Της Άνθης Ροδοπούλου
Σε μια εποχή κρίσης που βιώνουμε σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, υπάρχει μια στρατιά εθελοντριών με κοινό γνώρισμα την επιθυμία για προσωπική προσφορά τείνοντας χέρι βοηθείας όπου υπάρχει ανάγκη.
Με σύνθημα «το καλύτερο για τη γυναίκα» ενσαρκώνουν το πνεύμα της ισότητας με στοχευμένες κοινωνικές δράσεις που έχουν ως επίκεντρο την ενθάρρυνση, την ενδυνάμωση και την προώθηση της θέσης της γυναίκας. Γυναίκες που δικαιώνουν την ύπαρξή τους στην πράξη, λειτουργούν και δείχνουν πώς αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα δρώντας παρεμβατικά και ενώνοντας τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσής τους σε μια σύγχρονη κοινωνία αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, συμπόνοιας, φιλαλληλίας, συναδέλφωσης, αλληλοκατανόησης και αξιοπρέπειας που πρέπει να απολαμβάνουν ισότιμα όλα τα μέλη της. Προσδοκώντας, παράλληλα, την ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, την προαγωγή του πολιτισμού και της υγείας, την άμβλυνση των ανισοτήτων, την υποστήριξη φορέων και συλλόγων που εκπροσωπούν ευπαθείς ομάδες, την ανάπτυξη του οργανωμένου εθελοντισμού.
Γι’ όλα αυτά μιλά η Ελένη Γκέκα, σημερινή Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πάτρας, «ΔΑΝΙΗΛΗΣ».
1.Τι σημαίνει ο όρος Σοροπτιμισμός; Τι οργάνωση είναι; Ποιοι είναι οι σκοποί, οι αξίες που πρεσβεύει και ο ρόλος του μέσα στην κοινωνία;
Ο Σοροπτιμισμός είναι παγκόσμια εθελοντική οργάνωση υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των κοινωνικών αξιών που πρεσβεύει.
Απαριθμεί περίπου 66.000 Ομίλους σε 120 χώρες και έχει εκλεγμένες εκπροσώπους στον ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις. Η λέξη προέρχεται από τις λατινικές λέξεις Soror (αδελφή) και Optima (αρίστη).
2.Ποιο είναι το έργο του μέχρι σήμερα; Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται;
Ο Όμιλος Πάτρας ΔΑΝΙΗΛΙΣ από το 1988 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα υλοποιεί δράσεις προβολής και ανάπτυξης του γυναικείου ανθρώπινου δυναμικού, ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες κάθε εποχής. Τομείς δράσης ενδεικτικά: Δικτύωση, υγεία και πρόληψη, μητρότητα και παιδί, επιχειρηματικότητα, πολιτισμός, περιβάλλον, κοινωνικότητα, συμμετοχή σε Πανελλήνια συνέδρια, συνεργασία με άλλους συλλόγους, οδική ασφάλεια, ακτιβισμός για επίκαιρα θέματα κλπ.
3. Η δυναμική του ομίλου σας ικανοποιεί; Υπάρχει ανταπόκριση από το Πατραϊκό κοινό στο έργο του;
Όταν αποδεχθείς μία κατάσταση ως ικανοποιητική παύεις να προσπαθείς για το καλύτερο. Οπότε όχι, δεν θεωρώ τίποτα ικανοποιητικό, κυρίως επειδή υπάρχουν πολλά σοβαρά γυναικεία θέματα τα οποία χρειάζονται ομαδική προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους. Επιθυμία είναι να αναπτύξει ο Όμιλος μεγαλύτερη εξωστρέφεια προς το Πατραϊκό κοινό.
4. Ποιες οι πρακτικές και τα προγράμματα που εφαρμόζετε για στήριξη των «ασθενών» κοινωνικά ευάλωτων ομάδων;
Πρωταρχικός στόχος είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων του γυναικείου ανθρώπινου δυναμικού μέσω εκπαίδευσης, ενδυνάμωσης, υποστήριξης. (EDUCATE, EMPOWER, ENABLE). Πρόθυμα όμως συμμετέχουμε, με κάθε πρόσφορο μέσον, σε όποια κοινωνική ανάγκη προκύψει (προσφορά τροφίμων, ενίσχυση πυρόπληκτων, σεισμοπαθών, θυμάτων πολέμου).
5.Τι ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να παρεμβαίνετε στα κοινωνικά προβλήματα της πόλης, κινητοποιώντας και ενεργοποιώντας τους πολίτες για το κοινό καλό;
Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί από τον Ευρωπαϊκό Σοροπτιμισμό η ετήσια εκστρατεία ενημέρωσης για το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών. Οι Όμιλοι σε όλη την Ευρώπη οργανώνουν δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, με ομιλίες και ακτιβισμό, με σύμβολο το πορτοκαλί χρώμα. Η δράση ονομάζεται Orange Days και υλοποιείται το διάστημα 25 Νοεμβρίου μέχρι 10 Δεκεμβρίου. Ο Όμιλός μας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει στην ετήσια αυτή ακτιβιστική δράση με ενημερωτικά φυλλάδια και τοπικά δρώμενα, διαδικτυακές ομιλίες, συνεργασία με άλλους φορείς. Για την Ημέρα της γυναίκας 2023, οι Ευρωπαϊκοί όμιλοι οργάνωσαν δράσεις κατά τις οποίες οι γυναίκες φορούσαν δύο διαφορετικά παπούτσια για να περάσουν το μήνυμα των δύο ή και πολλαπλών ρόλων που έχουν οι γυναίκες σήμερα.
Γενικά προσπαθούμε να προωθούμε το μήνυμα και την ανάγκη καλλιέργειας σχέσεων αμοιβαίας εκτίμησης , σεβασμού, αγάπης και συνεργασίας μεταξύ των φύλων.
6.Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να είσθε επικεφαλής του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πάτρας, Δανιηλίς. Ποιο ήταν το κίνητρο για να ασχοληθείτε και να ανταποκριθείτε στο συγκεκριμένο κοινωνικό έργο που προσφέρει;
Ο εθελοντισμός ήταν πάντα ενεργός στις αξίες ζωής μου και έχω συμβάλει στην υλοποίηση δράσεων ανεξάρτητα τίτλου. Η ιδιαιτερότητα του σοροπτιμιστικού έργου είναι ότι αγκαλιάζει τις γυναίκες όλου του κόσμου. Εκατομμύρια κορίτσια στερούνται βασικών συνθηκών υγιεινής διαβίωσης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Μέρος της ετήσιας συνδρομής μας κατευθύνεται στον τρίτο κόσμο, σε προγράμματα εκπαίδευσης κοριτσιών, πρόσβασης σε καθαρό νερό, υγειονομικής περίθαλψης.
7.ι σας εμπνέει στον εθελοντισμό, τι εισπράττετε μέσα από αυτόν;
Έχει διαπιστωθεί ότι η εποχή μας απαιτεί δεξιότητες (soft skills), όπως η ικανότητα συνεργασίας, επικοινωνίας, οργάνωσης ανοίγοντας ορίζοντες για νέες γνωριμίες και δράσεις που εμπλουτίζουν το γνωστικό και πολιτιστικό μας κεφάλαιο. Πρέσβειρα του εθελοντισμού στον όμιλό μας η κα Βάσω Μεντζελοπούλου, τόσο με την προσωπική της συμβολή όσο και με τη διαχρονική φιλοξενία των εκδηλώσεων στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ.
8. Στην εποχή μας, με τι είδους κοινωνικούς προβληματισμούς έρχεστε αντιμέτωπη;
Αναρωτώμαι σε ποιο βαθμό η σημερινή κατάσταση του κόσμου με την οικονομική και κλιματική κρίση, τις παγκόσμιες ανισότητες, τις εμπόλεμες γεωγραφικές ζώνες, την εξάπλωση πανδημικών ιών και την έξαρση της κοινωνικής βίας ακόμα και στο σχολικό περιβάλλον είναι συνέπεια αποφάσεων και πολιτικών της δικής μου γενιάς. Πιστεύω ότι μπορούμε να ζήσουμε όλοι πιο ευτυχισμένοι, εάν εφαρμοστούν καταλληλότερες πολιτικές με συνεργασίες τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
9. Πώς μπορεί ο ρόλος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου να είναι βοηθητικός στη σημερινή κοινωνία;
Ο Όμιλός μας έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία δικτύου γνωριμίας και επικοινωνίας μεταξύ των 12 εθελοντικών Γυναικείων Οργανώσεων της πόλης μας. Το άτυπο αυτό δίκτυο συμβάλλει ώστε στην εκδήλωση κάθε συλλόγου να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και να παράγονται πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
10. Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Ευελπιστώ σε μελλοντικές εποικοδομητικές δράσεις με διεύρυνση συνεργασιών στην τοπική κοινωνία. Έχω ήδη σχετικές ιδέες αλλά επιθυμώ να παραδώσω την σκυτάλη του Ομίλου σε νέο ΔΣ που να πλαισιώνεται από τα νεότερα μέλη. Ο Όμιλος είναι ανοιχτός σε κάθε γυναίκα που επιθυμεί να γίνει μέλος ή απλά να συμμετέχει σε δράσεις.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr