Αθλητής της Ολυμπιάδας
Οι ιδανικές συνθήκες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις, ώστε ο 40ος επετειακός Μαραθώνιος Αθήνας να είναι ο καλύτερος όλων των εποχών.
Η επιστροφή των ελίτ δρομέων, η καλή αγωνιστική κατάσταση των Ελλήνων, η διεξαγωγή παράλληλα τόσο του πανεληνίου όσο και του Βαλκανικού Πρωταθλήματος και η πολύ μεγάλη παρουσία του κόσμου κατά μήκους της διαδρομής και στο Παναθηναϊκό Στάδιο δημιούργησαν μοναδικές συνθήκες και οδήγησαν τους αθλητές και τις αθλήτριες σε εξαιρετικές επιδόσεις.
ΣΤΙΒΟΣ
Ο άγνωστος Αχαιός που διακρίθηκε στην Ολυμπιάδα το 1904 (ΦΩΤΟ)
Ο Έντουιν Κίπροπ Κίπτου (Κένυα) επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και συνδύασε τη νίκη του στη διοργάνωση με μια μεγάλη επίδοση - ρεκόρ διαδρομής. Ο αθλητής τερμάτισε σε 2.10.34 και βελτίωσε το 2.10.37 του Φέλιξ Κάντι από το μακρινό πλέον 2014. Μεγάλη μάχη έγινε στη δεύτερη θέση, με τους Κιλίμο και Μουχιτίρα να μπαίνουν μαζί και τελικά να τερματίζουν σε 2.12.36.
Πανελληνιονίκης για πρώτη φορά στην καριέρα του ήταν ο Παναγιώτης Καραΐσκος με 2.22.37. Ο Καραΐσκος κατάφερε φέτος αυτό που δεν μπόρεσε τα προηγούμενα χρόνια και κάνοντας σωστή κατανομή των δυνάμεων του έφτασε στην κορυφή επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική του κατάσταση. Ο νικητής του 2022 Χαράλαμπος Πιτσώλης τερμάτισε δεύτερος σε 2.23.34 και στην τρίτη ο Γιώργος Μίνος με 2.23.56.
Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης, που για χρόνια προπονούνταν στην Πάτρα, όντας φοιτητής στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ήταν νικητής στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου με 2.23.34, δεύτερος με 224.36 ήταν ο Αλεξάντρου Κορνέτσκι (Ρουμανία) με 2.23.34 και τρίτος ο Τούρκος Γιαβούς Αγκραλί με 2.25.39.
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Πολύ καλός αγώνας έγινε και στο μαραθώνιο των γυναικών με την Σουκαϊνά Ατανάνε (Μαρόκο) να επικρατεί και να κόβει εκείνη το νήμα στον τερματισμό με 2.31.53. Δεύτερη πίσω της ήταν η Καρολίν Τζέπτσιρτσιρ με 2.32.19, που προσπάθησε μέχρι τέλους να διεκδικήσει τη νίκη. Τρίτη στη γενική κατάταξη και πρώτη Ελληνίδα ήταν η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, που στη μεγάλη επιστροφή της στον Αυθεντικό Μαραθώνιο ξεχώρισε.
Την Ελληνίδα περίμεναν στον τερματισμό ο σύζυγος και το παιδί τους για να την αγκαλιάσουν. Η αθλήτρια του Γιάννη Περίφανου πέτυχε 2.43.20 και επέστρεψε δυναμικά στην αγαπημένη της απόσταση. Δεύτερη με πολύ καλή παρουσία ήταν η ανερχόμενη Σταματία Νούλα με 2.46.53 που κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο στη διοργάνωση. Η τριάδα στο αγώνισμα έκλεισε με την Παναγιώτα Βλαχάκη με 2.51.56.
Παράλληλα με το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και τον διεθνή αγώνα έγινε και το Βαλκανικό Πρωτάθλημα μαραθωνίου. Νικήτρια στις γυναίκες ήταν η Σίλβιου Στόιτσα (Ρουμανία) με 2.40.56, δεύτερη ήταν η Μαρινέλα Νίνεβα (Βουλγαρία) με 2.4742 και στην τρίτη η Άνα Γιουσούποβα (Αζερμπαϊτζάν) με 2.49.54.
Η ΑΧΑΪΑ
Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα συμμετείχε κι ένας -μονο- αθλητής από την Πάτρα, ο Νικόδημος Νικολακέας της Ολυμπιάδας. Ηταν εξαιρετικός και πήρε την 11η θέση με σπουδαίο χρόνο 2.33.15 (21ος γενικής).
Ειδήσεις τώρα
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr