Θα μπορούσατε να εντοπίσετε την ναρκισσιστική προσωπικότητα έγκαιρα, ώστε να τρέξετε μακριά;
Έναν νέο, έξυπνο τρόπο, ώστε να εντοπίζεται έγκαιρα μια ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, και να αποφεύγεται, πριν να είναι πολύ αργά, ανακάλυψε μια ομάδα ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και μας τον αποκαλύπτει.
Τα σχετικά επιστημονικά ευρήματα δημοσιεύονται στο Psychophysiology.
Το βασικό χαρακτηριστικό των ατόμων με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι ότι αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως προέκταση του εαυτού τους, γι’ αυτό και θεωρούν τις ανάγκες των άλλων λιγότερο σημαντικές. Προγενέστερες ψυχολογικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ναρκισσιστές τείνουν να είναι πεισματάρηδες και φθονεροί. Συχνά, μάλιστα, συμπεριφέρονται με τρόπους που φανερώνουν την πεποίθησή ότι δικαιούνται ό,τι κι αν επιθυμούν.
Οι ψυχολόγοι έχουν διαχρονικά διαπιστώσει ότι τέτοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας τείνουν να δημιουργούν αποστροφή στους άλλους ανθρώπους, οι οποίοι δείχνουν να ανταποκρίνονται αρνητικά και να μένουν μακριά από τους νάρκισσους. Αυτό, κατ’ επέκταση, έχει ως αποτέλεσμα τα γνωρίσματα να δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις των νάρκισσων με τους άλλους ανθρώπους, οι οποίοι συχνά μετατρέπονται σε υποχείρια αυτών των δυναμικών προσωπικοτήτων χωρίς καν να το καταλάβουν.
Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσετε το χαρακτηριστικό ενός νάρκισσου, γι’ αυτό και η έγκαιρη απομάκρυνσή σας από αυτόν μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Μια ομάδα ερευνητών, όμως, υποστηρίζει τώρα ότι βρήκε τον τρόπο να εντοπίζει τους ναρκισσιστές πριν καν προλάβουν να μιλήσουν.
Ποιος είναι αυτός;
Οι ερευνητές «στρατολόγησαν» 57 άτομα που είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί με διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας. Τοποθέτησαν αισθητήρες σε διάφορα σημεία του προσώπου των συμμετεχόντων, οι οποίοι κλήθηκαν να εκτελέσουν μια σειρά από γνωστικές εργασίες και, στη συνέχεια, να λάβουν μια αξιολόγηση για την απόδοσή τους. Κάποιοι έλαβαν επαίνους, άλλοι μια ουδέτερη γνώμη, ενώ μια τρίτη ομάδα αξιολογήθηκε αρνητικά. Τέλος, όλοι οι εθελοντές ρωτήθηκαν σχετικά με το πώς αισθάνονται, τόσο για τις εργασίες που είχαν εκτελέσει, όσο και για την αξιολόγηση που έλαβαν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που έλαβαν κακή κριτική, παρουσίασαν λανθάνουσες ανεξέλεγκτες συσπάσεις στους μύες του προσώπου. Πρόκειται για ανεπαίσθητες κινήσεις στη μετωπιαία περιοχή, καθώς και στους μύες που κινούνται όταν κάποιος χαμογελά. Ήταν μια ανεξέλεγκτη αντίδραση, που διήρκεσε μόλις ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.
Η επιστήμη υποστηρίζει, λοιπόν, τώρα ότι βρήκε τον τρόπο να εντοπίζει έγκαιρα τους νάρκισσους. Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι να είστε πολύ παρατηρητικοί!
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr