FOOD

/

Πώς δεν θα ξαναπετάξετε τίποτα από το ψυγείο σας

Κοινοποίηση
Tweet

Έξυπνα tips

Όλοι θέλουμε μια καθαρή και οργανωμένη κουζίνα αλλά δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να το πετύχουμε.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η καθαριότητα του ψυγείου. Πόσες φορές σας έχει τύχει να πετάξετε πράγματα που έχουν χαλάσει και μάλιστα μπορεί ακόμη και να αναδύουν δυσάρεστες μυρωδιές; Είναι τόσο δύσκολο να καταφέρουμε να έχουμε ένα καθαρό και οργανωμένο ψυγείο; Όχι βέβαια. Απλώς χρειάζονται κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο που κάνουμε τα ψώνια μας κυρίως, ώστε να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να βρεθούμε μπροστά σε ντομάτες που έχουν μουχλιάσει ή σε μαγειρεμένα φαγητά που είναι για πέταμα…

Με σωστό προγραμματισμό στις αγορές μας, μπορούμε και να εξοικονομήσουμε χρήματα αλλά και να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.  Αρκούν απλά μυστικά για να το πετύχετε κι εσείς ώστε να έχετε πάντα ένα ψυγείο πάντα τακτοποιημένο και σωστά οργανωμένο.

Κάθε φορά που ξεμένετε από κάποιο προιόν πχ από γάλα και είναι ώρα να αγοράσετε ένα μπουκάλι, δείτε το ως ευκαιρία να αδειάσετε όλο το ψυγείο. Και το εννοούμε αυτό κυριολεκτικά. Βγάλτε όλο το περιεχόμενό του (περισσεύματα φαγητών, σάλτσες ή εκείνο το κομμάτι τυρί που έχει μείνει κάπου στο βάθος). Μόνο όταν «ξεθάψετε» τα πράγματά σας, θα θυμηθείτε τι ακριβώς έχετε εκεί μέσα κι αν θέλει πέταμα ή διατηρείται για λίγο ακόμη.

Σκουπίστε τα ράφια του

Τη στιγμή που έχετε αδειάσει το ψυγείο, κάντε και ένα καθάρισμα στα ράφια, αφού έτσι είναι και πιο εύκολη αυτή η κατά τα άλλα άχαρη δουλειά. Δεν θα σας πάρει πάνω από δυο λεπτά.

Μαγειρέψτε με ό,τι είναι ήδη στο ψυγείο σας

Αυτός είναι ο βασικός κανόνας της μείωσης σπατάλης τροφίμων. Εξαντλούμε όλα τα υλικά που υπάρχουν στο ψυγείο μας, σκεφτόμαστε με δημιουργικότητα και σχεδιάζουμε τη συνταγή που ταιριάζει στις υπάρχουσες προμήθειές μας, ειδικά αν εκείνες έχουνα αρχίσει να αλλοιώνονται επειδή βρίσκονται ξεχασμένες κάπου στο βάθος του ψυγείου, πίσω από άλλα πράγματα.

Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό, σκέτο ρύζι και να ρίξετε το υπόλοιπο λαδερό τουρλού σας. Ή να «γκρατινάρετε» στον φούρνο ένα φαγητό κατσαρόλας, βάζοντάς το σε ένα πυρίμαχο δοχείο και ρίχνοντάς του επάνω λίγο τριμμένο τυρί. Ακόμη, να φτιάξετε ένα κέικ ή ατομικά μάφιν με το γιαούρτι που πάει να λήξει. Κι αν ψήσετε κάτι και δεν το καταναλώσετε όλο, μπορείτε να το συντηρήσετε στην κατάψυξη για μία με δύο εβδομάδες.

 
Κάντε μια δωρεά σε ΜΚΟ ή σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Αν δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε κοινότητες ή ΜΚΟ, που δέχονται μαγειρεμένο φαγητό για να το μοιράσουν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, σκεφτείτε πιο απλά την ευρύτερη οικογένεια, τους γείτονες ή τους φίλους σας. Είναι σίγουρο πως θα το εκτιμήσουν και ίσως και σας το ανταποδώσουν.

Μείωση των αγορών- καλύτερος προγραμματισμός στα ψώνια

Αυτό ακούγεται απλούστατο σαν συμβουλή, αλλά είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας. Μπορεί να έχει προσφορά στα μήλα, αλλά μην πάρετε περισσότερα από όσο μπορεί να καταναλώσετε άμεσα. Διαφορετικά θα χαλάσουν και θα αναγκαστείτε να πετάξετε τα μισά ή ακόμη χειρότερα θα μαζέψετε και ανεπιθύμητα έντομα γύρω τους αν μουχλιάσουν.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό; Να ψωνίζετε πάντα βάσει εβδομαδιαίου πλάνου μενού και όχι π.χ. για έναν ολόκληρο μήνα.

Πηγή: olivemagazine 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Life