ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Ο σπουδαίος Χρόνης Αηδονίδης και η Πάτρα - Είχε τιμηθεί τον Οκτώβριο του 2009 από το Πανεπιστήμιο

Κοινοποίηση
Tweet

Είχε επίσης συμμετάσχει σε μία μουσική παράσταση τον Σεπτέμβριο του 2005 στο Αρχαίο Ωδείο - Ο μεγάλος αυτός ερμηνευτής της παραδοσιακής μουσικής είχε τιμηθεί & από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ένα μήνα αφότου ο Πολυχρόνης «Χρόνης» Αηδονίδης που τον είχαν αποκαλέσει «το αηδόνι της Θράκης», έκλεισε τα 95 του χρόνια (ήταν γεννημένος στην ακριτική Καρωτή Έβρου στις 23 Σεπτεμβρίου 1928), έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 σκορπίζοντας θλίψη και συγκίνηση.

Έχοντας θητεύσει ως ψάλτης, αγάπησε τη βυζαντινή μουσική και οι καταβολές αυτές ήσαν ευδιάκριτες  στην υπέροχη ερμηνεία των παραδοσιακών τραγουδιών. Όπως διαβάσαμε είχε συμμετάσχει και στη χορωδία του σπουδαίου ιεροψάλτη και καθηγητή μουσικής Σίμωνα Καρά. Λέγεται πως αρχικά ο Χρόνης Αηδονίδης που μαζί με την αξέχαστη Δόμνας Σαμίου ήταν & παραμένουν εμβληματικά πρόσωπα και καλλιτέχνες του ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού, ήταν διστακτικός αλλά εντέλει αποφάσισε να λάβει μέρος στην προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής μουσικής παράδοσης & πράγματι συνέβαλε τα μέγιστα.

Αναζητώντας παρουσίες του εδώ στην Πάτρα, ανακαλύψαμε κατ' αρχάς πως πριν περίπου 18 χρόνια, στις 11 Σεπτεμβρίου 2005, στις 20:00, ο Χρόνης Αηδονίδης είχε συμμετάσχει φιλικά σε μία ξεχωριστή μουσική παράσταση στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας, με τίτλο: «Ύδωρ Σωτήριον: πηγή ζωής-ορμή θανάτου».

Η συγκεκριμένη παράσταση, την οποία είχε συνθέσει και επιμεληθεί η Μαρία Παναγιωτακοπούλου, συμμετείχαν 35 συνολικά συντελεστές όπου με λόγο, χορό, μουσική, δρώμενα καθώς & εικόνα, παρουσίασαν την ιστορικότητα της ζωτικής και σχεδόν μεταφυσικής σχέσης Νερού και Ανθρώπου.

Η μουσική της παράστασης και τα τραγούδια ήταν συνθέσεις του Σάκη Παπαδημητρίου που μαζί με παραδοσιακά τραγούδια είχαν αποδώσει στη συναυλία, πέραν του Χρόνη Αηδονίδη, οι σπουδαίοι ερμηνευτές: Βασίλης Λέκκας, Μπάμπης Τσέρτος, και οι εκλεκτές Πατρινές ερμηνεύτριες Άννη Ονουφρίου και Δώρα Πετρίδη.

Η Ορχήστρα που συνέπραξε στη συναυλία αυτή ήταν το μουσικό σύνολο «Ηδύφωνο» αποτελούμενο από τους διακεκριμένους μουσικούς: Αναστασόπουλο Γιώργο -πιάνο, Πάνο Δημητρακόπουλο -κανονάκι, Σπήλιο Καστάνη -κόντρα μπάσο, Νίνο Κιτάνι-φλάουτο-φλογέρα-κλαρίνο, Μανούσο Κλαπάκη -κρουστά, Μανόλη Κόττορο -βιολί, Κώστα Δήμου-κλαρίνο, Χαράλαμπο Παπαγιαννούλη -σαντούρι και Σάκη Παπαδημητρίου-κιθάρα-λαούτο.

Χορηγός επικοινωνίας της βραδιάς ήταν η ΕΡΤ που μάλιστα όπως διαβάσαμε στο www.musicheaven.gr, είχε μαγνητοσκοπήσει την μουσική παράσταση.

Mία ακόμα σημαντική παρουσία του Χρόνη Αηδονίδη στην Πάτρα ήταν πριν από 14 χρόνια, στο πλαίσιο των «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ 2009» του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως είχε γράψει τότε το thebest.gr, η Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Αντιπρύτανης καθηγητής Δημήτριος Δουγένης, είχε προγραμματίσει την πραγματοποίηση μιας παραδοσιακής μουσικοχορευτικής βραδιάς που είχε τον χαρακτήρα αφιερώματος και τιμής, στον καταξιωμένο ερμηνευτή των δημοτικών μας τραγουδιών Χρόνη Αηδονίδη, με τίτλο: «Παραδοσιακά Ακούσματα και Χορογραφήματα της Θράκης και της Πόλης – Τιμή στο Χρόνη Αηδονίδη». 

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο μεγάλο αμφιθέατρο, του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Ρίο την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009 στις 20:30 & μάλιστα είχε καλυφθεί και μεταδοθεί ζωντανά, ραδιοφωνικά από την ΕΡΤ -Ελληνική Ραδιοφωνία Πάτρας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάιο 2009, αλλά λόγω αδόκητου συμβάντος του κ. Αηδονίδη, είχε τότε αναβληθεί.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 110 χορευτές (φοιτητές, φοιτήτριες, εργαζόμενοι, παιδιά εργαζομένων) συνοδεία παραδοσιακών οργανοπαικτών και τραγουδιστών.

Εκτός του κ. Χρόνη Αηδονίδη ο οποίος κα τιμήθηκε στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, είχε επίσης συμμετάσχει η Νεκταρία Καραντζή στο τραγούδι, μόνιμη συνεργάτιδα του Χρόνη Αηδονίδη, ο Χρήστος Τσιαμούλης στο Ούτι και στο Τραγούδι, ο Γιώργος Κωτσίνης στο Κλαρίνο, ο Κυριάκος Γκουβέντας στο Βιολί, ο Σωκράτης Σινόπουλος στην Πολίτικη Λύρα, ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος στο Κανονάκι, ο Βασίλης Σμάνης στο Λαούτο και ο Βασίλης Γαλάνης στα κρουστά.

Ακόμα αξίζει να αναφέρουμε πως ο μεγάλος δάσκαλος της Θρακιώτικης παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης έχαιρε απέραντου σεβασμού από τον καλλιτεχνικό κόσμο. Συγκινημένος από την απώλεια του Χρόνη Αηδονίδη, ο Γιώργος Νταλάρας έγραψε στο facebook, «Αγαπημένε μου δάσκαλε, θα είσαι πάντα φωτεινό υπόδειγμα στη ζωή μου...». Με τον Γιώργο Νταλάρα είχαν συνεργαστεί, στο δίσκο «Τ' Αηδόνια της Ανατολής» το 1990.

Η δε Γλυκερία τον αποχαιρέτισε λέγοντας τα εξής: «Ο Χρόνης Αηδονίδης ήταν για όλους εμάς τους τραγουδιστές ένας από τους πιο σημαντικούς δασκάλους της παραδοσιακής μας μουσικής! Άφησε πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά, άξια παρακαταθήκη για τη νέα γενιά! Δεν θα ξεχάσω ποτέ που ήταν πλάι μου στην πρώτη μου μεγάλη συναυλία στον Λυκαβηττό! Τον αποχαιρετώ με απέραντο σεβασμό και συγκίνηση!».

Τέλος όπως διαβάσαμε, τον Ιούλιο του 2018, πριν δηλαδή 5 χρόνια, ο Χρόνης Αηδονίδης είχε λάβει την ύψιστη διάκριση του «Τάγματος του Αγίου Ιωάννου Βατατζή, του Ελεήμονος Βασιλέως» με την οποία τον τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου. Η απόδοση αυτής της μεγάλης τιμής στον γνήσιο εκφραστή της Θρακιώτικης μουσικής παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη, είχε συνδυαστεί & με τα εγκαίνια Έκθεσης προσωπικών αντικειμένων και διακρίσεων του μεγάλου καλλιτέχνη και Υμνωδού της Εκκλησίας, που αφιέρωσε στην γενέτειρά του.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός είχε αναφέρει τότε τα εξής τότε για τον Χρόνη Αηδονίδη, «ο Χρόνης Αηδονίδης είναι γέννημα της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Κουβαλάει την μουσική της μάνας του, την εν γένει θρακιώτική παράδοση, τους ρυθμούς του Διονύσου και του Ορφέα, που κινούν την ζωντάνια της θρακιώτικης μουσικής, το εκκλησιαστικό τροπάρι και μέλος, που επιχωριάζει έντονα με το γειτόνεμά της με το μεγάλο χριστιανικό κέντρο, την Κωνσταντινούπολη. Αυτό το εκκλησιαστικό ύφος είναι και το βασικό γνώρισμα που σφράγισε την ερμηνευτική δεινότητα του Χρόνη. Άλλωστε, πέρα από τον περίγυρο που δυνάμωνε τα παραδοσιακά ακούσματα, η ψαλτική ήταν και οικογενειακή συνήθεια, καθώς ο πατέρας του ήταν παπάς. Χειροτονήθηκε ιερέας επιστρέφοντας από το Μικρασιατικό μέτωπο, ως τάμα στον Αη-Γιώργη που τον επικαλέστηκε σε μια δύσκολη στιγμή του πολέμου. Αυτά τα ισοκρατήματα που συνταιριάζουν και στη βυζαντινή παρασημαντική, είναι γνώριμα στα τραγούδια του».

Αξίζει να προσθέσουμε πως στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004, ο Χρόνης Αηδονίδης είχε καλωσορίσει τους ξένους επισκέπτες, στην τελετή λήξης, τραγουδώντας το καθιστικό: "Φίλοι μ' καλωσορίσατε".

Ακόμα το Πάσχα του 2005, όπως διαβάσαμε στην Wikipedia, ο Χρόνης Αηδονίδης συμμετείχε στην καθημερινή επετειακή εκπομπή της ΕΤ1 που προβλήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, με τίτλο «Επικράνθη», ψάλλοντας βυζαντινούς ύμνους της περιόδου, μαζί με τη μαθήτρια και συνεργάτιδά του, την εξαιρετική ερμηνεύτρια βυζαντινών ύμνων και παραδοσιακών τραγουδιών, Νεκταρία Καραντζή καθώς και τον καθηγητή βυζαντινής μουσικής, θεολόγο και φιλόλογο Δημήτρη Βερύκιο. Στην εκπομπή αυτή συμμετείχαν, διαβάζοντας αναγνώσματα των αγίων ημερών της Μ. Εβδομάδας, οι ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός και Κοραλία Καράντη.

*Ο Χρόνης Αηδονίδης είχε τιμηθεί & με το οφφίκιο του Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε. (τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας) από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η τελετή είχε λάβει χώρα στο τέλος του Εσπερινού του Αγίου Ανδρέου, στις 29 Νοεμβρίου 2010 στην Κωνσταντινούπολη.

*Και κάτι ακόμα που σχετίζεται με τον Χρόνη Αηδονίδη και την Πάτρα. Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας & συγκεκριμένα του συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών με υπεύθυνο τον Γρηγόρη Μικρώνη (M.E.d, Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής είχε λάβει μέρος και είχαν εντυπωσιάσει στην δημοφιλή εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου "Στην Υγειά μας" το 2018 και μάλιστα η εκπομπή εκείνη ήταν αφιερωμένη στην ελληνική μουσική παράδοση με τιμώμενο πρόσωπο τον μεγάλο παραδοσιακό ερμηνευτή της Θράκης, τον Χρόνη Αηδονίδη που ήταν και παρών στο γύρισμα.

*Την είδηση του θανάτου του σπουδαίου καλλιτέχνη, έκανε γνωστή ο Απόστολος Ευφραιμίδης, Πρόεδρος του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης (ΑΜΠΧΑ).

Επιμέλεια ανάρτησης: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Η φωτ. είναι από το fosfanariou.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture