ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Φωτιές: Το ΥΠΕΝ αμφισβητεί τα στοιχεία για τα καμένα, αλλά κάνει συγκρίσεις με άλλες χώρες πριν καν σβήσουν

Κοινοποίηση
Tweet

Τι αναφέρει για την αποτίμηση των καμένων εκτάσεων

Με τις φωτιές στην Αλεξανδρούπολη να μαίνονται για έβδομη μέρα και με την Πυροσβεστική να παραμένει σε επιφυλακή στα μέτωπα που προσώρας μοιάζουν να είναι υπό έλεγχο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος βιάστηκε να προβεί σε συγκρίσεις με τις φωτιές σε άλλες χώρες, ζητώντας από την άλλη να μη βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα για το μέγεθος της καμένης γης.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΝ, αμφισβητεί τις δορυφορικές εικόνες για τις καμένες εκτάσεις της χώρας, ακυρώνοντας ουσιαστικά τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo), αφού κάνει λόγο για δορυφορικές λήψεις "χαμηλής ευκρίνειας" και με "σημαντικό περιθώριο λάθους".

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ξεκαθαρίζει πως "η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ’ ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μόνο μετά την οριστική καταστολή τους", καταφεύγει σε συγκρίσεις με τις καταστροφές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πριν καν σβήσουν οι φωτιές στην Ελλάδα και γίνει η αποτίμηση για την οποία το ίδιο το Υπουργείο θέτει το χρονικό πλαίσιο που αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει πως "η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης", ενώ καταλήγει σημειώνοντας:

"Σε κάθε περίπτωση, η έκταση των καμένων εκτάσεων, φέτος, θα είναι σημαντική, αλλά απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση όχι μόνο των ποσοτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν και τη μελλοντική διαφοροποίησή τους".

Αυτοδιάψευση με ανούσιες συγκρίσεις
Αφού υποτιμά τον ρόλο και αμφισβητεί τα στοιχεία των υπηρεσιών, συνεχίζει με συγκρίσεις καμένης γης άλλων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς βέβαια να παραθέτει στοιχεία από το μέγεθος της καταστροφής στην Ελλάδα, ενώ με την ίδια ευκολία σπεύδει να συνδέσει τα στοιχεία των καμένων εκτάσεων με την κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, σημειώνει:

"Σε ό,τι αφορά στο φαινόμενο, διεθνώς, είναι σαφές, ότι υπάρχει έξαρση των δασικών πυρκαγιών και ειδικότερα στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά, στην Πορτογαλία ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων, από 864.219 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2007-2016, ανήλθε σε 1.391.475 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2017-2022. Αντιστοίχως, στην Ισπανία από 767.890 στρέμματα, ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων έφτασε τα 1.261.445 στρέμματα, στην Γαλλία τα καμένα στρέμματα από 96.849 διαμορφώθηκαν, κατά μέσο όρο, σε 147.660, στην Ιταλία από 771.409 σε 822.720 κ.ο.κ.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν -σε σημαντικό βαθμό- το μέγεθος των επιπτώσεων, με ακραίο παράδειγμα αυτό της Πορτογαλίας, η οποία είχε μέσο όρο (2007-2016) καμένων εκτάσεων 864.219 στρέμματα και μόνον το 2017 έφτασαν τα 5.406.300 στρέμματα. Επίσης, η Ισπανία το 2022 ξεπέρασε τα 3.000.000 στρέμματα, ενώ η Ιταλία το 2021 ξεπέρασε τα 1.500.000 στρέμματα".

Φαίνεται πως η "αποκατάσταση" των στοιχείων ήταν βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πριν όμως περιοριστούν πλήρως οι φωτιές στη χώρα μας, πράγμα που, στο κλείσιμο της ανακοίνωσής του, επιχειρεί να επαναφέρει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του:

"Για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτό που προέχει, τώρα, είναι η πλήρης καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, όμως, εργάζεται τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την άμεση αντίδραση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία, αναφορικά με την υλοποίηση των μέτρων και των έργων προστασίας και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών".

πηγη

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις