ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τρεις γυναίκες, μία ψυχολόγος και δύο κοινωνικοί λειτουργοί μιλούν για τη δράση τους στο Άλμα ζωής Ν. Αχαΐας

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Λίγο πριν το φετινό ροζ περίπατο

Η εκδήλωση- θεσμός για τη Δυτική Ελλάδα, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, επιστρέφει για 11η συνεχή χρονιά στους δρόμους της Πάτρας!

Πρόκειται για το Pink The City 2023 και το ροζ ποτάμι που θα γεμίσει και φέτος τους δρόμους της πόλης για να σταλεί και πάλι το ηχηρό μήνυμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

Με αφορμή τις φετινές εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 10:30 στα Υψηλά Αλώνια με τον μεγάλο ροζ περίπατο, τρεις γυναίκες, μία ψυχολόγος και δύο κοινωνικοί λειτουργοί, που δραστηριοποιούνται μέσα στο σύλλογο προκειμένου να στηρίζουν τα μέλη, μιλούν στο thebest.gr για το ρόλο τους, για το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη επγγελματιών μέσα σε ένα σύλλογο σαν το Άλμα Ζωής, για όσα τις εντυπωσιάζουν και για όσα παρατηρούν μέσα από αυτή την επαφή. 

Χρυσάνθη Ανυφαντή, Κοινωνική λειτουργός, Υπεύθυνη Χορηγιών ΣΓΚΜ "ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ"Ν. ΑΧΑΙΑΣ

Η ύπαρξη επαγγελματιών είναι απαραίτητη, διότι ο ρόλος τους φέρνει το άτομο σε άμεση επαφή με φορείς και υπηρεσίες

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες σας στο σύλλογο;

Eργάζομαι ως υπεύθυνη χορηγιών και επικοινωνίας, πρωταρχικός μου στόχος είναι η αναζήτηση χρηματοδότησης από προγράμματα και χορηγίες, ώστε ο Σύλλογος να παραμείνει βιώσιμος και να συνεχίσει να παρέχει ευκαιρίες σε γυναίκες-μέλη που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι αυτή η θέση είναι πολύ σημαντική, απαιτητική αλλά ταυτόχρονα και πολύ ενδιαφέρουσα.

Τι μπορεί να προσφέρει η ύπαρξη επαγγελματιών μέσα σε ένα σύλλογο ασθενών και συγκεκριμένα στο Άλμα Ζωής;

Στα πλαίσια των Συλλόγων αλλά συγκεκριμένα για το Άλμα Ζωής N. Αχαΐας, η ύπαρξη επαγγελματιών είναι απαραίτητη, διότι ο ρόλος τους φέρνει το άτομο σε άμεση επαφή με φορείς και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, οργανώσεις, κέντρα κοινότητας των δήμων, σύλλογοι καρκινοπαθών κα. Επίσης, ο ρόλος τους είναι εμψυχωτικός, συμβουλευτικός και μεσολαβητικός, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά και στην ανάπτυξη δράσεων για τη μείωση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων. Ως επαγγελματίας Κοινωνική Λειτουργός, θεωρώ τεράστια ευκαιρία που εργάζομαι στον Σύλλογο και μπορώ να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου μέσα από την εμπειρία με τις γυναίκες αλλά και τους συναδέλφους.

3. Τι σας εντυπωσιάζει από την επαφή σας με τις γυναίκες του συλλόγου και τι βλέπετε; Υπάρχει κάτι που βλέπετε να αλλάζει στον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού; 

Είναι γυναίκες που έδωσαν τη δική τους μάχη με τον καρκίνο, γυναίκες με δύναμη ψυχής που δίνουν κουράγιο σε όσες γυναίκες δίνουν τον δικό τους αγώνα. Αυτό που παρατηρούμε, είναι οι συχνοί προληπτικοί έλεγχοι από ειδικό γιατρό και ετήσια μαστογραφία μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

 

 

 

Ελένη Μητροπούλου, Κοινωνική λειτουργός, Υπεύθυνη Γραφείου ΣΓΚΜ "ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ" Ν. ΑΧΑΙΑΣ

Η επαφή με τις γυναίκες που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού με γεμίζει δύναμη και κουράγιο

Ποιος είναι ρόλος που έχετε στο σύλλογο;

Η θέση μου στο Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας είναι Κοινωνική λειτουργός- Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων . Είναι ένας ρόλο πολυδιάστατος ,πολύπλοκος και απαιτητικός πολλές φορές αλλά και γεμάτος προκλήσεις! Θα προσπαθήσω  να αναφέρω επιγραμματικά τι είναι αυτό που περιλαμβάνει αυτός ο ρόλος. Οργάνωση και συντονισμό , σε συνεργασία με την Ψυχολόγο, του Εθελοντικού Προγράμματος Οργανωμένης Αλληλοβοήθειας του Συλλόγου. Συνέντευξη διερεύνησης νέου αιτήματος για ψυχοκοινωνική στήριξη. Σχεδιασμός και υλοποίηση του Προγράμματος ενημέρωσης για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Ενημέρωση για παροχές και δικαιώματα των γυναικών με καρκίνο του μαστού είτε μέσω ατομικών συνεδριών είτε μέσω τηλεφώνου.

Ενημέρωση για το Έργο του Συλλόγου, τα προγράμματα και τις υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο.  Συνεργασία με υπηρεσίες και εκπροσώπους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, του πολιτικού και επιστημονικού χώρου, όπου χρειάζεται, για την οργάνωση και προώθηση των δραστηριοτήτων και προγραμμάτων του Συλλόγου. Σχεδιασμός και οργάνωση δράσεων σχετικών με την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών με καρκίνο του μαστού, σε συνεργασία με το Δ.Σ. , τον νομικό σύμβουλο και τους άλλους επαγγελματίες του Συλλόγου. Σχεδιασμός και υλοποίηση του Προγράμματος Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων για Ασθενείς και Φροντιστές. Όλα τα παραπάνω φυσικά αποτελούν έργο και συνεργασία με όλη την ομάδα των εργαζομένων, του ΔΣ και των Εκπαιδευμένων εθελοντριών του Συλλόγου.

Πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη επαγγελματιών μέσα σε ένα σύλλογο ασθενών και συγκεκριμένα στο Άλμα Ζωής;

Οι Σύλλογοι ασθενών ξεκίνησαν να λειτουργούν, ουσιαστικά από ανθρώπους που θέλησαν την εμπειρία της ασθένειας να την μετουσιώσουν σε έργο προσφοράς προς τη κοινότητα και προς άλλους πάσχοντες. Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για υποστήριξη των ασθενών από τους συλλόγους ασθενών, κατέστησε αναγκαία τη στελέχωση με επαγγελματίες όπου θα μπορούν σε σταθερό χρόνο και χώρο να παρέχουν όλη εκείνη την στήριξη, δομημένη με επιστημονικά εργαλεία. Συγκεκριμένα για το Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας σχεδόν από την αρχή της λειτουργίας του κατέστη σαφές από το ΔΣ ότι επιθυμούσαν κάθε γυναίκα με καρκίνο μαστού που απευθύνεται στο Σύλλογο, να υπάρχει έστω ένας επαγγελματίας να την υποδεχτεί και να την στηρίξει στη δύσκολη φάση της ασθένειας. Με τα χρόνια, η ενίσχυση των προγραμμάτων και των παρεχόμενων υπηρεσιών του Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας οδήγησε στη δημιουργία διεπιστημονικής ομάδας αποτελούμενης σε αυτή τη φάση από δυο κοινωνικές λειτουργούς και μια ψυχολόγος σε πλήρες ωράριο απασχόλησης.

Τι σας εντυπωσιάζει από την επαφή σας με τις γυναίκες του συλλόγου και τι βλέπετε να αλλάζει στο πέρασμα των χρόνων σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού;

Η επαφή με τις γυναίκες που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού με γεμίζει δύναμη και κουράγιο. Πολλοί με ρωτάνε «Πως αντέχεις να δουλεύεις με καρκινοπαθείς; Πόσο δύσκολο θα πρέπει να είναι;» . Αυτό που συνάντησα όμως στη συναναστροφή μου με αυτές τις γυναίκες είναι η δίψα για ζωή, η ευγνωμοσύνη για την δεύτερη ευκαιρία που τους δόθηκε , η χαρά, η αισιοδοξία για το μέλλον και η λαχτάρα για κάθε λεπτό που κέρδισαν και μπόρεσαν να χαρούν τους αγαπημένους ανθρώπους τους. Σίγουρα υπάρχουν και οι δύσκολες και οι σκοτεινές στιγμές και αυτό είναι και το πλέον λογικό όμως στο τέλος της ημέρας πάντα κερδίζει η ζωή!

Οι γυναίκες πλέον ζητούν πιο εύκολα βοήθεια, στρέφονται προς τον εαυτό τους, αφουγκράζονται τις δικές τους ανάγκες τις οποίες μαθαίνουν να βάζουν σε προτεραιότητα, απομακρύνονται ποιο εύκολα από καταστάσεις τοξικές και επανανοηματοδοτούν τη ζωή τους με κέντρο αναφοράς πλέον τις ίδιες. Επίσης ο κόσμος πλέον γνωρίζει περισσότερα για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην απομυθοποίηση του στίγματος και στην ενημέρωση της κοινότητας. Αυτό, στη δική μας περιοχή ,οφείλεται κυρίως στη δράση ευαισθητοποίησης PINK THE CITY που υλοποιεί ο σύλλογός μας ήδη από το 2013. Για αυτό και φέτος προσκαλούμε όλους και όλες να μην αμελούν τις προληπτικές τους εξετάσεις για κανένα λόγο!

 

Άννα Μπελεβέγκα, Ψυχολόγος ΣΓΚΜ "ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ" Ν. ΑΧΑΙΑΣ

Με εντυπωσιάζει λοιπόν, το θάρρος που παρουσιάζουν οι γυναίκες, οι οποίες μέσα από την κατάρρευση (ψυχική και σωματική), που προκαλεί πολλές φορές η νόσος, επεξεργάζονται με τόλμη κομμάτια της ζωής τους και αναδύονται ακόμα πιο δυνατές

Ποιος είναι ο βασικός σας ρόλος μέσα  στο σύλλογο;

Ο κύριος ρόλος μου είναι η διεξαγωγή ατομικών συνεδριών και ομάδων στήριξης με γυναίκες που νοσούν ή έχουν νοσήσει στο παρελθόν με καρκίνο μαστού. Επιπλέον, στο ρόλο μου εμπίπτει και η πραγματοποίηση συνεδριών συμβουλευτικής ή ομάδων στήριξης με τους συγγενείς-φροντιστές της γυναίκας που νοσεί. Ένα ακόμα αντικείμενο στο οποίο εμπλέκομαι μαζί με την κοινωνική λειτουργό του Συλλόγου είναι ο συντονισμός του Προγράμματος Οργανωμένης Αλληλοβοήθειας. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, γυναίκες που έχουν νοσήσει στο παρελθόν λαμβάνουν εκπαίδευση και εποπτεία, έτσι ώστε να παρέχουν συναισθηματική στήριξη και πρακτική βοήθεια σε γυναίκες που τώρα βιώνουν αυτήν την εμπειρία

Ποιες ανάγκες καλύπτει η ύπαρξη επαγγελματιών μέσα σε ένα σύλλογο ασθενών και συγκεκριμένα στο Άλμα Ζωής;

Είναι πολύ σημαντικό πως το Άλμα Ζωής δημιουργήθηκε από γυναίκες, οι οποίες, με άξονα το κοινό τους βίωμα, διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες για τις ίδιες, αλλά και τις επόμενες γυναίκες που θα νοσούσαν με την ίδια ασθένεια. Δικός τους στόχος και δική τους κατάκτηση είναι λοιπόν και η ύπαρξη επαγγελματιών μέσα στους χώρους των συλλόγων ασθενών. Με βάση τη δική τους εμπειρία, μπόρεσαν να διακρίνουν πως μια βασική ανάγκη της γυναίκας που νοσεί, είναι να νιώθει πλαισιωμένη από μια ομάδα επαγγελματιών (κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, διατροφολόγων, δικηγόρων) που είναι εξειδικευμένοι σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο. Οι επαγγελματίες λοιπόν, είναι σημαντικό να υπάρχουν στους συλλόγους ασθενών, καθώς συνοδεύουν τη γυναίκα που νοσεί στην πορεία της με τη νόσο, βασιζόμενοι σε ένα επιστημονικό υπόβαθρο.   

Τι θα λέγατε ότι σας εντυπωσιάζει από την επαφή σας με τις γυναίκες του συλλόγου; Θα λέγατε ότι  παρατηρείτε να αλλάζει κάτι στο πέρασμα των χρόνων σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού;   

Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάτι που με εντυπωσιάζει είναι αυτό το οποίο αποτυπώνεται και στο φετινό μας σύνθημα για το Pink the City: Το αίσθημα της αναγέννησης μετά τη νόσο. Με εντυπωσιάζει λοιπόν, το θάρρος που παρουσιάζουν οι γυναίκες, οι οποίες μέσα από την κατάρρευση (ψυχική και σωματική), που προκαλεί πολλές φορές η νόσος, επεξεργάζονται με τόλμη κομμάτια της ζωής τους και αναδύονται ακόμα πιο δυνατές. Είναι “σαν κάτι καινούριο να έχει ανθίσει”, όπως πολλές το περιγράφουν. Μέσα από τις προσωπικές τους διαδρομές αποδεικνύουν πως η ατέλεια -και όχι η τελειότητα- είναι δύναμη.

Οι γυναίκες με καρκίνο μαστού είναι πλέον περισσότερο ορατές στον κοινωνικό ιστό, αφενός γιατί οι ίδιες επικοινωνούν περισσότερο την ασθένειά τους και αφετέρου γιατί τα κοινωνικά στερεότυπα σχετικά με τον καρκίνο έχουν αρχίσει ευτυχώς να φθίνουν. Αυτό που παρατηρούμε επίσης, είναι πως τα μέλη της οικογένειας της γυναίκας που νοσεί επιθυμούν να εμπλακούν περισσότερο τόσο για να ενημερωθούν για πρακτικά ζητήματα όσο και για να κατανοήσουν πως μπορούν να τη βοηθήσουν σε ψυχικό επίπεδο.   

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις