ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κακοκαιρία Elias: Δύσκολη νύχτα στον Βόλο, χιλιάδες κάτοικοι χωρίς ρεύμα - Ώρες αγωνίας σε Πήλιο, Θεσσαλία και Εύβοια

Κοινοποίηση
Tweet

Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα ξανά σε Μαγνησία, Βόρεια Εύβοια, Λάρισα και Καρδίτσα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias, 20 μόλις μέρες μετά τον καταστροφικό Daniel.

Περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα, σπίτια και επιχειρήσεις «βυθίστηκαν» στα λασπόνερα, χωριά αποκόπηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν. Ο Βόλος «πνίγεται» από χθες το βραδύ, ενώ χωρίς οδική πρόσβαση είναι το Νότιο Πήλιο.

Στον Βόλο χιλιάδες οικογένειες θα περάσουν δεύτερη συνεχόμενη νύχτα χωρίς ρεύμα και νερό, πολλές επιχειρήσεις που είναι βουλιαγμένες στην λάσπη δεν θα ανοίξουν την Παρασκευή, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι θα δυσκολευτούν να φτάσουν στις δουλειές τους λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο.

Ενδεικτικό και της έκτακτης κατάστασης είναι και οι 1.520 κλήσεις που δέχθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από το πρωί της Τετάρτης έως τις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες και η πόλη βούλιαξε στη λάσπη. Μόνο στην πόλη του Βόλου χθες το βράδυ έγιναν 257 διασώσεις, ενώ βατραχάνθρωποι μέσα στο σκοτάδι διέσωσαν με λέμβο ένα ανδρόγυνο. Πολλοί έφυγαν από τα σπίτια τους και βρήκαν καταφύγιο σε πλοίο στο λιμάνι του Βόλου που άνοιξε για να υποδεχθούν τον κόσμο.

Οι πεζοναύτες θα κοιμηθούν στο δημαρχείο της Αργαλαστής

Στο Νότιο Πήλιο, πεζοναύτες από το 521 Τάγμα Πεζοναυτών βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές για να συνδράμουν όπου χρειαστεί.

Με απόφαση του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικού οι πεζοναύτες θα στεγαστούν στο γραφείο του, στο Δημαρχείο, στην Αργαλαστή.

Τα χωριά του Βόλου θα μείνουν χωρίς νερό μία εβδομάδα με 10 μέρες, λέει ο Μπέος

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή από την κακοκαιρία Elias, μίλησε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Αχιλλέας Μπέος για το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, το 70% του Βόλου έχει ρεύμα, ενώ το άλλο 30% θα περάσει τη νύχτα χωρίς ρεύμα.

Για το πρόβλημα με την υδροδότηση, απάντησε πως «κατέρρευσε ό,τι φτιάξαμε έστω και πρόχειρα στον Βόλο. Το 30% περίπου έχει νερό» και προέβλεψε ότι «τα χωριά του Βόλου πριν από μία εβδομάδα ή δέκα μέρες, δεν θα πάρουν νερό».

Για τον λόγο αυτόν, από την Παρασκευή (29/9) «όπου δεν υπάρχει νερό, θα υπάρχουν δεκάδες παλέτες νερού για τις ανάγκες του πληθυσμού». Ερωτηθείς για τον Κραυσίδωνα και τον Ξηριά που υπερχείλισαν και το αν είχαν καθαριστεί, είπε αφενός ότι, είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας, ζητώντας να αλλάξει το καθεστώς και να μετατεθεί η αρμοδιότητα στους Δήμους και ότι τα συνεργεία της περιφέρειας έκαναν «ό,τι μπορούσαν, αλλά δεν έφτασαν οι δέκα μέρες. Τι θα έβγαζαν; Είχε εκατομμύρια τόνους φερτά υλικά». Τέλος, έστειλε μήνυμα σε όσους «κάνουν αντιπολίτευση» με τις καταστροφές, να «πάρουν ένα φτυάρι και να βοηθήσουν, αντί αν κάνουν κριτική».

Την ίδια ώρα, στο Πήλιο η λάσπη έχει καλύψει τα πάντα ενώ το οδικό δίκτυο έχει υποστεί πολλές καταστροφές. Σύμφωνα με το thesstoday, από το Χόρτο μέχρι τη Μηλίνα και τον Πλατανιά, η εικόνα είναι απελπιστική: Ξηλωμένοι δρόμοι, τόνοι λάσπης, κραυγή απόγνωσης.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης, κομβόι αποτελούμενο από κλιμάκιο του Στρατού και της Πυροσβεστικής έφθασε στο χωριό Πλατανιάς, με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μητζινό, να κάνει αυτοψία και να συνομιλεί με τους πληγέντες. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ όπως εξηγεί ο ίδιος στο thesstoday.gr, σε πρώτη φάση ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του οδικού δικτύου σε «κόκκινα» σημεία, διότι μέχρι και πριν λίγες ώρες, το Πήλιο – ειδικά η νότια πλευρά – δεν είχε καμία πρόσβαση προς τον Βόλο.

«Δεν υπάρχει σωτηρία για εμάς… δεν υπάρχει μέλλον» τόνισε κάτοικος της περιοχής. «Καταστραφήκαμε» πρόσθεσε.

Εικόνες καταστροφής στον Βόλο

Την ίδια ώρα, μεγάλα είναι τα προβλήματα στην υδροδότηση καθώς και στο οδικό δίκτυο στον Βόλο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ.

Στον περιφερειακό της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων. Αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στις όχθες του ποταμού και βρίσκονται θαμμένα σχεδόν ολόκληρα κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Στον Δήμο Αλμυρού, τις μεγαλύτερες ζημιές έχει υποστεί η περιοχή του Πτελεού και ειδικότερα σε Άγιο Δημήτριο, Αχίλλειο και Πτελεό.

Η Αγριά Βόλου δέχτηκε την μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τον χείμαρρο Ματσάγγο, λόγω υπερχείλησης του ποταμού Κραυσίδωνα. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου. Αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών. Σκαπτικά μηχανήματα των ΟΤΑ και ιδιωτών προσπαθούν να απομακρύνουν τα στερεά υλικά που παρέσυραν τα ορμητικά νερά.

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, όπου πλημμύρισαν τα υπόγεια του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς και άλλοι χώροι του, ευτυχώς όχι τμήματα όπου νοσηλεύονται ασθενείς.

Με βάρκες στο Σωτήριο Λάρισας

Έως και τα δύο μέτρα έφτασαν τα λασπόνερα που μπήκαν στο χωριό Σωτήριο Λάρισας, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias.

Το χωριό που επλήγη και στο πρώτο «κύμα» της κακοκαιρίας, εκκενώθηκε από κατοίκους το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο πέντε άτομα αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και παρέμειναν. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που η στάθμη του νερού παραμένει σε επικίνδυνο ύψος, έχουν μετακινηθεί σε δημοτικό κατάστημα του χωριού, καθώς αρνούνται να φύγουν, ενώ με βάρκες θα τους εφοδιάσουν με τρόφιμα και νερό.

Στο Σωτήριο Λάρισας έσπευσε και η 8η ΕΜΑΚ όπου μπήκαν με βάρκες στο χωριό και επιχείρησαν όπου χρειαζόταν.

Πολεμάμε να μην θρηνήσουμε θύματα, λέει ο πρόεδρος των Ροβιών της Εύβοιας

Η βόρεια Εύβοια παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό στο μεγαλύτερο μέρος της, εξαιτίας των καταστροφών στο δίκτυο από την υπερχείλιση των χειμάρρων.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις Ροβιές, το Μαντούδι και το Κυμάσι.

«Πολεμάμε να μην θρηνήσουμε θύματα, δεν γίνεται τίποτα. Είναι τέτοια η έκταση της καταστροφής του 2021 όταν κατακάηκε εδώ ο τόπος που έχουν δημιουργηθεί νέα ποτάμια πάνω στα βουνά. Περιμένουμε να σταματήσει η βροχή, να στραγγίξει το έδαφος από τα νερά» λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Ροβιών, Θεόδωρος Κέρης.

Το σύνολο των δασών, πάνω από 600.000 στρέμματα, έχουν καεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκρατηθεί το νερό και τα φερτά υλικά να χύνονται στους δρόμους.

«Αν δεν πρασινίσει λίγο ο τόπος ψηλά, το νερό θα εξακολουθήσει να χύνεται με τέτοια ορμή και όσο και να καθαρίζουμε τα ποτάμια δεν θα πετυχαίνουμε τίποτα. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, εδώ και 50 χρόνια οι διάφοροι επιτήδιοι φτιάχνουν σπίτια και επιχειρήσεις στις όχθες με συνέπεια να μικραίνουν οι διάμετροι των ποταμών» καταλήγει ο κ. Κέρης.

Πυροσβεστική: Πάνω από 1.000 κλήσεις στην Μαγνησία

Συνολικά 1.520 κλήσεις έχει λάβει στην περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, από χθες το πρωί έως σήμερα στις 18.00, λόγω της κακοκαιρίας «Elias». Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 170 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 280 άτομα.

Παράλληλα, σε 10.495 ανήλθαν οι κλήσεις που έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ από την Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα, στις 18.00. Ακόμη, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.778 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.579 άτομα.

Ακόμη, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, από το απόγευμα της Δευτέρας, 25ης Σεπτεμβρίου, έως σήμερα στις 18.00, έλαβε 83 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 29 αντλήσεις υδάτων και πέντε κοπές δέντρων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία δύο άτομα.

-Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, από χθες έως σήμερα στις 18:00, έλαβε 17 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 12 αντλήσεις υδάτων και έξι κοπές δέντρων.

-Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από χθες στις 7 το πρωί έως σήμερα στις 18:00, έλαβε 242 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 125 αντλήσεις υδάτων και 30 κοπές δέντρων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 10 άτομα.

- Στην Περιφέρεια Αττικής από χθες το πρωί έως σήμερα στις 18:00, έλαβε 105 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 65 αντλήσεις υδάτων και 20 κοπές δέντρων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία τέσσερα άτομα.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις