ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Εκδήλωση μνήμης στον Καθηγητή Στέφανο Α. Παϊπέτη την Παρασκευή 17/11 στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου

Κοινοποίηση
Tweet

Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και ο γιος του τιμωμένου Καθηγητής Αλκιβιάδης Παϊπέτης

Με αντικείμενο την εκδήλωση Μνήμης στον Αείμνηστο Καθηγητή Στέφανο Α. Παϊπέτη που θα λάβει χώρα Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11 π.μ. στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Ρίο πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στα Γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Τέτα Γιαννάρου, και μίλησαν οι διοργανωτές της επικείμενης εκδήλωσης Βασίλης Κωστόπουλος - Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών και Δημοσθένης Πολύζος -Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών π. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε στην πρωτοπορία της σκέψης και των έργων του Στέφανου Παϊπέτη, στην πολυσχιδή προσωπικότητα του που είχε ως πρόταγμα την ελευθερία της σκέψης, την τόλμη της ανατροπής και στις πάγιες  φιλοσοφικές του θέσεις περί σύνθεσης των αντιθέτων. Επίσης επεσήμανε πως ο Στέφανος Παϊπέτης ήταν ο πρώτος που εστίασε το ενδιαφέρον του στα σύνθετα υλικά που απεδείχθησαν τα υλικά του «μέλλοντος» και ήταν  άγνωστα για την εποχή και πρωτοπορώντας τα μετάφερε ως «όργανα» έρευνας στο εργαστήριο τεχνικής  μηχανικής και δούλεψε με αυτά κάνοντας το Τμήμα γνωστό σε όλο τον κόσμο, «εστιάζοντας στην ανάγκη της χώρας για αμυντική έρευνα ήταν αυτός που πρωτοστάτησε καλώντας διεθνή ονόματα στην περιοχή της αεροναυπηγικής ώστε αυτή να συμπεριληφθεί στα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος και το Τμήμα να μετονομασθεί σε Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών».

Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι ο Στέφανος Παιπέτης ασχολήθηκε με την αρχαία ελληνική τεχνολογία με τον συμφοιτητή Καθηγητή Δημαρόγκωνα και υποστήριζε ότι δεν υπάρχει ευημερία χωρίς τεχνολογία.

«Εξαιρετικά ευφυής και πολυπράγμων με τεράστιες ικανότητες και ταλέντα ασχολήθηκε με την φιλοσοφία και  παράλληλα με την πεζογραφία και την ποίηση ενώ μετάφρασε σπουδαίους ποιητές όπως ο Έλιοτ, Απολλιναίρ και διανοητές -φιλοσόφους όπως ο Χάξλεϊ. Ήταν τέτοια η ευρύτητα των ενδιαφερόντων του που ασχολήθηκε με την γαστρονομία και συνέγραψε βιβλία μαγειρικής. Παράλληλα πραγματοποίησε συνέδρια που τα πρακτικά τους διαβάζονται από εκατομμύρια αναγνώστες στον κόσμο. Τα τελευταία διεθνή συνέδρια 2016 το 2018 είχε αντικείμενο την Κλιματική αλλαγή και έγιναν στο πλαίσιο του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών που ίδρυσε η Κατερίνα Παναγοπούλου. Η σκέψη του μέσα από το έργο του, παρακαταθήκη για τους νεότερους».

Δ. Πολύζος: «Έκανε το Τμήμα γνωστό παγκοσμίως»

Σε απόλυτη συναντίληψη  με τον Καθηγητή Κωστόπουλο, ο Καθηγητής Δημοσθένης Πολύζος, τόνισε ότι «τα σύνθετα υλικά δεν έδωσαν μόνο διεθνή αναγνώριση στο Τμήμα και το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά εγκαθίδρυσαν παγκοσμίως την σημαντικότητα του Τμήματος αφού οι απόφοιτοί μας γίνονται ανάρπαστοι από κορυφαία Πανεπιστήμια».

Εστιάζοντας στην προσωπικότητα του εκλιπόντος επεσήμανε: «Θυμάμαι πως έλεγε υπογραμμίζοντας την ανάγκη της μη παραμονής στα καθεστώτα πως το σύμπαν αλλάζει συνεπώς πρέπει να αλλάζουμε και εμείς και να τολμούμε τις αλλαγές γιατί έτσι προχωρά ο κόσμος. Θαύμαζε τις μεγάλες μορφές της επιστήμης αλλά οι ήρωές του ήταν οι μάρτυρες της επιστήμης που μαρτύρησαν για την επιστημονική αλήθεια όπως η Υπατία, άρα διασφάλισαν την πρόοδο της επιστήμης.

Το γραφείο του και η καρδιά του ήταν ανοικτά στους νέους και η ροή της σκέψης τους τους άγγιζε ανεξάντλητα. Αν πρέπει να πούμε για ένα βιβλίο που δεν έγραψε αλλά είναι σαν να το έγραψε αυτό είναι "η Επιστροφή στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο του Χάξλεϊ. Θα έπρεπε να τον τιμήσουμε με ένα συνέδριο αλλά η πανδημία ήταν η μεγάλη ανάσχεση».

Στην εκδήλωση σύμφωνα με το πρόγραμμα, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και ο γιος του τιμωμένου Καθηγητής Αλκιβιάδης Παιπέτης.

Θα μιλήσουν οι Βασίλης Κωστόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών,

Δήμος Πολύζος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών,

Κατερίνα Παναγοπούλου, Πρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών,

Ιωάννης Δελής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών,

Γιώργος Παπανικολάου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών,

Νένη Νικολοπούλου Καθηγήτρια ΕΚΠΑ,

Πέτρος Γρουμπός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.

Επίσης θα μιλήσουν φίλοι και παλαιοί μαθητές του Καθηγητή Σ. Παϊπέτη.

Ο Στέφανος Παϊπέτης έφυγε από τη ζωή το Μάιο του 2020. “Είναι μια απώλεια για τον ερευνητικό κόσμο και ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο θάνατός του με λυπεί ιδιαίτερα” είχε αναφέρει στο thebest.gr η τότε Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις