Ίσως η διασφάλιση ηρεμίας και γαλήνης είναι πολύ πιο απλή απ' όσο νομίζετε - Δοκιμάστε να σιγομουρμουρίσετε τον αγαπημένο σας σκοπό και θα καταλάβετε τι εννοούμε
Η ιστορία ξεκινά από παλιά: Τότε που ήσασταν μωρό στην αγκαλιά της μητέρας σας και σας νανούριζε με μελωδίες και σιγομουρμουρίσματα.
Μεγαλώνοντας, μάθατε κι εσείς να σιγομουρμουρίζετε: Στίχους ή ακόμη και αόριστους ήχους κάθε φορά που νιώθετε χαρά, θλίψη, άγχος ή θυμό. Όσοι από εσάς έχετε δοκιμάσει τον διαλογισμό, τότε σίγουρα θα έχετε χρησιμοποιήσει το μακρόσυρτο «οοοοm» για να συγκεντρωθείτε και να γαληνέψετε.
Τι είναι αυτό που κάνει αυτό το ανεπαίσθητο μουρμούρισμα τόσο καταπραϋντικό;
Η επιτυχία του τραγουδιού «Mmm Mmm» των Crash Test Dummies από τη δεκαετία του 1990 δεν είναι καθόλου τυχαία. Υπάρχουν πολλοί επιστημονικοί και μη ισχυρισμοί αναφορικά με τα ψυχικά οφέλη, που μπορεί να έχει μια τόσο απλή συνήθεια όσο το να σιγομουρμουρίζετε. Μεταξύ αυτών, αναφέρονται συχνά η μείωση του στρες, η διευκόλυνση της αναπνοής, η μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και η βελτίωση της διάθεσης.
Στην πραγματικότητα, το σιγομουρμούρισμα που χρησιμοποιούν συχνά οι γονείς για να κοιμίσουν ένα βρέφος αποτελεί μια από τις πρώτες μορφές δέσμευσης μέσω του ήχου, με τα μωρά να λαμβάνουν ηχητικές πληροφορίες, ξεκινώντας το ταξίδι τους προς την εκμάθηση της ομιλίας. Μεγαλώνοντας, αυτό το σιγομουρμουρητό μπορεί να συμβαίνει ακόμη και ανεπαίσθητα, όταν μας έρχονται στο μυαλό στίχοι, ακόμη και από μελωδίες που δεν μας αρέσουν, ή όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε κάτι ή να κατευνάσουμε την έντασή μας. Όποια κι αν είναι η συνθήκη που πυροδοτεί αυτό το μουρμουρητό, το αποτέλεσμα είναι ότι πιέζουμε τον αέρα μέσα από τις φωνητικές μας χορδές, προκαλώντας μια δόνηση και παράγοντας ήχο. Πιθανώς, η δόνηση αυτή διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο, που αποτελεί εκείνο το μέρος του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, που είναι υπεύθυνο για την ηρεμία και αποκαθιστά τις λειτουργίες του σώματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η πέψη και η αναπνοή.
Πολλοί χρησιμοποιούν συχνά αυτή την τεχνική ως τρόπο χαλάρωσης και πράγματι λειτουργεί: Μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνοντας παράλληλα τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, που συσχετίζεται με καλύτερη υγεία. Καθώς σιγουμουρμουρίζουμε, τα ταλαντευόμενα ηχητικά κύματα είναι επίσης πιθανό να επηρεάσουν τα ιγμόρεια, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στη μύτη, στοιχείο που εμπλέκεται σε πλήθος λειτουργιών του οργανισμού, από τις διεργασίες του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού έως τη ροή του αίματος στους πνεύμονες και τη σεξουαλική διέγερση.
Παράλληλα, αυτή η απλή τεχνική φαίνεται ότι έχει και ορισμένες απροσδόκητες ψυχολογικές επιπτώσεις. Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που την χρησιμοποιούν αναπτύσσουν την ικανότητα να ελέγχουν αποτελεσματικότερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις τους. Επιπροσθέτως, πιστεύεται ότι όσοι συμμετέχουν σε τεχνικές διαλογισμού, προσευχές και άλλες, παρόμοιες πνευματικές τεχνικές διασφαλίζουν ευκολότερα εσωτερική γαλήνη και ευεξία. Το σίγουρο είναι ότι συμβάλλει στη δημιουργία ενός αισθήματος απορρόφησης και βαθιάς εστίασης, ανακουφίζοντας σημαντικά το άγχος.
Επομένως, την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε ότι έχετε ανάγκη να απομακρύνετε το στρες, την ένταση, να ηρεμήσετε ή να συγκεντρωθείτε σε κάτι, δοκιμάστε να σιγομουρμουρίσετε μια ευχάριστη μελωδία. Ίσως σας λύσει πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα μπορείτε να φανταστείτε!
Πηγή:ygeiamou
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr