ΒΙΒΛΙΟ

/

Παρουσιάζεται στις 14/11 το βιβλίο του Σταύρου Λυγερού «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια ξεχασμένη κατάθεση»

Κοινοποίηση
Tweet

Σε εκδήλωση των εκδόσεων Πατάκη στην Αθήνα, στο Public Café Συντάγματος στις 20.30

Οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 στις 20:30 στο Public Café Συντάγματος, στην Αθήνα, εκδήλωση παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού δημοσιογράφου και πολιτικού αναλυτή Σταύρου Λυγερού με τίτλο «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια ξεχασμένη κατάθεση».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν στην εκδήλωση οι:

Κώστας Λαλιώτης, πρώην υπουργός

Δημήτρης Μανιάτης, δημοσιογράφος

Πέπη Ρηγοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

και ο συγγραφέας Σταύρος Λυγερός.

Το Public βρίσκεται στην οδό Καραγεώργη Σερβίας 1, πλατεία Συντάγματος

Τηλ.: 210.8181333.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια ξεχασμένη κατάθεση» του Σταύρου Λυγερού εκδίδεται 50 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αποτελεί μια μετεγγραφή-διασκευή του δίτομου βιβλίου που εκδόθηκε το 1977 από την Εκδοτική Ομάδα Εργασία με τίτλο Φοιτητικό κίνημα και ταξική πάλη στην Ελλάδα – Από τις προσφυγές στα Πρωτοδικεία στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο Σταύρος Λυγερός, ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, δίνει τη δική του πολιτική και προσωπική κατάθεση για εκείνα τα γεγονότα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μία αυθόρμητη –χωρίς κομματική καθοδήγηση– κορύφωση στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Εγγράφηκε με δύναμη στη λαϊκή συνείδηση, επειδή εμπεριείχε την έννοια της «θυσίας», η οποία λειτουργεί σαν σηματοδότης για έθνη και λαούς. Είναι από τα ιστορικά γεγονότα που έχει ζωτική ανάγκη κάθε λαός για να διατηρεί τον αυτοσεβασμό του.

Το φοιτητικό κίνημα είναι εκείνο που εξανάγκασε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο να δρομολογήσει το πείραμα Μαρκεζίνη για να νομιμοποιήσει πολιτικά το καθεστώς του. Εάν εκείνος ο ελιγμός είχε επιτύχει, η Ελλάδα θα είχε εγκλωβιστεί σε έναν κηδεμονευόμενο κίβδηλο κοινοβουλευτισμό.

Η εξέγερση του Νοέμβρη άνοιξε τον δρόμο για την πτώση της δικτατορίας, έστω κι αν τον ρόλο καταλύτη έπαιξε η τραγωδία της Κύπρου. Με αυτή την έννοια, το Πολυτεχνείο είναι ο ιδρυτικός «μύθος» της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Κάθε μεγάλο ιστορικό γεγονός, άλλωστε, προσλαμβάνει διαστάσεις «μύθου».

Χωρίς το Πολυτεχνείο, η Ελλάδα πιθανόν να είχε ακολουθήσει δρόμο παρόμοιο με αυτόν της Χιλής: Ο αιματοβαμμένος δικτάτορας Πινοσέτ ανέλαβε με πραξικόπημα το 1973 και παρέμεινε στην εξουσία (ως πρόεδρος και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων) μέχρι το 1998! Δεν πήγε ποτέ φυλακή!

Οι πολιτικοί ταγοί της Μεταπολίτευσης οφείλουν τη σταδιοδρομία τους στο «ριζοσπαστικό ρεύμα» του φοιτητικού κινήματος, το οποίο επέβαλε την κατάληψη. Αν δεν είχε μεσολαβήσει το Πολυτεχνείο, τα κόμματα θα ήταν υποχρεωμένα να πολιτεύονται τουλάχιστον για οκτώ χρόνια στο ασφυκτικό πλαίσιο των υπερεξουσιών του δικτάτορα-προέδρου Παπαδόπουλου.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture