ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μέση Ανατολή: “Η ΕΕ έτοιμη να συμβάλει σε νέα διαδικασία για λύση δύο κρατών”

Κοινοποίηση
Tweet

Το αγκάθι της συζήτησης

Σε συμφωνία ήρθαν το βράδυ της Πέμπτης οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τη Μέση Ανατολή.

Το αγκάθι της συζήτησης ήταν εάν θα υπάρχει αναφορά σε «ανθρωπιστική παύση» ή «ανθρωπιστικές παύσεις».

Όπως μεταδίδει την ΕΡΤ, στα συμπεράσματα τονίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες».

Μητσοτάκης: «Μόνο μια πολιτική λύση θα δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης»
 «Η θέση της Ελλάδας, η οποία αποτυπώθηκε σήμερα, είναι πολύ σαφής και μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερα κεντρικά σημεία», σημείωσε στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «πρώτον το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Δέχτηκε μια πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του», είπε κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεύτερον, αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση, η οποία σήμερα έχει εκδηλωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Γι αυτό και θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μια ανθρωπιστική παύση, έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευθούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς, οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 «Δεν θα κουραστώ να το λέω, η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο ίδιος.

 «Τρίτο σημείο υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση, έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Τέταρτο σημείο, η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα», είπε.

 «Μόνο τελικά μια πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και θα έχω μάλιστα σήμερα το απόγευμα την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αμπάς και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε.

 «Ζητούμε να αυξηθούν οι πόροι για τη μετανάστευση, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη στήριξη γιατί είναι πρώτη χώρα υποδοχής», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μεταναστευτικό».

 «Χρειάζονται περισσότεροι πόροι στο ταμείο αλληλεγγύης», είπε στη συνέχεια. «Χρειάζεται ενίσχυση του προϋπολογισμού για να ενισχυθούν οι χώρες που έχουν πληγεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα», πρόσθεσε.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις