Το 2022 οι απανταχού ερευνητές εμπιστεύτηκαν το έργο του Χάρη Δούκα στην επιστήμη του όσο λίγων, εξ ου και βάσει του Elsevier και του Stanford University ήταν στο 2% των πιο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων.
Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας ήταν άγνωστος στο ευρύ ελληνικό κοινό, μέχρι το ντιμπέιτ με τον Κώστα Μπακογιάννη.
Εκείνο το βράδυ το όνομα του υποψηφίου-έκπληξη που πέρασε στο β’ γύρο των δημοτικών εκλογών στη διεκδίκηση της πρωτεύουσας της χώρας, συνδέθηκε με πρόσωπο και έγινε γνωστή η πορεία του έως την υποψηφιότητα του.
Έτσι, έπαψαν να τον γνωρίζουν μόνο οι επιστήμονες όλου του κόσμου, αλλά και οι πολιτικοί που ασχολούνται με θέματα που σχετίζονται με το ερευνητικό πεδίο στο οποίο διακρίνεται ο κύριος Δούκας.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το 5ο Forum Αthens Investment του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που έγινε σχεδόν πριν ένα χρόνο, με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός: οι «σταθερές» της ελληνικής οικονομίας στον διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη».
Στους κεντρικούς ομιλητές ήταν μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Κώστας Σκρέκας, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης που φάνηκε να έχει μια αδυναμία να διαχειριστεί κάποια αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής 15/10.
Στους ομιλητές ήταν ο κύριος Δούκας.
Είχε επιλεγεί βάσει του εγνωσμένης αξίας παρελθόντος του, των σχεδόν 2 δεκαετιών εμπειρίας στο σχεδιασμό ενεργειακών πολιτικών, προγραμμάτων προώθησης ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας και δράσεων διαχείρισης ενέργειας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο μηχανολόγος μηχανικός, καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όχι μόνο δεν εγκατέλειψε ποτέ το ερευνητικό πεδίο, αλλά ηγείται των εξελίξεων.
Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, με τα ευρήματα των εργασιών του να έχουν χρησιμοποιηθεί εξόχως από άλλους ερευνητές σε όλον τον κόσμο.
Ο κύριος Δούκας έχει συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας σε σχετικές πρωτοβουλίες της Ευρώπης και πέραν αυτής, ενώ έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά περισσότερες από 120 εργασίες, τις οποίες ενέκριναν ομότιμοι.
Ειρήσθω εν παρόδω, είναι μέλος σε Εκδοτικό Συμβούλιο επιστημονικών περιοδικών, με γνωστικά αντικείμενα της ενεργειακής πολιτικής και της επιχειρησιακής έρευνας. Δηλαδή, είναι μεταξύ αυτών που ελέγχουν ευρήματα μελετών και αποφασίζουν αν θα δημοσιευθούν ή όχι.
Η επιστημονική και ερευνητική του εμπειρία περιλαμβάνει την ανάπτυξη μοντέλων και συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, με επίκεντρο τον άνθρωπο (το τι θέλουν οι πολίτες). Η δουλειά του χρησιμοποιείται από τους απανταχού ερευνητές και ειδήμονες επί της χάραξης πολιτικών.
Μάλιστα, προτιμάται στο βαθμό που το 2022 τοποθετήθηκε στο 2% των κορυφαίων διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων του πλανήτη.
Μπορείτε να τον βρείτε σε δημοσίευση Elsevier και του Stanford University, για το 2022.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ ΑΠΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Ο Elsevier είναι ένας εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων επιστημονικών εκδοτικών οίκων του κόσμου. Εκτιμάται πως δημοσιεύει κάθε χρόνο το ¼ όλων των άρθρων των επιστημονικών περιοδικών που προκύπτουν σε όλον τον πλανήτη.
Κάθε φορά που ενημερώνεστε για εύρημα επιστημονικής μελέτης που σας αφορά (ή αφορά γενικότερα, την ανθρωπότητα), διαβάζετε ότι η εργασία δημοσιεύτηκε στο Lancet, το Cell, το ScienceDirect ή όποιο άλλο μέσο.
Τα τρία που αναφέρθηκαν ανήκουν στον Elsevier, το οποίο εμφάνισε τον Χάρη Δούκα σε περίοπτη θέση σε μελέτη που δημοσίευσε το 2022, σε συνεργασία με το Stanford University.
Αντικείμενο της ήταν ο εντοπισμός των ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Ο κύριος Δούκας ήταν στο 2%.
Δηλαδή, είναι μεταξύ αυτών που αναφέρονται σε επιστημονικές δουλειές περισσότερο.
Τι σημαίνει η διάκριση του Χάρη Δούκα
Κάθε χρόνο μετρούνται οι παραπομπές που χρησιμοποιούνται από τους απανταχού ερευνητές και δημιουργείται μια δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων με κορυφαίους επιστήμονες.
Αυτή παρέχει τυποποιημένες πληροφορίες για αναφορές.
Εμφανίζονται ξεχωριστά δεδομένα για τον αντίκτυπο της καριέρας κάθε ερευνητή και, χωριστά, για μεμονωμένο πρόσφατο έτος.
Οι επιστήμονες ταξινομούνται σε 22 επιστημονικά πεδία και 176 υποπεδία.
Παρέχονται επίσης, εκατοστημόρια για το πεδίο και το υποπεδίο για όλους τους επιστήμονες με τουλάχιστον 5 εργασίες (λίστα στην οποία επίσης περιλαμβάνεται ο κύριος Δούκας).
Τα δεδομένα επαγγελματικής σταδιοδρομίας ενημερώνονται στο τέλος κάθε χρόνου (εν προκειμένω, το 2021) και τα μεμονωμένα δεδομένα πρόσφατου έτους αφορούν αναφορές που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του ίδιου ημερολογιακού έτους.
Το 2021 περιλήφθηκαν στη βάση δεδομένων για τη διάρκεια της καριέρας τους 195.605 επιστήμονες και στο ενιαίο σύνολο δεδομένων του πρόσφατου έτους 200.409.
Έτσι, το 2022 ο κύριος Δούκας ήταν στο κορυφαίο 2% των προτιμήσεων, όπως αποκάλυψε η χρήση δεδομένων του Scopus (βλ. βάση δεδομένων περιλήψεων και παραπομπών), βάσης δεδομένων περιλήψεων και παραπομπών του Elsevier.
Το Scopus καλύπτει σχεδόν 36.377 τίτλους από περίπου 11.678 εκδότες, από τους οποίους 34.346 είναι περιοδικά με κριτές σε θεματικά πεδία ανώτατου επιπέδου (βιοεπιστήμες, κοινωνικές επιστήμες, φυσικές επιστήμες και επιστήμες υγείας).
Tα δεδομένα παρέχονται από την Elsevier μέσω του Εργαστηρίου ICSR.
Ειρήσθω εν παρόδω, ο κύριος Δούκας δεν ήταν ο μόνος Έλληνας στην ξεχωριστή λίστα.
πηγή news247.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr