Σε σπηλιά με νυχτερίδες, οι ερευνητές εντόπισαν γυναικεία σανδάλια, ηλικίας περίπου έξι χιλιάδων ετών
Γυναικεία σανδάλια φτιαγμένα από χόρτα, ηλικίας περίπου έξι χιλιάδων ετών ανακαλύφθηκαν σε μία σπηλιά με νυχτερίδες στην Ισπανία.
Εκτός από τα παπούτσια, έκπληκτοι οι ερευνητές εντόπισαν και άλλα αντικείμενα στη σπηλιά, την οποία λεηλάτησαν ανθρακωρύχοι τον 19ο αιώνα, και βρέθηκαν σε καλή κατάσταση.
Τα γυναικεία σανδάλια είναι τα αρχαιότερα παπούτσια στον κόσμο, όπως διατείνονται οι επιστήμονες βάζοντας το μικροσκόπιο τα αντικείμενα που ανακάλυψαν.
Όπως μεταδίδει το BBC, η χαμηλή υγρασία και οι ψυχροί άνεμοι μέσα στη σπηλιά τα διατήρησαν σε ασυνήθιστα καλή κατάσταση .
Οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης καλάθια και διάφορα εργαλεία.
«Τα αντικείμενα αυτά είναι το παλαιότερα και καλύτερα διατηρημένα υλικά από φυτικές ίνες στη νότια Ευρώπη που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής», υποστήριξε μία εκ των δύο επικεφαλής της μελέτης, Μαρία Χερέρο Οτάλ.
«Η τεχνολογική ποικιλομορφία και η επεξεργασία των πρώτων υλών που καταγράφηκε αναδεικνύει την ικανότητα των προϊστορικών κοινοτήτων», πρόσθεσε.
Με βάση την προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συλλογή των 76 αντικειμένων που βρέθηκαν στο σπήλαιο ήταν περίπου 2.000 χρόνια παλαιότερη από ότι πίστευαν.
Μάλιστα, ορισμένα αντικείμενα χρονολογούνται πριν από 9.000 χρόνια.
Τα γυναικεία σανδάλια, που μπήκαν στο μικροσκόπιο, είχαν φτιαχτεί με διάφορα είδη χόρτου, τα οποία ήταν εμφανή στη δομή τους, όπως είπαν οι ερευνητές επισημαίνοντας ότι, για να φτιαχτούν, χρησιμοποιήθηκαν υλικά όπως δέρμα και ασβέστης.
Χρονολογούνται στη νεολιθική περίοδο και με άνεση κατακτούν την πρώτη θέση στη λίστα με τα αρχαιότερα παπούτσια σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Ακολουθούν τα δερμάτινα παπούτσια, ηλικίας 5.500 ετών, που είχαν ανακαλυφθεί σε σπήλαιο στην Αρμενία το 2008.
Το άρθρο στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου γράφει χαρακτηριστικά ότι, το σπήλαιο όπου βρέθηκαν τα σανδάλια ηλικίας 6 χιλιάδων ετών, ήταν το «Cueva de los Murciélagos» (σπήλαιο των νυχτερίδων), στην Ανδαλουσία, στη νοτιοδυτική Ισπανία.
Με βάση τα ευρήματα των επιστημόνων, το 1831 ένας γαιοκτήμονας ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το σπήλαιο όταν συνέλεξε κοπριά νυχτερίδων, που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή λιπασμάτων.
Σε διάστημα περίπου 20 ετών, ανθρακωρύχοι που έκαναν εργασίες εξόρυξης του σπηλαίου, ανακάλυψαν μια στοά που περιείχε, μεταξύ άλλων, μερικώς μουμιοποιημένα πτώματα, καλάθια, ξύλινα εργαλεία, ένα χρυσό διάδημα και δόντια αγριόχοιρου.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr