Οι τιμές μπορεί ακόμα και να διπλασιαστούν
Νέα άνοδο σημειώνουν οι χρηματιστηριακές τιμές των σιτηρών με το άνοιγμα των αγορών σήμερα, μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ρωσία αποχώρησε από την συμφωνία με τα σιτηρά αυτή την εβδομάδα και ύστερα ανακοίνωσε πως οποιοδήποτε εμπορικό πλοίο κατευθύνεται στην Ουκρανία, μπορεί να θεωρηθεί ως μεταφορικό στρατιωτικού εξοπλισμού. Στο μεταξύ τα Ηνωμένα Έθνη, ανησυχούν καθώς οι τιμές των σιτηρών αυξάνονται.
Οι τιμές μπορεί ακόμα και να διπλασιαστούν
Ο αποκλεισμός της θαλάσσιας οδού αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση τιμών παραγωγού ακόμα και σε διπλασιασμό σύμφωνα με εκτιμήσεις, ωστόσο όπως επισημαίνει ο στο OPEN πρύτανης του Γεωπονικού Σπύρος Κίντζιος, πολλαπλάσιες ανατιμήσεις στις τιμές των σιτηρών αναμένονται κυρίως λόγω κερδοσκοπικών πιέσεων και όχι πραγματικών ελλείψεων στην πρώτη ύλη.
«Αναμένουμε ότι θα το δούμε με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Δεν είναι όμως κάτι λογικό. Άρα αναμένουμε να δούμε πολλαπλάσια αύξηση των τιμών χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι αυτή είναι επιστημονικά ερμηνεύσιμη πέραν των κερδοσκοπικών πιέσεων» ανέφερε συγκεκριμένα ο Σπύρος Κίντζιος.
Πάντως, οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές αποθήκες είναι γεμάτες αυτή την περίοδο. «Εχουμε πληθώρα σιτηρών που μας παρακαλάνε οι εισαγωγείς να μας δώσουν αλεύρι» τόνισε ο Πρόεδρος Συντεχνίας Αρτοποιών Αττικής, Παναγιώτης Σαχινίδης.
Έχουν ξεπεράσει και το 100% οι αυξήσεις - Στο στόχαστρο η κερδοσκοπία
Η ανησυχία φουντώνει για νέες ανατιμήσεις σε μια περίοδο που οι τιμές στο ράφι βρίσκονται ήδη στο κόκκινο. Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, ο λογαριασμός για 60 είδη διατροφής και βασικών προϊόντων νοικοκυριού, από τα 250 ευρώ τον Νοέμβριο του 2022 έχει ανέβει στα 450 ευρώ πλέον.
«Διαπιστώνουμε λοιπόν κάθε μέρα, ότι οι αυξήσει είτε στο καλάθι του νοικοκυριού, είτε εκτός του καλαθιού του νοικοκυριού δεν έχουν συγκρατηθεί, αντιθέτως έχουν πάρει την ανιούσα σε ποσοστό που πολλές φορές, έχουν ξεπεράσει και το 100%» υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος.
Στο μεταξύ στο στόχαστρο έχει μπει η κερδοσκοπία στο ράφι, με την επιτροπή ανταγωνισμού να έχει ενεργοποιήσει πλατφόρμα που παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών σε 60.000 προϊόντα.
Ανέβηκα ξανά ο πληθωρισμός
Επέστρεψε σε άνοδο τον Ιούλιο ο πληθωρισμός, μετά από εννέα μήνες που παρουσίαζε σημάδια υποχώρησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία ενισχύθηκε στο 3,4% από 2,8% τον Ιούνιο. Μάλιστα οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα άγγιξαν το 10,9% από 10,7% τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, την ερχόμενη Τρίτη 8 Αυγούστου αναμένονται και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που θα δείξουν και τους λόγους της ανόδου.Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η ακρίβεια οφείλεται στις ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά λόγω της ελλιπούς παραγωγής, στα γαλακτοκομικά, αλλά και στο ελαιόλαδο, καθώς και στην αυξημένη ζήτηση λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που κάνει διακοπές στη χώρα μας.
Αύξηση και της τιμής των καυσίμων
Εκτός όμως από τα τρόφιμα, ανοδικά και οι τιμές των καυσίμων λόγω αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου για 6η εβδομάδα με την αύξηση να αγγίζει το 15%.
Το μπρεντ κινείται στην περιοχή των 86 δολαρίων το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη το πετρέλαιο πλησιάζει τα 83 δολάρια.
Οι αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου αποτυπώνεται και στην αντλία. Πανελλαδικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 1,96 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,68 το λίτρο.
Οι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο να σκαρφαλώσει ξανά ο μαύρος χρυσός στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.
Γιατί θα σημειωθεί παγκόσμια αύξηση ξανά στις τιμές των τροφίμων
Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του AP, o Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των κοινώς διακινούμενων ειδών διατροφής, αυξήθηκε κατά 1,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, λόγω του υψηλότερου κόστους για το ρύζι και το λάδι. Ήταν η πρώτη άνοδος από τον Απρίλιο, όταν οι υψηλότερες τιμές της ζάχαρης ανέβασαν ελαφρώς τον δείκτη για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο.
Οι τιμές των αγαθών είχαν αρχίσει να πέφτουν από τα υψηλά ρεκόρ που κατέγραφαν πέρυσι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η διακοπή του εφοδιασμού από τις δύο χώρες επιδείνωσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση μιας και πρόκειται για δύο από τους σημαντικότερους προμηθευτές σιταριού, κριθαριού, ηλιελαίου και άλλων βασικών προϊόντων διατροφής, ειδικά σε χώρες σε μέρη της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας όπου εκατομμύρια παλεύουν με την πείνα.
Ο κόσμος προσπαθεί εδώ και καιρό να συνέλθει από εκείνες τις τιμές-σοκ, οι οποίες έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό, τη φτώχεια και την επισιτιστική ανασφάλεια - κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές.
Ωστόσο, τώρα υπάρχουν νέοι πονοκέφαλοι, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας στα μέσα Ιουλίου από μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, η οποία παρείχε προστασία στα πλοία που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Σε συνδυασμό με τις ρωσικές επιθέσεις στα ουκρανικά λιμάνια και τις υποδομές σιτηρών, οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού κάνουν σλάλομ στις παγκόσμιες αγορές.
Οι διεθνείς τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, στην πρώτη αύξηση εδώ και εννέα μήνες.
Ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια
Πιο ανησυχητική, ωστόσο, είναι η απαγόρευση του εμπορίου της Ινδίας σε ορισμένες ποικιλίες λευκού ρυζιού, πυροδοτώντας «αγορές πανικού» και «στοκάρισμα» σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα οφείλονται στο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο ήρθε νωρίτερα του αναμενόμενου και έφερε μαζί του ξηρότερο, θερμότερο καιρό σε ορισμένες περιοχές της Ασίας, κάτι που αναμένεται να βλάψει την παραγωγή ρυζιού.
Οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν 2,8% τον Ιούλιο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα και 19,7% συνολικά φέτος, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Το πιο ακριβό ρύζι «εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ειδικά για εκείνους που είναι πιο φτωχοί και αφιερώνουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους για να αγοράσουν τρόφιμα», ανέφερε ο FAO σε δήλωση.
Πηγή:ethnos
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr