ΘΕΑΤΡΟ

/

Ξανά στην Πάτρα, στο act ο μονόλογος "Κοιμώμενος Χαλεπάς, Ο Σαλός Άγιος"

Κοινοποίηση
Tweet

Θα παιχθεί όλες τις Δευτέρες του μηνός Νοεμβρίου ξεκινώντας από τις 6/11, στις 20.30

Ο ιδιαίτερος θεατρικός μονόλογος του Άγγελου Ανδρεοπούλου, για τη ζωή του σπουδαίου καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλεπά, επανέρχεται στο θέατρο Act, στο πάνω μέρος στις σκάλες Γεροκωστοπούλου για 4 μοναδικές παραστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα το έργο θα παιχθεί την Δευτέρα 6/11 στις 20.30 και ακολούθως τις επόμενες Δευτέρες του μηνός Νοεμβρίου, 13, 20 και 27/11.

Η παράσταση, που σκηνοθέτησε με μαεστρία ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος, αφού περιόδευσε, τη σεζόν 2022-2023, σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, όπως την πατρίδα του Χαλεπά, την Τήνο (όπου είχε κάνει και την πρεμιέρα της), Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Ερμιόνη, επανέρχεται στην Αχαΐα και την Πάτρα, στο θέατρο Act, έχοντας αποσπάσει ήδη υμνητικές κριτικές από τους θεατές. Μάλιστα λέγεται πως πολλοί θεατές παρακολούθησαν περισσότερες, από μία, φορές την παράσταση.

Το έργο αναφέρεται στη ζωή του σημαντικότατου καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλέπα, έχοντας ως εφαλτήριο το ψυχιατρείο της Κέρκυρας, στο οποίο νοσηλεύτηκε για 14 χρόνια και το οποίο αποτελεί την αφετηρία των ταξιδιών του μυαλού του. Μέσα απ’ αυτά βρισκόμαστε στα παιδικά του χρόνια στην Τήνο, στην Αθήνα του 18ου αιώνα, όπου σπούδασε και αργότερα μεγαλούργησε, χαρίζοντας μας σημαντικότατα έργα, όπως η γνωστή σε όλους Κοιμωμένη, ο Σάτυρος, η Μήδεια... αλλά και στο Μόναχο, όπου πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του και κατάφερε να εδραιωθεί σημαντικά, κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις... για να επανέλθουμε στην Τήνο, σημαντικό σταθμό της ζωής του... πριν το ψυχιατρείο... μετά το ψυχιατρείο και να οδηγηθούμε μέσα από όλα αυτά τα μονοπάτια στη λύτρωση και την ανάταση ψυχής, που μόνο ένας σπουδαίος άνθρωπος και καλλιτέχνης μπορεί να νιώσει και να βιώσει στο έπακρο.

Σε ένα αφαιρετικό σκηνικό, ο Γιώργης Κοντοπόδης μας καλεί να βυθιστούμε στην ψυχοσύνθεση του σημαντικού γλύπτη, μέσα στα ογδόντα λεπτά που κρατάει η παράσταση και μας μεταφέρει όλες τις αναζητήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ανθρώπου αυτού, η ζωή του οποίου μοιάζει πολλές φορές με μυθιστόρημα και αποτελεί το παράδειγμα της φράσης ΄΄ποτέ δεν είναι αργά΄΄...

Η παράσταση αποτελεί ένα φόρο τιμής στο σημαντικότατο Έλληνα γλύπτη αλλά και άνθρωπο, που τόσο ταλαιπωρήθηκε εξαιτίας των ΄΄πιστεύω΄΄ του αλλά κατάφερε να μείνει μέχρι το τέλος της ζωής του σταθερός σε αυτά.

Ο Χαλεπάς είχε γεννηθεί τον Αύγουστο του 1851 και απεβίωσε στις 15 Σεπτεμβρίου 1938, στην Αθήνα. Στα αριστουργηματικά έργα του κορυφαία θέση έχει η περίφημη Κοιμωμένη στο Α' Νεκροταφείου Αθηνών, στο ταφικό μνημείο της Σοφίας Αφεντάκη, που ήταν κόρη του πλούσιου έμπορου Κωνσταντίνου Αφεντάκη.

Η παράσταση «Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο Σαλός Άγιος» είχε παρουσιαστεί στις 24 Αυγούστου (ημέρα γεννήσεως του Γιαννούλη Χαλεπά), στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του, στον Πύργο Τήνου, υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Πάνορμος - Γιαννούλης Χαλεπάς, παρουσία πλήθους κόσμου.

"Το κείμενο αυτό αποτελεί μια γροθιά στο κοινωνικό κατεστημένο", ανέφερε η Ελένη Αναγνωστοπούλου στο fractalart.gr

"Η τραγική ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη, περνάει ολόκληρη μέσα από τη δυνατή ερμηνεία του Γιώργη Κοντοπόδη και μας καθηλώνει" - Λένα Σάββα - θεατρο.gr

Ένα ανατριχιαστικό όλον που σε κερδίζει επάξια, προσφέρει εντάσεις, ποικίλες υφές και ρεαλιστικό σπαραγμό" - Τζένη Κουκίδου - koukidaki.gr

Σκηνοθεσία - φωτισμοί : Αλέξανδρος Λιακόπουλος

Σκηνικό - εικαστική επιμέλεια : Μιχάλης Παπαδόπουλος

Φωτογραφίες : Ραμπέλλα Γρε

Μουσική σύνθεση : Άγγελος Ανδρεόπουλος

Στο ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης.

Τιμές εισιτηρίων : 14 ευρώ, 12 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, Α.Μ.Ε.Α.).

Προπώληση :

https://www.ticketservices.gr/event/periodeia-koimomenos-xalepas-o-salos-agios/

*Εκ των υποστηρικτών επικοινωνίας των παραστάσεων του act είναι και το thebest.gr.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture