ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας- Πάτρα: «Η πόρτα μας δεν σταματά να χτυπά»- Η αύξηση των περιστατικών και η αναμονή για ραντεβού  

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα η πρόεδρος του ΣΟΨΥ, κ. Χριστίνα Μπίκου, μίλησε στο thebest.gr

Όλο και περισσότεροι είναι οι Πατρινοί που καλούνται να αντιμετωπίσουν ψυχικές διαταραχές.

Και στην Πάτρα τα περιστατικά αυξάνονται με τις αυτοκτονίες και τις απόπειρες να πληθαίνουν δίνοντάς μας να καταλάβουμε πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνονται άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για να στηρίζονται εκείνοι οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια και ψυχική στήριξη.

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας η πρόεδρος του ΣΟΨΥ, κ. Χριστίνα Μπίκου, μίλησε στο thebest.gr για τα περιστατικά που αυξάνονται συνεχώς και τόνισε ότι τα θέματα ψυχικής υγείας πρέπει να μας απασχολούν καθημερινά και όχι μια φορά το χρόνο.

«Ο παγκόσμιος Οργανισμός υγείας κάθε χρόνο δίνει ένα σύνθημα για την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας. Φέτος το μήνυμα είναι ότι η ψυχική υγεία είναι παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα. Πρόκειται για ένα σοβαρό μήνυμα» λέει η κα Μπίκου.

Όπως εξηγεί, «η πόρτα μας δεν σταματά να χτυπά από την κοινότητα που συνεχώς ζητά υπηρεσίες τις οποίες και παίρνει φυσικά. Πλέον αρχίζουμε και «ασφυκτιούμε» με αποτέλεσμα να κλείνουμε ραντεβού πιο απομακρυσμένα. Αυτό είναι κάτι που ως διοικητικό συμβούλιο δε θέλουμε, δε μας αρέσει καθόλου. Δε θέλουμε να είμαστε στα πρότυπα του δημοσίου που δίνουν ραντεβού μετά από δύο- τρεις μήνες καθώς είναι υποστελέχωμένο. Ωστόσο έχουν αρχίσει να μας πιέζουν τα ραντεβού γιατί τα αιτήματα είναι καθημερινά και πολλά. Από εκεί και πέρα, όταν κάποιος άνθρωπος με διαταραχή έρθει στο ΣΟΨΥ θα χρειαστεί έως 8 συνεδρίες, άρα θα χρειαστεί χρόνο. Αν έρθει σήμερα κάποιος, θα κλειστεί ραντεβού για τέλη Νοεμβρίου. Για εμάς αυτό δεν είναι επιτρεπτό, θέλουμε να αποφεύγουμε το χάνεται χρόνος για τη προσέγγιση των ψυχικών διαταραχών από τους γιατρούς. Αλίμονο αν περιμένει κάποιος με διαταραχή ενάμιση μήνα για να δει γιατρό.

Θα απευθυνθούμε στο υπουργείο Υγείας από το οποίο έχουμε κρατική επιχορήγηση και θα ζητήσουμε να ενισχυθούν οι ώρες του ψυχιάτρου και του παιδοψυχιατρου. Η ψυχίατρος μέσα στην εβδομάδα έχει δύο οκτάωρα. Εκτός από το γιατρό για τους ενήλικες, υπάρχει και παιδοψυχιατρικό τμήμα όπου ο παιδοψυχίατρος έχει ένα οκτάωρο μέσα στην εβδομάδα. Οι απαιτήσεις είναι πολύ περισσότερες, θα πρέπει να δούμε πώς θα καλυφθούν τα κενά. Αυτό παρατηρείται παντού, και στο κέντρο ψυχικής υγείας στον Άγιο Ανδρέα και στο Κέντρο ψυχικής υγιεινής».

Όπως αναφέρει η κα Μπίκου, «πανελλαδικά έχουν αυξηθεί τα περιστατικά αυτοκτονιών και οι απόπειρες. Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε την περίπτωση μιας κυρίας που ήθελε να αυτοκτονήσει, καταφέραμε με τη ψυχολόγο μας αλλά και την αστυνομία να αποτρέψουμε το γεγονός και να την οδηγήσουμε στη ψυχιατρική κλινική. Αυτό είναι το έργο που κάνει ο ΣΟΨY και νομίζω και άλλοι φορείς της πόλης μας.

Το θέμα είναι να καλύπτονται τα κενά για να μην υπάρχει μεγάλη αναμονή. Η ψυχική υγεία δεν πρέπει να μας απασχολεί μία μέρα το χρόνο, στις 10 Οκτωβρίου. Η ψυχική ασθένεια είναι δίπλα μας, στην πολυκατοικία μας, στους γείτονες,  στους συγγενείς. Είναι η δεύτερη πανδημία πάνω στην πανδημία του covid. Αυξάνονται και τα περιστατικά βίας και στην Πάτρα, όλοι μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, όλοι οι φορείς».

Ο απολογισμός δράσεων και υπηρεσιών 1ου Εξαμήνου 2023

Για το 1ο εξάμηνο του έτους 2023, 207 άτομα έλαβαν για πρώτη φορά ψυχιατρική αξιολόγηση, ενώ πληθώρα ωφελούμενων, από τα προηγούμενα έτη, συνέχισαν να υποστηρίζονται λαμβάνοντας ψυχιατρικές υπηρεσίες.      

Όσον αφορά στην παιδοψυχιατρική υπηρεσία, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, 181 ανήλικοι αξιολογήθηκαν και συνέχισαν να παρακολουθούνται θεραπευτικά. Σημειώνεται ότι, 40 από τα εν λόγω περιστατικά ήταν νέα αιτήματα.Επιπλέον, διεξήχθησαν 1.496 θεραπευτικές πράξεις που αφορούσαν κυρίως την παροχή ψυχοθεραπευτικών συνεδριών βραχείας διάρκειας καθώς και 280 συνεδρίες  συμβουλευτικής υποστήριξης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 75 συνεδρίες εργασιακής συμβουλευτικής με στόχο την ένταξη/ επανένταξη των ατόμων στην εργασία, 82 συνεδρίες νοσηλευτικής παρέμβασης και 97 συνεδρίες εργοθεραπευτικής υποστήριξης.

Βάσει των αιτημάτων που κλήθηκε ο φορέας να διαχειριστεί και να υποστηρίξει, παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα ως προς την αναζήτηση υποστήριξης σε θέματα ψυχικής υγείας (80%) έναντι των ανδρών (20%). Επιπλέον, η ηλικιακή ομάδα 18 έως 39 ετών εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά ως προς το να απευθυνθεί σε ειδικούς ψυχικής υγείας συγκριτικά με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (40+ έτη).

Στο καθημερινό πρόγραμμα πρωινών δραστηριοτήτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης υπήρξαν 11 νέα αιτήματα ένταξης και παρακολούθησης, στο 1ο εξάμηνο του έτους 2023, ενώ συνολικά στις ομάδες συμμετείχαν 30 χρόνιοι ψυχικά πάσχοντες. Όσον αφορά το διαγνωστικό προφίλ των ατόμων που εντάσσονται και παρακολουθούν το εν λόγω πρόγραμμα αποκατάστασης, παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα ατόμων που πάσχουν από ψυχωτική διαταραχή και διπολικής διαταραχή.

Στο απογευματινό πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, που λειτουργεί ο φορέας, 76 χρόνιοι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικές δραστηριότητες με στόχο τη δημιουργική απασχόληση τους και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση. Οι φροντιστές αυτών, 16 συνολικά, συνέχισαν να συμμετέχουν σε ομάδες, όπως αυτή της Ψυχοεκπαίδευσης και της Ψυχολογικής Αποφόρτισης έως και τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες. Το διάστημα αυτό, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 19 δράσεις κινητοποίησης σε ωφελούμενους του πρωινού και του απογευματινού προγράμματος. Οι εν λόγω δράσεις στοχεύουν στην ενδυνάμωση των ατόμων, στην κινητοποίηση τους και στην κοινωνική τους αλληλεπίδραση. Ενδεικτικά αναφέρονται: ολοήμερη εκδρομή στα Ιωάννινα, παρασκευή φαγητού  σε συνεργασία με το Φωτεινό Αστέρι και την κουζίνα της αγάπης, επίσκεψη στο Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Πατρών, βραδινή έξοδος για την ολοκλήρωση των χειμερινών ομάδων κτλ.

Τέλος, 952 άτομα ενημερώθηκαν για ζητήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται τόσο με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία αλλά και με γενικότερα θέματα συναισθηματικής και ψυχολογικής επιβάρυνσης (εργασιακή εξουθένωση, σχολικός εκφοβισμός, διαχείριση συναισθημάτων κλπ.).

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις