιαμερίτισσες, μαυροντυμένες γυναίκες, πηγαίνουν στο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, όπου μένουν για 9 ημέρες κάνοντας αυστηρή νηστεία και 300 μετάνοιες τη μέρα. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου γίνεται η λιτάνευση της εικόνας, η οποία οδηγείται στο χωριό, και το πανηγύρι ξεκινά με τον τοπικό χορό της «κούπας».
 

Κάρπαθος: Το γραφικό χωριό Όλυμπος (ή «Έλυμπος», σύμφωνα με τους ντόπιους), ένα από τα πιο όμορφα και μοναδικά χωριά των Δωδεκανήσων, γιορτάζει με έναν μοναδικό τρόπο. Θα αισθανθείτε έντονη κατάνυξη κατά τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Όλυμπο της Καρπάθου. Την ίδια μέρα αναβιώνει το έθιμο του Κάτω Χορού, κατά το οποίο οι γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές ξεκινούν τον αργόσυρτο χορό, συνοδεία λαούτου και λύρας, ενώ οι άντρες έχουν ένα κομμάτι βασιλικού στο πέτο τους και τραγουδούν με κατανυκτική διάθεση.
 

Λεωνίδιο: Στη ναυτική αυτή πολιτεία της Πελοποννήσου ο Δεκαπενταύγουστος γιορτάζεται ξεχωριστά. Στο μοναστήρι της Έλωνας (το προσωνύμιο της Παναγιάς «Έλωνα» από την τσακώνικη διάλεκτο σημαίνει «ελεούσα»), το οποίο βρίσκεται σε έναν απόκρημνο βράχο, οι επισκέπτες αντικρύζουν ένα μοναδικό θέαμα. Πολλοί πιστοί εκπληρώνουν τάμα στην Παναγιά Βρεφοκρατούσα καταφθάνοντας γονυπετείς ή πεζοπορώντας στο μοναστήρι.
 

Πυργί Χίου: Στα ξακουστά Μαστιχοχώρια της Χίου, το Πυργί είναι αυτό που γιορτάζει με ένα ξεχωριστό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού. Ο γρήγορος «Πυργούσικος» χορός δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους, αλλά θα σας παρασύρει στο γλέντι.
 

Ικαρία: Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη βασίλισσα του ελληνικού γλεντιού. Τα πανηγύρια της Ικαρίας είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα, ένα από τα οποία λαμβάνει χώρα και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Στο Γιαλισκάρι γίνεται μεγάλο ξεφάντωμα, όπου όλοι μαζί χορεύουν τον περίφημο Ικαριώτικο χορό!

 
Όπου κι αν βρεθείτε στην Ελλάδα ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, αναμφισβήτητα, θα αισθανθείτε μοναδικά με το ιδιαίτερο «χρώμα» που προσφέρουν οι παραδόσεις της κάθε περιοχής.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Life