ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κέρκυρα: Δύο θάνατοι από λεπτοσπείρωση - Συναγερμός στον ΕΟΔΥ

Κοινοποίηση
Tweet

Τι γνωρίζουμε για τη λεπτοσπείρωση

Την τελευταία του πνοή άφησε την Παρασκευή  ένας άνδρας κάτοικος του χωριού Καρουσάδες στη βόρεια Κέρκυρα μετά από σύντομη νοσηλεία, καθώς όπως έγινε γνωστό είχε μολυνθεί με λεπτοσπείρωση.

Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα λεπτοσπείρωσης στο συγκεκριμένο χωριό από το Μάιο, ενώ διασταυρωμένες πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ αναφέρουν ότι υπήρξε και τρίτο κρούσμα που μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο των Αθηνών επίσης το Μάιο, ωστόσο, η κατάστασή του βελτιώθηκε και διέφυγε τον κίνδυνο.

Σε ετοιμότητα ο ΕΟΔΥ
 Οι δύο θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί από το Νοσοκομείο Κέρκυρας, το οποίο και ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο, ενώ για το δεύτερο περιστατικό, αναμένεται μετά το θετικό δείγμα του βακτηριακού ελέγχου, το αποτέλεσμα του μοριακού. Ο ΕΟΔΥ έδωσε σήμερα εντολή στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που περιλαμβάνουν επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή αλλά και απολυμάνσεις και μυοκτονία.

Οδηγίες προστασίας
Καταπολέμηση τρωκτικών σε κατοικίες, αυλές, αποθήκες
Απομάκρυνση απορριμμάτων γύρω από τις οικίες για να μην προσελκύονται τρωκτικά
Καθαρισμός χώρων αποθήκευσης
Απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών και νερού
Περίφραξη και ασφαλής διατήρηση αποθηκευμένων τροφίμων, ζωοτροφών ή αγροτικών προϊόντων
Φραγή πιθανών οπών / διόδων στο σπίτι, τοποθέτηση σιτών
Απολύμανση και σχολαστικός καθαρισμός πιθανώς μολυσμένων χώρων (στάβλοι, σφαγεία, κρεοπωλεία κ.α.)
Χρήση προστατευτικού ρουχισμού κατά τη διάρκεια γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών (γαλότσες, γάντια, αδιάβροχος ρουχισμός κλπ.)
Πλύσιμο χεριών και καθαρισμός εκδορών του δέρματος (αν είναι δυνατόν με σαπούνι) μετά από επαφή με ούρα, ζώα, χώμα ή στάσιμα ύδατα
Κάλυψη ανοιχτών πληγών με αδιάβροχα αυτοκόλλητα επιθέματα κατά τις υπαίθριες εργασίες
Πολύ καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωση ή εμβάπτιση σε ζεστό νερό (>50°C) λαχανικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που είχαν επαφή με χώμα και που τρώγονται ωμά. Αποφυγή κατανάλωσης κατευθείαν από το χωράφι
Αποστράγγιση στάσιμων νερών
Αποφυγή κολύμβησης ή επαφής με πιθανώς μολυσμένα νερά (ποτάμια, λίμνες, συλλογές νερού)
Τακτική κοπή γρασιδιού/χορταριού
Προληπτικός εμβολιασμός κατοικίδιων
Τι γνωρίζουμε για τη λεπτοσπείρωση
Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Η φυσική αποθήκη του βακτηρίου είναι τα άγρια τρωκτικά αλλά μπορεί να φιλοξενείται και από πολλά είδη ζώων από τα οποία αποβάλλεται συνήθως με τα ούρα. Το βακτήριο έχει την ικανότητα να επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (υγρασία, οργανική ύλη, όχι ακραίες θερμοκρασίες).

Ο άνθρωπος μολύνεται μέσω επαφής με δέρμα που έχει λύσεις συνεχείας, με βλεννογόνους (μάτια, στοματική κοιλότητα) ή μέσω κατάποσης υγρού ή τροφής που έχει ζωντανή Leptospira. Η νόσος μπορεί να έχει ποικίλη βαρύτητα, να είναι υποκλινική ή με ήπια συμπτώματα. Συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, ρίγος και μυαλγία. Χαρακτηριστικό εύρημα της νόσου είναι η έντονη ερυθρότητα του εσωτερικού του ματιού (ένεση επιπεφυκότα) όμως δεν εμφανίζεται πάντα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προσβληθούν τα νεφρά και το ήπαρ (συκώτι) ή και πολλά συστήματα, οπότε τότε η κλινική εικόνα μπορεί να είναι ιδιαίτερα βαριά.

Η νόσος μπορεί να έχει και μοιραία κατάληξη ιδίως σε βαρέως πάσχοντες που εμφανίζουν πολυοργανική ανεπάρκεια.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις