ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δεκάδες μαχητές της Χαμάς ανακοίνωσε ότι σκότωσε ο ισραηλινός στρατός, τη νύχτα στη Γάζα

Κοινοποίηση
Tweet

33 φορτηγά με βοήθεια μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας, χθες Κυριακή

Σφοδρές χερσαίες μάχες, σύμφωνα με τη Χαμάς, συνεχίζονταν χθες Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «δεκάδες» μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θύλακα, όπου παράλληλα οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, εν μέσω πολιορκίας που κατά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενδέχεται να αποτελεί «έγκλημα».

«Η παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου», δήλωσε χθες ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, αφού επισκέφθηκε το φυλάκιο στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου στοιβάζεται η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους παλαιστίνιους άμαχους.

«Το Ισραήλ πρέπει να εγγυηθεί χωρίς καθυστέρηση πως οι άμαχοι θα λάβουν τροφή και φάρμακα», πρόσθεσε ο κ. Χαν.

Ο παλαιστινιακός θύλακας, που βομβαρδίζεται χωρίς σταματημό από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, τέθηκε την 9η σε κατάσταση «απόλυτης πολιορκίας» - ο πληθυσμός του στερείται το νερό, την τροφή, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα...

Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να αφήσει να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, που υφίσταται ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007, αφού πήρε την εξουσία η Χαμάς.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «την ανάγκη να αυξηθεί άμεσα και σημαντικά η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».

33 φορτηγά

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, χθες Κυριακή μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας 33 φορτηγά με βοήθεια, η μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή από την 21η Οκτωβρίου, όταν επετράπη να εισέλθουν τα πρώτα. Έκτοτε, έχουν φθάσει 117 φορτηγά, κατά την καθημερινή ενημέρωση που δημοσιοποίησε σήμερα.

Επρόκειτο για βοήθεια «ευπρόσδεκτη» αλλά ανεπαρκή, τόνισε το OCHA, που φοβάται «νέα καταστροφική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» και «ταραχές».

Στα πεδία των μαχών, η Χαμάς έκανε λόγο για «σφοδρές μάχες» χθες βράδυ, στις οποίες οι μαχητές του χρησιμοποίησαν «αυτόματα και αντιαρματικά όπλα» στη βόρεια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις εκεί από το βράδυ της Παρασκευής.

Σήμερα διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις του «σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν κλειστεί σε κτίρια και σήραγγες» και «προσπάθησαν να τους επιτεθούν». Μαχητικό αεροσκάφος έπληξε κτίριο στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονταν «πάνω από 20 τρομοκράτες».

Χιλιάδες κτίρια έχουν ισοπεδωθεί ήδη στον παλαιστινιακό θύλακα 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Το 1,4 εκατ. των κατοίκων του έχει εκτοπιστεί βίαια.

Χθες ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε πως αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών του και το εύρος των επιχειρήσεών του στην παλαιστινιακή περιοχή με διακηρυγμένο σκοπό τον «αφανισμό» της Χαμάς.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι, στην επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πάνω από 8.000 άνθρωποι, επίσης κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν έκτοτε στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες πως η αεροπορία της έπληξε «στρατιωτικές δομές της Χαμάς», ενώ έκανε λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών από τον θύλακα προς την κατεύθυνση του κεντρικού και του νότιου Ισραήλ.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, βομβαρδίστηκε επανειλημμένα περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της, θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς και χιλιάδες πολίτες που έχουν καταφύγει στη δομή υγείας.

«Απειλές»

«Λάβαμε απειλές» από πλευράς Ισραήλ, που απαίτησε να «εκκενώσουμε αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς, καθώς επρόκειτο να βομβαρδιστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασάρ Μουράντ, ο διευθυντής του.

«Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να κρύβει όπλα και μαχητές, κάτι που διαψεύδει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Μπροστά στη φοβερή έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας, το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) προειδοποίησε χθες Κυριακή εναντίον του κινδύνου κατάρρευσης «της δημόσιας τάξης» την επομένη λεηλασίας αποθηκών και κέντρων διανομής βοήθειας.

Το Σάββατο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυε πως ξεκινά «η δεύτερη φάση του πολέμου» με σκοπό να «καταστραφούν οι στρατιωτικές δυνατότητες και η ηγεσία της Χαμάς», κινήματος που η χώρα του, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κατηγόρησε χθες τη Χαμάς πως προσπαθεί να «χειραγωγήσει ψυχολογικά», εκμεταλλευόμενη τους ομήρους που κρατά, τους ισραηλινούς πολίτες, αφού το παλαιστινιακό κίνημα διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμο να τους απελευθερώσει όλους, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση όλων των Παλαιστινίων στις φυλακές του Ισραήλ.

Συρία και Λίβανος

Ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως έπληξε «στόχους» στη Συρία σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών.

Η ένταση παραμένει επίσης στο κόκκινο στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές ανάμεσα σε ισραηλινές δυνάμεις, παλαιστινιακές και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, όπως το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες πως κατέρριψε ισραηλινό drone στον ισραηλινό εναέριο χώρο· ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο άλλου μαχητή της.

Ο Τσαχάλ έκανε λόγο από τη δική του πλευρά περί νέων πυρών από τον Λίβανο προς τον τομέα της Χαρ Ντοβ και της Κιριάτ Σιμόνα και πρόσθεσε πως τα ανταπέδωσε.

Τη 13η Οκτωβρίου, ο δημοσιογράφος-εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς Ισάμ Αμπντάλα σκοτώθηκε σε πλήγμα στον νότιο Λίβανο και άλλοι έξι συνάδελφοί του, ανάμεσά τους δύο του Γαλλικού Πρακτορείου, τραυματίστηκαν.

Σε έρευνά της που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή, η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF) ανέφερε πως επρόκειτο για «στοχευμένο πλήγμα».

Στο κόκκινο βρίσκεται επίσης η ένταση που επικρατεί στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967, όπου πάνω από 110 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από στρατιώτες ή ισραηλινούς εποίκους από την 7η Οκτωβρίου, ενώ χθες το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν ακόμη πέντε.

Επίσης χθες ο πρόεδρος του Ιράν, ο Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου στηρίζει τη Χαμάς, προειδοποίησε πως ο Ισραήλ έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές», κάτι που ενδέχεται να ωθήσει άλλα μέρη να «περάσουν στη δράση».

Ενώ στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, στον Καύκασο, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αεροδρόμιο έκλεισε εξαιτίας εφόδου πλήθους που έψαχνε «εβραίους» επιβάτες πτήσης από το Τελ Αβίβ. Επεισόδιο στο οποίο έγιναν 60 προσαγωγές και αναφέρθηκαν κάπου 20 τραυματισμοί, ανάμεσά τους 9 αστυνομικών. Το επεισόδιο καταδικάστηκε από τις αρχές του Νταγκεστάν, καθώς και από τις ΗΠΑ, που το χαρακτήρισαν «αντισημιτική» διαδήλωση.